26 / 04 / 2024

İngilizlerin konut kredisi derdi büyük! Londra'da ev almak kolay değil!

İngilizlerin konut kredisi derdi büyük! Londra'da ev almak kolay değil!

İngiltere'de faiz oranları tartışılırken, konut piyasası, Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney'nin başını ağrıtmaya devam ediyor. Zira, İngilizlerin borçlarının yaklaşık yüzde 90'ını konut kredileri oluşturuyor.



İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, acil faiz artışına ihtiyaç olmadığını savunsa da, konut piyasasını finanse eden devasa borç, bu tezi için hayati öneme sahip. İngiltere'de hane halklarının 1.45 trilyon sterlinlik borcunun (2.3 trilyon dolar) yaklaşık yüzde 90'ını konut kredisi teşkil ediyor. Ortalama ev fiyatının 500.000 sterlin olduğu Londra'da, ilk kez ev alanlar yıllık gelirlerinin yaklaşık 9 katını ödemek zorunda kalıyor.


Rakamlar Carney'nin faiz artışının aşamalı ve sınırlı olacağını söylemesinin nedenini açıklıyor. Sendika liderlerine dün hitap eden Carney, yükselen faizin hane halklarına çok fazla borç baskısı oluşturacağını ve harcamalarda kesintiye neden olacağını savundu. Enflasyonun maaşları geride bırakması, İngilizlerin bu baskıyı yakın zamanda azaltma şansını zora sokuyor.


Manchester Business School'da bankacılık dersleri veren İsmail Ertürk konuya ilişkin " Faiz oranlarındaki küçük bir artış dahi Londra dahil olmak üzere İngiltere'dekiler için ciddi borç sorunlarına neden olacaktır. İngiltere'de şu an gördüğümüz ekonomik toparlanmanın içi çok da dolu değil, çünkü gelir artışı sağlanamıyor" yorumlarını yaptı.



Bloomberg




Geri Dön