19 / 03 / 2024

İnşaat demirinin tonu 800 liradan 1300 liraya yükseldi

İnşaat demirinin tonu 800 liradan 1300 liraya yükseldi

Çin'in dünya piyasalarından hurda demir toplaması sonucu demirin tonu 800 liradan 1300 liraya çıktığı bildirildi



AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Çin, dünya piyasalarından aşırı oranda hurda demir toplamaya başlayınca fiyatlar bir anda yükselmeye başladığı belirtildi.

Ocak ve Şubat ayında tonu 250 ila 300 dolardan işlem gören hurda demir, Çin'in dünyanın her yerinden sürekli hurda demir toplaması sonucu yükseldi.

Hurda demirin tonunun dünya borsalarında 450 ile 465 dolara kadar çıkması da işlenmiş demir ürünlerinin fiyatının artmasına neden oldu.

Tonu Ocak ve Şubat ayında 800 liradan işlem gören inşaat demirinin tonu 1260 ila 1300 liraya kadar çıktı.

Demir satıcılarından Şaban Miraboğlu, fiyatlardaki artışın hurda demir fiyatlarının armasından kaynaklandığını kaydetti.

İsmail Çağan da demir fiyatlarının Mart ayında yükselmesinin Çin'in aşırı hurda talebinden kaynaklandığını ifade ederek "Çin sürekli hurda toplayınca fiyatlar yükseldi. Türkiye'den şu anda yurt dışına önemli miktarda demir ihracatı yok. İnşaat sektörü de durgun. Fiyat artışı, iç talepten değil, Çin'den kaynaklandı" diye konuştu.

Demir fiyatlarının artmasıyla birlikte profil boru, saç, lama demir, köşebent demir ve teneke gibi işlenmiş ürünlerin fiyatları da değişik oranlarda artış gösterdi.
AA


Geri Dön