20 / 04 / 2024

İngiltere'de konut fiyatları her yıl yüzde 9 artıyor!

İngiltere'de konut fiyatları her yıl yüzde 9 artıyor!

Yüzde 2'lik enflasyona rağmen İngiltere'de konut fiyatları her yıl yüzde 8-9 artıyor. Londra'da bu oran yüzde 18'i geçmiş durumda. Ülkede erkekler hediye olarak eşlerine artık konut alıyor...



Yüzde 2'lik enflasyona rağmen İngiltere'de konut fiyatları her yıl yüzde 8-9 artıyor. Londra'da bu oran yüzde 18'i geçmiş durumda. Ülkede erkekler hediye olarak eşlerine artık konut alıyor.


Son dönemde ekonomistlerin gözü İngiltere'de... Geçtiğimiz yıl içinde aldığı tasarruf tedbirleriyle 'Bu kadar kemer sıkma da fazla. Krize girersiniz' yorumlarına maruz kalan İngiltere'nin başı konut sektörüyle dertte. Başta Londra olmak üzere ülkede emlak fiyatları son birkaç yılda çok büyük yükseliş gösterirken, uzmanlar bunun sağlıklı olmadığı görüşünde. Hatta bu uzmanlara İngiltere'nin Kanada'dan transfer ettiği Merkez Bankası Başkanı Mark Carney de destek veriyor. Merkez Bankası, ülkede batık konut kredilerinin hızının endişe verici düzeylere ulaştığının altını çizerken, bu konuda bazı düzenlemelere imza attı. 


MB'DEN ÖNLEMLER GELDİ 


Ülkede yıllız bazda yüzde 2 civarında olan enflasyona rağmen, konut fiyatlarındaki artış yine yıllık bazda yüzde 8-9'u bulmuş durumda. Londra'da ise durumu daha da vahim. İngiltere'nin TÜİK'i olarak bilinen Ulusal İstatistik Kurumu'nun açıklamasına göre Londra'da emlak fiyatlarında artış yüzde 18.7'yi bulmuş durumda. BoE Finansal Politika Komitesi, bankaların yeni mortagege kredilerinin yüzde 15'inden fazlasında, mortgage oranlarını gelirlerin 4.5 katına sınırlamaları gerektiği açıkladı.   


BANKALARA AKIN ETTİLER


İngiltere Merkez Bankası tarafından uzun süredir düşük tutulan faiz oranlarının yanında hükümetin konut almaya teşvik edici girişimleri özellikle son 6 ayda olmak üzere konut fiyatlarında hızlı bir artışa neden oldu. İngiltere'de mortgage kredisi çekme oranı bu yılın nisan ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 36 yükseliş gösterdi.


HEDİYE OLARAK EV ALIYORLAR


Ülkede ilk defa konut alanlar kendilerini daha da zorluyor. Council of Mortgage Lenders verilerine göre bu tip yatırımcılar Londra'da yılın ilk çeyreğinde gelirlerinin 3.83 katı daha fazla para borçlandılar. Bu rasyo en son 2007 yılının sonu ve 2008 yılının başlarında 3.6 ile zirve yapmıştı. Londra'da fiyatlar ülke ortalamasının neredeyse iki katı. Sevgililer Günü'nde 800'den fazla kişi partnerlerini sevindirmek ve şaşırtmak için konut aldı.


Akşam 


Geri Dön