23 / 04 / 2024

İnönü Stadı'nın adı ucuza mı gitti

İnönü Stadı'nın adı ucuza mı gitti

İnönü Stadı, inşaat sektörünün son dönem öne çıkan firmalarından Fi-Yapı ile yapılan 2 yıllık anlaşma çerçevesinde 1 Ekim itibariyle  ˜Fi-Yapı İnönü Stadyumu' oldu. Beşiktaş, ilk yıl için 3.5 milyon lira, ikinci yıl içinse 3 milyon dolar alacak



Yıldırım Demirören döneminde borç bakiyesi bir hayli kabaran Beşiktaş, nefes alabilmek için elindeki bütün kaynakları paraya tahvil etmeye devam ediyor. Beşiktaş son olarak, İnönü Stadı'na isim sponsoru alarak 4.5 milyon dolarlık bir gelir sağladı. İnşaat sektörünün son dönem öne çıkan firmalarından Fi-Yapı ile yapılan 2 yıllık anlaşma çerçevesinde 1 Ekim itibariyle stadın adı ˜Fi-Yapı İnönü Stadyumu' oldu. Beşiktaş, ilk yıl için 3.5 milyon lira (1.5 milyon dolar) ikinci yıl içinse 3 milyon dolar alacak.
 
Cimbom daha çok kazanıyor
Taraftarın ise bu anlaşmaya nasıl bir tepki vereceği merak konusu. Zira, Beşiktaş taraftarı geçen haftalarda stada Medical Park firmasının isminin verileceği haberleri çıkınca tepki göstermiş, böylece 6.5 milyon dolarlık anlaşma da suya düşmüştü. İnönü Stadı'na ismini vermek isteyen ilk firma ise bira markası Carlsberg olmuştu. Ancak Carlsberg'in teklifi de kamuoyundan gelen baskılar nedeniyle geri çevrilmişti. Nihayetinde Beşiktaş Kulübü, İnönü'ye bir sponsor ismi verdi ama Fi-Yapı ile yaptığı anlaşma ticari açıdan pek de parmak ısırtmıyor. Bunun için fazla uzağa gitmeye gerek yok. Ezeli rakibi Galatasaray yeni stadının isim hakkını, 5 yılı opsiyonlu olmak üzere 15 yıllığına 102.5 milyon dolara sattı. Yani Cimbom, yıllık 6.8 milyon dolar kazanacak. Stat isim sponsorluğunun öncülerinden İngiliz Arsenal Kulübü, yeni stadına 158 milyon dolar karşılığında 15 yıllığına hava yolu şirketi Emirates'in ismini vermişti. İngiliz kulübünün yıllık bazda geliri 10.5 milyon dolar. Alman devi Bayern Münih ise yeni arenasına yıllık 8.1 milyon dolar karşılığında sigortacı ˜Allianz'ın adını münasip gördü. Shalke 04, stadına yıllık 4 milyon dolara biracı Veltins'in adını verdi.

Bir diğer Alman kulübü Borussia Dortmund ise bu yıla kadar geçerli olan anlaşma çerçevesinde Signal firmasından 5 yıl için 40 milyon dolar isim hakkı parası aldı. Amerika'da da stat isim sponsorlukları oldukça yaygın. Amerikan beysbol kulübü New York Mets, Citigroup'tan 20 yıl için toplam 400 milyon dolar kazanacak. Philadelphia Phillies'ın 25 yıl boyunca Citizens Bank'tan kazancı ise 95 milyon dolar olacak. Amerikan futbolu kulüplerinden Colts da stadına 20 yıl boyunca adını verecek olan Lucas Oil'den 121 milyon dolarlık gelir sağlayacak. Washington Redskins, 27 yıl boyunca postacı FedEx'ten yıllık 7.6 milyon dolar kasasına koyarken, Houston Astros ise 28 yıl boyunca meyve suyu markası Minute Maid'den 168 milyon dolar kazanacak.
Referans/Kenan Başaran


Geri Dön