19 / 04 / 2024

İnşaat grubundaki fiyat düzeyi endeksimiz 47 olarak belirlendi!

İnşaat grubundaki fiyat düzeyi endeksimiz 47 olarak belirlendi!

İnşaat grubunda, İsviçre 150 ile en yüksek fiyat düzeyine sahip ülke iken Makedonya 35 ile en düşük fiyat düzeyine sahip ülke oldu. Türkiye"nin inşaat grubundaki fiyat   düzeyi endeksi 47 olarak belirlendi



 Avrupa"da geçen yıl Satın Alma Gücü (SGP) paritesine göre, yatırım malları grubunda en pahalı ülke Norveç, en ucuz ülke Makedonya oldu
               
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Satınalma Gücü Paritesi (SGP), yatırım mallarına ilişkin 2009 yılı fiyat düzeyi endekslerini açıkladı.
               
2009 yılı sonuçlarına göre, yatırım malları grubunda Avrupa Birliğine (AB) üye 27 ülkenin ortalama fiyat düzeyi 100 iken, 37 ülke içinde Norveç 133 ile en yüksek, Makedonya 54 ile en düşük fiyat düzeyine sahip ülke olarak tespit edildi. Yatırım mallarına ilişkin fiyat düzeyi endeksi 65 olarak tespit edilen Türkiye 30. sırada yer aldı.
               
Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (EUROSTAT) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) işbirliğiyle yürütülen Satınalma Gücü Paritesi çalışmaları çerçevesinde Avrupa Karşılaştırma Programına katılan 27 AB ülkesi, aday ülkeler Türkiye, Makedonya ve Hırvatistan, EFTA ülkeleri İsviçre, İzlanda ve Norveç ile batı Balkan ülkeleri Arnavutluk, Bosna-Hersek, Sırbistan ve Karadağ için yatırım mallarına ait 2009 yılı karşılaştırmalı fiyat düzeyi endeksleri veriliyor. Endeksler, yatırım malları kapsamında yer alan 'makine ve teçhizat araçları' ile 'inşaat projeleri' grubuna ilişkin 2009 yılında gerçekleştirilen çalışma sonuçlarını yansıtıyor. Açıklamaya göre endeksler SGP temelinde, AB"ye üye 27 ülkenin ortalaması temel alınarak (AB27=100) hesaplandı.
               
2009 yılı sonuçlarına göre, yatırım malları grubunda AB"ye üye 27 ülkenin ortalama fiyat düzeyi 100 iken, 37 ülke içinde Norveç 133, İsviçre, 128, Danimarka 126 ile en yüksek, Makedonya 54, Arnavutluk 58, Sırbistan 61 ile en düşük fiyat düzeyine sahip ülkeler oldu. Türkiye"de yatırım mallarına ilişkin fiyat düzeyi endeksi ise 65 olarak tespit edildi.
               
Yatırım mallarının alt gruplarından biri olan 'makine ve teçhizat araçları', 'metal ürünler', 'elektrikli aletler ve optik araçlar', 'ulaşım araçları' ve 'yazılım araçları'ndan oluşuyor.
               
Makine ve teçhizat araçlarına ilişkin fiyat düzeyi endeksleri incelendiğinde ülkelerin fiyat düzeylerinin birbirine yakınlığı dikkat çekiyor. Açıklamada, bu durumun, makine ve teçhizat araçlarının önemli bir bölümünün uluslararası ticaret kapsamında yer alması ile bağlantılı olduğu belirtiliyor.
               
Makine ve teçhizat araçlarında, fiyat düzeyi en yüksek ülke 117 ile Norveç, en düşük ülke ise 89 ile İngiltere oldu. Türkiye"nin bu gruptaki fiyat düzeyi endeksi 99 olarak saptandı.
               
Makine ve teçhizat araçlarında fiyat düzeyi en yüksek ülkeler Norveç"in ardından İsviçre ile Malta (112), Yunanistan (111), Danimarka (110), en düşük ülkeler ise İngiltere"nin ardından İzlanda (91), Letonya (92), Polonya (94) oldu.
               
-İNşžAAT GRUBU-
               
Yatırım mallarının diğer bir alt grubu olan 'inşaat projeleri', 'konut türü inşaat', 'konut dışı inşaat' ve 'inşaat mühendisliği' alt gruplarından oluşuyor.
               
2009 yılı sonuçlarına göre, 'inşaat projeleri'ne ilişkin fiyat düzeyi endeksleri incelendiğinde, ülkeler arasındaki farklılığın yüksek oluşu dikkat çekiyor. Açıklamada, inşaat sektörünün ülkelerin ulusal piyasasına yönelik aynı zamanda işgücüne dayalı bir sektör olması dolayısıyla ulusal koşulların fiyat düzeyini belirleyici bir etkiye sahip olduğu ifade edildi.
               
İnşaat grubunda, İsviçre 150 ile en yüksek fiyat düzeyine sahip ülke iken Norveç, Danimarka ve İsveç fiyat düzeyi yüksek olan diğer ülkeler olarak tespit edildi. Makedonya 35 ile en düşük fiyat düzeyine sahip ülke oldu. Sırbistan, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Romanya, Türkiye, Bulgaristan ve Karadağ fiyat düzeyi endeksi en düşük ülkeler arasında yer aldı. Türkiye"nin inşaat grubundaki fiyat   düzeyi endeksi 47 oldu.
A.A


Geri Dön