26 / 04 / 2024

İnönü Ailesi'ne icra şoku, Komodor Yalısı satılabilir!

İnönü Ailesi'ne icra şoku, Komodor Yalısı satılabilir!

 Anadolu Hisarı'ndaki tarihi "Komodor Remzi Bey Yalısı" icra yoluyla satılma tehlikesiyle karşı karşıya.



İki yıl önce hayatını kaybeden Tük Bilim dünyasının renkli simalarından olan Erdal İnönü'nün ölümünden önce, eşi Sevinç İnönü ile kendi adlarına kurdukları vakfın genel merkezi olan Anadolu Hisarı'ndaki tarihi "Komodor Remzi Bey Yalısı" icra yoluyla satılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Sevinç İnönü, yönetim kurulu başkanı olduğu So-Trans Denizcilik adına 1997 yılında Emlak Bankası'ndan 1 milyon 950 bin dolarlık kredi aldı. Sevinç ve Erdal İnönü çifti, 28 Mayıs 1998'de de kendi adlarını taşıyan bir vakıf kurdu. Çift, Erdal İnönü'nün 1972'de satın aldığı ve mülkiyeti eşinde olan Anadoluhisarı'ndaki Komodor Remzi Bey Yalısı'nı da vakfa devretti.

Sevinç İnönü, ağabeyinin denizcilik şirketi için 23 Temmuz 1998 tarihinde yine Emlak Bankası'ndan alınan 13 milyon 390 bin dolarlık kredi sözleşmesine de kefil oldu. Ancak kredi taksitleri ödenmedi. Banka icra takibi başlattı. Sevinç İnönü ile şirketin yönetim kurulu başkanı ağabeyi Selim Sohtorik'in mal varlıkları üzerinde, başka borçlar nedeniyle alınan tedbirler nedeniyle alınan kararlara bulunduğu için, haciz kararı uygulanamadı. Komodor Yalısı ile Bebek'teki apartman dairesinin üzerinde tedbir bulunmadığını belirleyen banka, yeniden mahkemenin yolunu tuttu.

Sevinç İnönü'yü kötü niyetli olmakla suçlayan banka, bu iki taşınmazın Sevinç ve Erdal İnönü Vakfı'na mal kaçırmak için devredildiğini iler sürdü. Beykoz Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvuran banka, Sevinç İnönü'nün mal varlığını ileri sürerek Komodor Remzi Bey Yalısı ve Bebek'teki dairenin icra yoluyla satılarak paraya çevrilebilmesi için "tasarrufun iptali' davası açtı.

VAKIF BİLİM İÇİN

Sevinç İnönü, mahkemeye verdiği dilekçede Prof. Dr. Erdal İnönü'nün bilim, kültür, siyaset adamı kişiliği ve çocuk sahibi olamadıkları için vakıf kurduklarını bildirdi. Vakfın kuruluş amacının 75 yıllık dolu bir yaşamın, maddi ve manevi birikiminin, bilimsel ödüllerin, kütüphanenin, yeni nesillere tarihsel ve sanatsal bir yalı olan Komodor Remzi Bey Yalısı ile birlikte aktarmak olduğunu anlatan Sevinç İnönü, Bebek'teki apartman dairesinin ise vakfa düzenli bir kira geliri sağlamak için vakfedildiğini bildirdi. Ayrıca yalıya Erdal İnönü tarafından  Ankara  Pembe Köşk'ten getirilen tarihi ev eşyaları ve değerli tabloların konulduğunu anlattı.

MAHKEME REDDETTİ

Mahkeme, iki taşınmazın Sevinç İnönü'nün kefil olduğu ikinci kredi sözleşmesinden önce vakfa devredildiği gerekçesiyle davayı reddetti. Ancak Yargıtay Hukuk Dairesi, banka ile Sevinç İnönü arasındaki kredi ilişkisinin ilk kredi sözleşmesiyle kurulduğunu belirterek, imzalanan ikinci genel kredi sözleşmesinin bu kredi anlaşmasının devamı olduğunu belirterek kararı bozdu. Yerel mahkeme kararında direndi.

SON SÖZ YARGITAY'IN

Dosya son olarak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na gitti. Hukuk Genel Kurulu da davanın Emlak Bankası lehine kabul edilmesi gerektiğini hükmetti. Beykoz Asliye Hukuk Mahkemesi davayı karara bağlayarak kabul etti. Emlak Bankası, şimdi 245 bin TL alacağını karşılamak için mahkemeden iki taşınmazın icra yoluyla satılmasını isteyebilecek.

Hayati Arıgan/Gazete Habertürk


Geri Dön