25 / 04 / 2024

İnegöl, Ar-Ge'li mobilya tasarımları ile İMOB'ta!

İnegöl, Ar-Ge'li mobilya tasarımları ile İMOB'ta!

İnegöllü mobilyacılar 29 ocakta açılacak 9. İstanbul Mobilya Fuarı'na damga vurmaya hazırlanıyor. 5 gün süresince binden fazla markanın koleksiyonlarının sergileneceği fuarda 100 binin üzerinde ziyaretçi hedefleniyor...



İnegöl Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Derneği (İMOS) Başkanı Mesut Baysal, ev mobilyası, koltuk, yatak- yemek odası, sandalye ve aksesuar üreticisi İnegöllü 84 firmanın 29 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi CNR EXPO'da düzenlenecek İstanbul Mobilya Fuarı'nda (İMOB) gövde gösterisine hazırlandığını söyledi.

 

İnegöl'ün bugün 150'nin üzerinde ülkeye ihracat yaptığını kaydeden Baysal, "Fuarların da bu anlamda ciddi katkısı oluyor. Öte yandan fuarlara katılmayan firmalar bile orada oluşan İnegöl imajından yararlanıyor. Ürünlerimiz standart ürünler değil, özel tasarım ürünler olarak öne çıkıyor" dedi. Baysal, İnegöllü mobilyacıların fuarda yaklaşık 15 bin metrekarelik bir alanda ürünlerini sergileyeceğini ifade ederek, "İnegöl mobilya sanayi sektörün tasarım lokomotifi. Firmalarımız bir yıldır planladıkları yeni modelleri bu fuarda sunacaklar. İnegöl artık birçok firmanın Ar-Ge'lerine kataloglarıyla birlikte katkı sağlıyor. İnegöl bu  noktada belli bir yere geldi. İstanbul'daki fuarı da bu nedenle çok önemsiyoruz" şeklinde konuştu. İMOB'un önceki yıllara göre  daha olumlu geçeceğini ifade eden Baysal, "Fuara bu yıl yaklaşık 300'ün üzerinde firma katılacak.  Bunun üçte birini İnegöllü firmalaroluşturuyor. Ortadoğu ve Avrupa'da suların durulmaya başladığını görüyoruz. Bu da bizi 2013'ün ikinci yarısında sektörde hareketlilik beklentisi içine soktu. Bu yıl yavaş yavaş yükselirken 2014'de  hak ettiğimiz ivmeyi yakalayacağımızı öngörüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

 

Dernek olarak öncelikli hedeflerinin İnegöl mobilyasının marka bilinilirliğinin artırılması olduğunu kaydeden Baysal, "Toplamda Türkiye'nin mobilya üretiminin yüzde  30'unu karşılıyoruz. 2010 yılında 145 milyon dolarlık ihracat yapılırken geçtiğimiz yıl yaklaşık 200 milyon dolar seviyelerine çıktı. Bu yıl için ise yaklaşık yüzde 20 oranında

artış öngörüyoruz. Hedefimiz bu rakamı 5 yılda 5 katına çıkarmak. 2023 yılında ise 3 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyoruz. Böylece 350 milyar dolar olan dünya mobilya pazarından pay almak istiyoruz" açıklamasını yaptı.

 

İç pazardaki talep daralmasının sektörü ihracatta yeni pazar arayışına sürüklediğini ifade eden Baysal, . "İnegöl olarak artık Çin'de dahi mobilya satabiliyoruz. Yalnızca Güney Amerika ülkelerinde zayıf kalıyoruz. Bu alanda kendimizi geliştirmeye yönelik çalışıyoruz. Bu yıl için ihracatta Afrika ülkelerini hedef pazar olarak belirledik" diye konuştu.

 

Tanıtıma 2 milyon dolarlık bütçe ayırdık

 

Bu yıl İMOS olarak tanıtıma yaklaşık 2 milyon dolarlık bütçe ayırdıklarını belirten Baysal, "İnegöl mobilyasını tanıtmada en önemli güç fuarlar. Bu yıl Libya, Çin, İtalya ve Rusya'daki sektörle ilgili fuarların tümüne katılacağız.

İnegöl'ü sektörde bir merkez haline getirmeyi amaçlıyoruz. 81 üye ile nicelikte az nitelikte fazla bir yapılanmaya gittik. Sektörün en önemli handikapının kalifiye eleman istihdamı. Bu konuda okullarla işbirliğine giderek sektörün ihtiyacı olan elemanların yetiştirilmesi için çalışmalar yürütüyoruz" şeklinde konuştu.


DÜNYA


Geri Dön