16 / 04 / 2024

İnşaat iskeleleri çelik olacak!

İnşaat iskeleleri çelik olacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaatlarda kurulan iskelelerin belli bir yükseklikten sonra ahşap yerine çelik olmasını zorunlu hale getirecek. İskelelerin proje ve birleşim detayları, ilgili proje müellifi tarafından hazırlanacak...




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaatlarda kurulan iskelelerin belli bir yükseklikten sonra ahşap yerine çelik olmasını zorunlu hale getirecek. Bakanlık, Türkiye'de en çok ölümlü iş kazalarının yaşandığı inşaat sektöründe gerekli önlemlerin alınması için çalışma başlattı. Dış cephe iş iskelelerine ait hesap, proje ve detayların yapı ruhsatı veya eki sayılmaması nedeniyle izleme ve denetim alanında boşluklar olduğu tespit edildi. 


Bakanlık, bu kapsamda yeni hazırladığı mevzuatla kazaların önüne geçecek önlemler alacak. Bina inşaatlarının ahşap, çelik, alüminyum alaşım bileşenlerinden oluşan dış cephe iş iskelelerine ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlenecek. İskelelerin proje ve birleşim detayları, ilgili proje müellifi tarafından hazırlanacak. 


Hesap, proje ve detaylar, yapı ruhsatının verildiği tarihten itibaren 30 gün içinde statik proje eki olarak ruhsat vermeye yetkili idareye teslim edilecek. Bakanlık, ruhsat verilirken iskele projesi sunulmasını da zorunlu kılacak. 

Ruhsat eki haline gelen projelerin uygulama ve söküm dahil tüm aşamalarını yüklenici, şantiye şefi, ruhsat vermeye yetkili idare ve yapı denetim kuruluşu denetleyecek. 



Yeni Asır 




Geri Dön