28 / 03 / 2024

İnşaat maliyetleri fiyata yansıdı!

 İnşaat maliyetleri fiyata yansıdı!

Gayrimenkul Hukuk Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel, konut fiyatlarındaki artışın inşaat maliyetlerinin yükselmesinden kaynaklandığını belirtti...



Şenay Büyükköşdere

Gayrimenkul Hukuk Enstitüsü (GHE) Başkanı Ali Yüksel, açıklanan Türkiye Konut Fiyat Endeksine (TKFE) ilişkin konut satışlarına ve tüketici fiyatlarına ters olmayan bir fiyat artışı gerçekleştiğini belirtti. Türkiye Konut Fiyat Endeksi (TKFE), haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,50 arttı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıkladığı haziran ayı Türkiye Konut Fiyat Endeksine göre, TKFE 2012 yılı haziran ayında, mayıs ayına göre yüzde 1,14 artarak 123,22 oldu. Metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatlar, 2011 haziran ayında 994,4 lira/metrekare iken, 2012 nisan ayında 1108,7 lira/metrekare oldu. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yüksel, 'Konut satışlarına ve tüketici fiyatlarına ters olmayan bir fiyat artışı gerçekleşti'' dedi. İşçilik maliyetlerinin haziran ayında yüzde 16 arttığını belirten Yüksel, 'İşçilik maliyetlerinin ortalama yüzde 9'luk kısmı konut fiyatlarına yansıdı. Bu da yüzde birler seviyesine denk gelir. İnşaat başvurusu anlamında 2011'e göre düşüş, satış bakımından yükselme var'' diye konuştu.


Aslında fiyat artışı ekonomi için faydalı

FİYAT artışıyla üreticinin kazanacağını bunun da yeni yatırım anlamına geleceğini ifade eden Yüksel, ''Fiyat artışı doğal olarak kötü diyemeyiz. Yerli tüketici açısından fiyatlar pahalı hale gelebilir ama firmalar açısından, genel ekonomi açısından faydalı. Çünkü firma sattığı zaman yeni bir şey yapıyor ve Türkiye'ye dışarıdan para geliyor'' dedi. Fiyatların balon etkisi yapıp yapmayacağına ilişkin sorulara ise Yüksel, ''Bu bir balon  yapabilir ama o kadar şişme yok. Birden bire aylık yüzde 300'ler falan yok. Bazen yükseliyor, bazen düşüyor. Bu biraz da malzeme ve işçilik fiyatlarıyla ilgili'' dedi.


Londra'da daire fiyatları İstanbul'un üç katı

LONDRA ve İstanbul'daki en elit semtlerdeki fiyatları karşılaştıran Yüksel, şöyle konuştu: ''Londra'da Nişantaşı, Ulus muadili olabilecek semtlerdeki 100 metrekarelik iyi bir dairenin fiyatı 1 milyon 500 bin lira civarında. Halbuki Türkiye'de daireler bu fiyatların üçte bir oranında.''


Fiyat'ta yabancı etkisi

CANNES'da yapılan MIPIM Fuarı'na katıldıklarını anlatan Yüksel, ''Bunlar yabancı yatırımcıya yapılan çağrılar. Burada şöyle projeler var, gelin deniyor. Şimdi bu alt yapısı oluşan talepten dolayı da fiyatlarda artış var' diye konuştu.


Akşam


Geri Dön