29 / 03 / 2024

İnegöllü mobilyacılar, Rusya'ya mobilya satacak!

İnegöllü mobilyacılar, Rusya'ya mobilya satacak!

Türkiye mobilya üretiminin yüzde 40'ını gerçekleştiren ve yüzden fazla ülkeye ihracat yapan İnegöllü mobilyacılar, Rusya'ya çıkarma yaptı



Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) üyesi 35 mobilya üreticisi firma, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Moskova şubesi aracılığıyla Rostov ve Moskova'da Rus mobilya üreticileri ve mağaza sahipleriyle ikili toplantılar gerçekleştirildi. Rusya'nın 2010'da 2 milyarın üzerinde mobilya ithal ettiğine dikkat çeken mobilyacılar, bu pazarda aktif olmak istediklerini ve kendilerine 2015'e kadar 500 milyon dolar ihracat hedefi belirlediklerini açıkladı.

Mobilyacılar, Rusya'da pazarlama ve ulaşım ağlarının kurulması için kolları sıvadı. Mobilyacılar için ilk lojistik merkezin yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Moskova'da gerçekleştirilen Rus meslektaşlarıyla ikili tanıtım toplantısına Türkiye Moskova Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Attila Gökhan Kızılarslan, BUGİAD Başkanı Ahmet Akıskali, TUSKON Rusya Temsilcisi Ali Tırnava da katıldı. Kızılarslan, Türkiye'de oluşan artı değerlerin dış pazarlara satışında Rusya'nın avantajlarının fazla olduğunu belirterek, daha fazla işadamının Rusya'ya gelmesini istediklerini söyledi. Rusya ve Türkiye arasında belirlenen 100 milyar dolarlık ticaret hacminin hayal olmadığına değinen Kızılarslan bu rakamların 2015-2020 aralığında yakalanabileceğini vurguladı. Gümrük ve diğer konularda zaman zaman teknik sorunlar yaşansa da bunların siyasi liderlerin iradeleriyle aşıldığını ifade eden Kızılarslan, 'Rusya özelinde herhangi bir ekonomik kriz beklentisi yok. Rusya sürekli büyüyen bir ekonomi ve bu trend önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Enerji ihracatçısı bir ülke ve bölgesel anlamda da önemli gelişmeler görüyoruz.' dedi. BUGİAD Başkanı Akıskali de yaptığı değerlendirmede, yüzden fazla ülkeye ihracat yapan İnegöllü mobilyacıların Rusya pazarında bugüne kadar zayıf kaldığını, ancak yeni dönemde şehir şehir, kapı kapı Rusya'yı dolaşarak ihracat rakamlarını artıracaklarını söyledi. Mobilya sektörünün çok düşük olan ihracat rakamını Rusya pazarı açısından 500 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Akıskali, 'Rusya'dan mobilyacı işadamlarını da Türkiye'ye götürmeyi, fabrikalarımızı gezdirmeyi planlıyoruz. Rusya'nın 2 milyar doların üzerindeki mobilya ithalat pastasından biz de pay almak istiyoruz.' şeklinde konuştu. İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Mesut Baysal da şimdiye kadar ürünü talep eden firmaların fabrikanın kapısından alım yaptığına işaret ederek, 'Buradaki esnafın kapısına kadar ürünü getirecek yolları bulmalıyız.' önerisinde bulundu.

TUSKON Rusya temsilcisi Tırnava da, iki ülke arasında ilişkilerin gelişmesi için çabalarını sürdürdüklerini, farklı sektörler için küçük çaplı yoğun programlar gerçekleştirdiklerini söyledi. çin ve İtalya'nın Rusya mobilya sektöründe etkili olduğunu kaydeden Tırnava, 'BUGİAD aracılığı ile 35 mobilya üreticisi firma Rusya'ya geldi. TUSKON üyesi Boydak grubu Rusya'da bir fabrika satın alarak öncü oldu. Diğer firmalarımız da açılan bu yolda ilerleyecek.' dedi. Rusya Mobilyacıları ve Ağaç İşletmeleri Derneği Başkanı Vladimir Makayev, Türk meslektaşlarıyla fikir alışverişinde bulunduklarını, birçok konuda benzer düşüncelere sahip olduklarını kaydetti. Karşılıklı ve ortak yatırımlar yapmanın gerekliliğine değinen Makayev, 'Teknoloji, kaliteli mal ve dizayn gibi konularda çalışmalar yaparak ortak üretimler yapabiliriz. Ya da ortak projeler geliştirerek dernek ve kuruluşlarımıza üye olan mobilya fabrikacıların dikkatini çekebiliriz. Bizim eksiğimiz, bu alanda biraz acemi ve yeni öğreniyor olmamız.' ifadelerini kullandı.
Zaman/FARUK AKKAN, ABDURRAHMAN KAMBUROĞLU


Geri Dön