28 / 03 / 2024

İnşaat Malzemeleri Endeksi Haziran'da 0.5 puan azaldı!

İnşaat Malzemeleri Endeksi Haziran'da 0.5 puan azaldı!

İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksi haziran ayında 0.5 puan azalarak 103.9 puan olarak gerçekleşti. Mevsimsellikle artış olmasına karşın seçim sonrasındaki koşullar yavaşlatıcı etki oluşturdu.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nden (Türkiye İMSAD) yapılan açıklamaya göre, Faaliyet Endeksi artışı haziran ayında yavaşladı. Faaliyetlerde mevsimsellikle artış olmasına karşın genel seçim sonrası oluşan koşullar yavaşlatıcı etki oluşturdu. Bu endekste alt faaliyetlerdeki artışlar önceki aya göre sınırlı gerçekleşti. Haziran ayında Faaliyet Endeksi'nin geçen yılın aynı ayma göre 9.7 puan üzerinde olduğu görüldü. 


Yurtiçi satışlarda haziran ayında bir önceki aya göre daha yavaş bir artış kaydedildi. İhracat faaliyetleri haziran ayında durağan seyrederken, üretim artışı yavaşlamakla birlikte devam etti. Tahsilat hızındaki yavaşlama ise haziran ayında da sürdü. Güven endeksi mayıstan sonra haziranda da 1.4 puan daha geriledi. Genel seçim sonrası oluşan koşullar güven endeksini zayıflatırken, haziran ayı güven seviyesi geçen yüın aynı ayındaki seviyenin 12.8 puan altına düştü. Haziranda inşaat sektörünün genel gidişatına ilişkin güven 1.4 puan, inşaat malzemeleri sanayi genel gidişatına ilişkin güven ise 1.1 puan azaldı. Yurtiçi pazarlardaki genel gidişatta 1.7 puanlık bir gerileme yaşandı. 


İhracat pazarları genel gidişatına ilişkin güven ise durağan kalmaya devam etti. Beklenti Endeksi'nde de düşüş yaşanırken, yurtiçi siparişlerdeki artış beklentisi de uzun süre sonra geriledi ve haziranda beklentiler mayısa göre 0.8 puan zayıfladı. İnşaat malzemeleri sanayiine ilişkin beklentiler haziran ayında 1.3 puan daha düşerken, gelecek üç aya ilişkin yurtiçi sipariş beklentilerinde dört ay sonra 1 puan gerileme kaydedildi. 


Dünya





Geri Dön