23 / 04 / 2024

İnşaat kaks hesabı nasıl yapılır?

İnşaat kaks hesabı nasıl yapılır?

İnşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamına kaks sayısı deniyor. Peki, inşaat kaks hesabı nasıl yapılır?



İnşaat kaks hesabı nasıl yapılır?


Kaks, imar adasındaki imar parselinde yapılacak binanın inşaat alanları toplamını gösteriyor. Bina inşaat alanı imar planı üzerinde yazılı kat alanı katsayısı ile belirtilmiş miktarı aşamıyor.


Kaks hesabında, bodrum kat, asma kat, çatı arası piyesi ve açık/kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların katlar alanına dahil edilmeyen alanları çıkarıldıktan sonra bulunuyor. KAKS belediyeler tarafından düzenlenen İmar Durum Belgesi’nde yer alıyor.


İnşaat kaks hesabı...

KAKS; inşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde edilen sayı olarak karşımıza çıkıyor. 


KAKS sayısı, katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonra kalan alanların toplamı olarak ifade ediliyor.


KAKS oranları 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor. İnşaat emsal hesabında bu oranlar kullanılarak sonuca ulaşılıyor.


Katlar alanı hesabına dâhil edilmeyen alanlar!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön