29 / 03 / 2024

İnegöl Türkiye'nin mobilya ve tekstil sektöründe dünyaya açılan kapısı oldu!

İnegöl Türkiye'nin mobilya ve tekstil sektöründe dünyaya açılan kapısı oldu!

İnegöl ' ün önemli bir potansiyeli olduğunu hatırlatan MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Zeki Kavaz, 2023 ' te ihracatta 2 - 3 milyar dolara ulaşmak istediklerini söylüyor...




1 milyar dolarlık ekonomik hacmiyle Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan İnegöl özellikle mobilya ve tekstil sektöründe iddialı. İnegöl'ün önemli bir potansiyeli olduğunu hatırlatan MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Zeki Kavaz, 2023'te ihracatta 2-3 milyar dolara ulaşmak istediklerini söylüyor. 


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), dünyada saygın bir Türkiye hayaliyle yola çıkan işadamlarının, 5 Mayıs 1990 tarihinde İstanbul'da kurdukları bir dernek. 1996 yılında kurulan MÜSİAD İnegöl ise derneğin ilk ilçe şubesi olma özelliğine sahip. Bugün İnegöl MÜSİAD'ın 45'i Genç MÜSİAD'lı olmak üzere toplamda 146 üyesi bulunuyor. Üyelerin yaklaşık yüzde 50'si mobilya sektöründe faaliyet gösteriyor. 


inegöl'ün Türkiye'nin dünyaya açılan kapılarından biri olduğunu söyleyen MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Zeki Kavaz, özellikle mobilya ve tekstil anlamında çok ciddi bir potansiyele sahip olan İnegöl'ün Avrupa'dan Ortadoğu'ya, Afrika'dan Balkanlara kadar yüzlerce ülkeye ihracatın yaptığını hatırlatıyor. Kavaz, "2012 yılında 516 firma ile 776 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. 54 firma ile de 274 milyon dolar ithalat gerçekleştirildi. Yani 502 milyon dolar dış ticaret fazlası verdik. Bu rakamlara bakıldığında ülkemiz için model ekonomi şehri olma geleneğini sürdürmüş olduk. Toplam dış ticaret hacmimiz 1 milyar 51 milyon dolar olarak gerçekleşti" diyor. 


inegöl'ün Türkiye ekonomisi açısından önemi nedir? 

İnegöl, Türkiye'nin arzu ettiği ekonomik bir yapıya sahip, yıllardır dış ticaret fazlası veren bir sanayi şehri. İhracatı ithalat rakamlarının 2 katından fazla olan tek yerleşim birimidir. 1 milyar dolarlık ekonomik hacmiyle İnegöl, Türk ekonomisi için örnek bir model. Son yıllarda özellikle mobilya alanında ihtisaslaşan İnegöl son 15 yıllık periyotta ortalama yüzde 15'lik büyümeyle Türk ekonomisinin büyümesine ciddi katkı sağlıyor. 


İnegöl'de yeni yatınmlar yapılıyor mu? 

Özellikle 2'nci OSB'miz Mobilya ve İhtisas OSB olarak kuruldu. Hem devletimizin hem de belediyemizin bölgeye yönelik çok ciddi destekleri var. Bu bölgede birçok firma yatırım yapıyor. Kısa sürede 102'nin üzerinde fabrika kuruldu. 


Önümüzde birkaç yılda bu sayının 20'yi geçmesini bekliyoruz. 

Müteşebbislerimizin yatırımları 100 milyon doları geçti. Yine Bursa karayolu üzerinde yılın 365 günü açık kalacak olan Mobilya AVM yapılıyor. Burası da yaklaşık 100 milyon dolara mal olacak. 

İnegöl'ün yatırımcılar açısından avantajlarını ve dezavantajlannı 


sıralar mısınız? 


Öncelikle İnegöl üç metropol şehrin tam ortasında kalan bir yer. İstanbul,  İzmir  ve Ankara'ya üç saat uzaklıkta. Karayolu taşımacılığının en kolay olduğu bir yerleşim birimi olmasının yanı sıra deniz taşımacılığına yani limana da sadece 40 dakikalık bir mesafede. Havayoluna ise sadece 15 dakikalık uzaklıkta. 

Ayrıca İnegöl'ün karayolu üzerinde kurulması, hammadde sorununun yaşanmaması, gümrük müdürlüğünün bulunması, en önemli avantajlar arasında. 

Tek dezavantajımız sahada çalıştıracak işçi bulmada yaşanan sorun. Yüzlerce firma eleman bulamıyor. 


İnegöl'ün 2023 planlan neler? İnegöl'ün 2023 vizyonunda MÜSİAD olarak yeriniz nedir? 


Bilindiği üzere ülkemizin 2023 yılı vizyonu 500 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmek. Özellikle mobilya ve tekstil alanında toplamda 2-3 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşmak hayal gibi görünebilir ama imkansız diye bir şey yoktur. Biz var gücümüzle çalışıyoruz. Dünyayı dolaşıyor, uluslararası fuarlara katılıyoruz. 

MÜSİAD'ın İnegöl'e katkı sağlamak adına yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri var mı? 


MÜSİAD İnegöl sosyal projelere en çok önem veren kuruluşlar arasında yer alıyor. Bugüne kadar birçok konuda çalışmalar yaptık. Önümüzdeki dönemde ise özellikle mobilya sektörünü destekleyecek önemli işlere imza atacağız. 


Özellikle endüstri meslek liselerinin mobilya bölümünde öğrenci sayısının artmasına yönelik örnek bir projeye imza atıyoruz. Burslar, yurtdışı gezileri ve eğitim destekleriyle bu bölümü popüler bir hale getireceğiz. Yine vakıf üniversitesi kurma düşüncemiz var. 



Ekonomist İnegöl


Geri Dön