23 / 04 / 2024

İnşaat demiri fiyatları yükselişe geçti!

İnşaat demiri fiyatları yükselişe geçti!

Hammadde fiyatlarında geçen hafta yaşanan artışa paralel Türkiye'de inşaat demiri fiyatları da yükselişe geçti



Türkiye yerel pazarında inşaat demiri fiyatları oldukça istikrarsız seyrediyor. Geçen hafta, güçlenen hammadde fiyatlarına paralel olarak, inşaat demiri fiyatları da önceki haftanın seviyesi olan 930-950 TL/tondan (598-612 dolar/ton) artışla yüzde 18 KDV dahil 970-990 TL/tona (624-637 dolar/ton) yükseldi.

İnşat demiri fiyatları, son birkaç haftadır 930-1050 TL/ton ( 598-676 dolar/ton) arasında değişiyor. Bu durum daha çok, yüksek maliyetler ve düşük talebin rekabetçi baskısını yansıtıyor. İnşaat demiri üreticileri fiyatlarını 1000 TL/ton (644 dolar/ton) seviyesine yükseltmeye çalışsa da, yerel pazardaki düşük talep nedeniyle bu amaçlarına ulaşamıyor. İhracat tonajlarında artış olması durumunda, bunun yerel pazarda da doğrudan gelişmeye neden olacağı, ancak şu anda ticaret hacimlerinin hiç de yüksek olmadığı vurgulanıyor. Steel Business Briefing'in pazar kaynaklarından edindiği bilgiye göre, perşembe günü bazı üreticiler satışlarını 980 TL/ton seviyesinden kapattı ve bu hafta ile gelecek hafta daha yüksek fiyatların teklif edilebileceği belirtiliyor.

İhracat güç kazanıyor
Öte yandan inşaat demiri ihracatçıları, bir süredir özellikle başta Dubai olmak üzere Orta Doğu'dan gelen talebin düşük seyretmesi nedeniyle zorluk yaşıyor. Ancak Türkiye'nin teklifleri, geçen hafta içerisinde yüksek fiyatlardan verilen hurda siparişlerini takiben güç kazandı. Türkiye'nin tekliflerinin 530-540 dolar/ton fob seviyesine demir attığı gözleniyor. Düşük talep seviyesinin fiyatları aşağı çekmesi beklenirken, son hurda siparişleri, bir önceki sipariş fiyatlarının 5-10 dolar/ton üzerinden gerçekleştirildiği için, göstergeler inşaat demiri fiyatlarının sabit kalacağına ve hatta yükseleceğine işaret ediyor. Bununla birlikte, Orta Doğu talebinin yavaşlamaya başlaması öngörülüyor. Ramazan nedeniyle ağustos ayının başında teslim edilmek üzere, yüklü miktarda sipariş yapılması beklenmiyor. Steel Business Briefing'in pazar kaynaklarından edindiği bilgiye göre, ağustos ayında daha ileriki tarihlerde teslim edilmek üzere yeni siparişler ise verilebilir.
 
HURDA TEKLİF FİYATLARI YÜKSELİYOR
Steel Business Briefing'in pazar katılımcılarından edindiği bilgiye göre, Türkiye'de ithal hurda teklif fiyatları yükseliyor. Türkiye'nin yavaş seyreden siparişlerine rağmen, tedarikçiler geçen haftadan bu yana fiyatlarını artırmaya çalışıyor. Türkiye'nin sipariş verdiği son deniz aşırı kargolar İngiltere menşeliydi ve SBB'nin aldığı bilgiye göre, 16.000 ton HMS 1&2 80:20 tip hurdadan oluşan bir kargo, 331 dolar/ton cfr'den satılırken, 25.000 ton kıyılmış mamul içeren diğer kargo 339 dolar/ton cfr'den alıcı buldu. Yeni teklif fiyatları da artış gösteriyor. HMS 1&2 80:80 tip hurda fiyatları geçen hafta kaydedilen 325-330 dolar/ton cfr'ye göre artışla 330-335 dolar/ton cfr'ye yükseldi. Kıyılmış hurda fiyatı şu anda 335-340 dolar/ton cfr seviyesinin üzerinde ve edinilen bilgiye göre, özellikle ABD menşeli hurda fiyatı yakında 340 dolar/ton cfr'yi aşabilir.
Referans


Geri Dön