25 / 04 / 2024

İnşaat alanı nasıl hesaplanır?

İnşaat alanı nasıl hesaplanır?

İnşaat alanı, imar planında belirtilen yapılaşma koşullarına göre bir parselde yapılacak inşaatın toplam alanına deniyor. Peki toplan inşaat alanı nasıl hesaplanır? İşte inşaat alanı hesabı..



İnşaat alanı nasıl hesaplanır?

İnşaat alanı, imar planında belirtilen yapılaşma koşullarına göre bir parselde yapılacak inşaatın toplam alanına deniyor. Toplam inşaat alanı kapsamına, inşaatın bodrum ve çatı katları ile, iskanı mümkün olan bütün katların, ışıklar ve hava bacaları çıktıktan sonraki alanlarının toplamı dahil oluyor. Peki, inşaat alanı hesabı nasıl yapılır?


İnşaat alanı hesabı net inşaat alanı ve brüt inşaat alanı olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkıyor.4708 sayılı Yapı Denetimi Yasasına göre inşaat alanı şu şekilde tanımlanıyor;


"Işıklıklar hariç, bodrum katı, asma kat ve çatı katı arasında yer alan mekanlar ve ortak alanlar dahil yapının inşa edilen bütün katlarının alanıdır." 


Net inşaat alanı hesabı

Net inşaat alanı, imar planında belirtilen emsal değeri ile net parsel alanının çarpılması ile bulunan değer olarak karşımıza çıkıyor. Net inşaat alanına, emsal alanına girmeyen alanlar dahil edilmiyor. 


Net inşaat alanı; konut içerisinde duvarların arasında kalan süpürülebilir alanı olarak da ifade edilebiliyor.


Brüt inşaat alanı hesabı

Brüt inşaat alanı, net inşaat alanına, emsal alanına girmeyen alanların dahil edilmesiyle ortaya çıkan inşaat alanı olarak tanımlanıyor.


Bu alan; bağımsız bölümün duvarlar dahil alanı ile ortak alanların bağımsız bölüm başına düşen miktarı kadar, o bağımsız bölüme ilave edilmesiyle oluşuyor.


TAKS, KAKS (emsal) nasıl hesaplanır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön