11 / 05 / 2024

İnşaat işlerindeki gerileme devam edecek!

İnşaat işlerindeki gerileme devam edecek!

İnşaat sektöründeki darlanmanın önümüzdeki aylarda da devam etmesi bekleniyor. Konut maliyetleri artarken, faizlerin de tırmanışa geçecek olması sektörü zorlayacak.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) ekim ayında da inşaatta gerilemenin devam edeceğini açıkladı. İMSAD raporunda yeni alman inşaat işlerinde gerileme olduğu vurgulandı.Ekim' de inşaatta 3.7 puanlık gerileme bekleniyor. İMSAD'in Eylül Ayı Sektör Raporu'na göre, mevcut inşaat işlerindeki gerilemenin önümüzdeki aylarda mevsimselinde birlikte sürmesi bekleniyor. İMSAD raporunda,inşaatta yılın ikinci çeyreğinde yaşanan yükselişin ardından mevcut inşaat işleri seviyesi, üçüncü çeyrekteki 8.3 puan gerilemişti. Yılın ilk yarısında toparlanan 'yeni alman inşaat işlerinin' de, yılın ikinci yarısında gerileme eğiliminde olduğu belirtildi. Rapora göre, yeni inşaatlarda ekimde 2.8 puan gerileyerek 61.1 puan olurken; geçen yılın aynı ayına göre 2.5 puan daha düşük gerçekleşti. 


MALİYETLER ARTIYOR 

Hazırlanan çalışmada konut inşaat maliyetleri yılın ilk dokuz ayında yüzde 5.9 oldu. Ancak 2014'te oranla yıllık bazda yüzde 9.5 artışa göre yavaşlama dikkat çekti. Raporda, "İlk dokuz ayda yıllık işçilik maliyet artışı yüzde 8.2 olmuştur. Buna karşın malzeme maliyetleri artışı daha sınırlı kalmaya devam etmektedir. 2015 ilk dokuz ayda yıllık inşaat malzemesi maliyetleri artışı yüzde 5.2 olmuş ve yıllık enflasyonun altında kalmıştır" denildi. 


FAİZ ORANLARI ARTACAK 

İMSAD'ın hazırladığı rapora göre, ekim ayında konut kredilerinde yaşanan hızlı artışla birlikte ortalama faiz oram yüzde 1.18'e yükselirken; faizlerdeki kademeli artışın devam etmesi beklendiğine de dikkat çekildi. Genel seçime giderken artan küresel mali belirsizliklerin de etkisi ile ekimde tüm piyasa faizlerinde hızlı bir artış yaşandığına dikkat çekilen raporda, "Buna bağlı olarak konut kredisi faiz oranları da hızlanarak yükselmektedir. Ekim ayında ortalama faiz oram yüzde 1.18 seviyesine yükselmiştir. Faiz oranlarında kademeli artış sürecektir" denildi. 



Sözcü


Geri Dön