18 / 04 / 2024

İnşaat gürültüsü nereye şikayet edilir?

İnşaat gürültüsü nereye şikayet edilir?

İnşaat çalışmalarının resmi saatleri, 27601 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi Ve Yönetimi Yönetmeliğinde tespit ediliyor. Peki, bu saatler dışındaki inşaat gürültüsü nereye şikayet edilir?



İnşaat gürültüsü nereye şikayet edilir?

İnşaat çalışmalarının resmi saatleri, 4 Haziran 2010 tarihinde 27601 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi Ve Yönetimi Yönetmeliğinde tespit ediliyor.


Yönetmelik gereğince konut bölgeleri içinde ve yakın çevresinde gerçekleştirilen şantiye faaliyetleri gündüz zaman dilimi dışında akşam ve gece zaman dilimlerinde sürdürülemiyor. 


Haftasonu ve resmî tatil günlerinde gerçekleştirilecek şantiye faaliyetlerine, konut bölgeleri ve yakın çevresinden gelen şikayetlerin yoğunluğu dikkate alınarak, İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile yasaklama getirilebiliyor.


Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi Ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında yer alan zaman dilimleri ise şu şekilde; 


Gündüz: 07.00’den 19.00’a kadar olmak üzere 12 saat,

Akşam: 19.00’dan 23.00 ‘e kadar olmak üzere 4 saat,

Gece: 23.00’den 07.00’ye kadar olmak üzere 8 saattir.


Ancak kimi inşaatlar, yönetmelik esaslarına uymayarak inşaat çalışma saatleri dışında da gece saatlerinde ve pazar günleri de çalışıyor. Peki, bu şekilde çalışan inşaat gürültüsü nereye şikayet edilir?


İnşaat gürültüsü şikayeti, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ile ilgili Belediyelere yapılabiliyor. İnşaat çalışmasının kamu yararı gerektirdiği durumlarda, verilecek özel izin ile gece inşaat çalışmalarına da devam ediliyor. Ancak kurul gerekirse şikayetleri göz önünde buldurarak çalışma saatlerini değiştirebiliyor. 


Çalışmaların inşaatın başlama, bitiş tarihleri ve çalışma saatleri hakkında bilgilerin çalışmanın tabelasında yer alması gerekiyor.


Resmi inşaat çalışma saatleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakk




Geri Dön