25 / 04 / 2024

İnşaat emsal hesabı nasıl yapılır?

İnşaat emsal hesabı nasıl yapılır?

İnşaat yoğunluğu olarak da bilinen inşaat emsali, hayata geçirilecek bir yapının sınırlarını gösteriyor. Buna göre inşaat emsal hesabı nasıl yapılır? İşte inşaat emsal hesabı formülü...



İnşaat emsal hesabı nasıl yapılır?

İnşaat emsali, inşaat çalışmalarına başlanacak bir yapının imar planları doğrultusunda olması gereken sınırlarının belirlenmesinde karşımıza çıkıyor. Kat alanı katsayısı (KAKS) olarak da bilinen inşaat emsal hesabı nasıl yapılır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


KAKS; inşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde edilen sayı oluyor. KAKS sayısı, katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonra kalan alanların toplamı olarak ifade ediliyor.


KAKS oranları 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor. İnşaat emsal hesabı nda bu oranlar kullanılarak sonuca ulaşılıyor.


İnşaat emsal hesabı

Yukarıda belirtilen oranlardan olmak üzere; belirlenen kaks değeri ile arsa alanı çarpılıyor. Sonuç, inşaat alanı sınırlarını gösteriyor.



İnşaat emsal hesabı nasıl yapılır, bir örnek..


KAKS oranı: 2.5

Arsa alanı: 2.000 metrekare

İnşaat emsali = 2000 x 2.5 = 5.000 metrekare.




KAKS nedir?
Emsal gabari!
Arsa emsal gabari nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön