26 / 04 / 2024

İnşaat malzemeleri fiyatları Şubat ayında yüzde 0,63 azaldı!

İnşaat malzemeleri fiyatları Şubat ayında yüzde 0,63 azaldı!

İstanbul'da şubat ayında perakende fiyatlar yüzde 1,29 artış kaydetti. Perakende fiyatlar 2016 şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,30, toptan fiyatlar ise yüzde 6,66 arttı.



İstanbul'da şubat ayında perakende fiyatlar yüzde 1,29, toptan fiyatlar ise yüzde 0,62 arttı. 


İstanbul Ticaret Odasından (İTO) yapılan açıklamaya göre, 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi, şubat ayı itibarıyla yıllık ortalama yüzde 9,15, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalama yüzde 8,23 artış gösterdi.


Perakende fiyatlar 2016 şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,30, toptan fiyatlar ise yüzde 6,66 arttı.


Şubat ayında perakende fiyatlar bir önceki aya göre, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 4,92, diğer harcamalar grubunda yüzde 4,31, gıda harcamalarında yüzde 2,87, ulaştırma harcamalarında 2,07, kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 0,59, ev eşyası harcamalarında yüzde 0,09, konut harcamalarında yüzde 0,01 arttı. Giyim harcamalarında ise yüzde 6,65 azalış gerçekleşti. 



Şubat ayı itibarıyla toptan fiyatlar ise aylık bazda, madenler grubunda yüzde 2,78, kimyevi maddelerde yüzde 2,71, işlenmemiş maddelerde yüzde 0,29 ve gıda maddeleri grubunda yüzde 0,21 artış gösterdi. İnşaat malzemeleri grubunda yüzde 0,63 ve yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 0,61 azalış meydana geldi. Mensucat grubunda ise herhangi bir fiyat hareketi izlenmedi. 


AA



Haber BirGün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul Ticaret Odası, İstanbul'un şubat ayı perakende enflasyonunun yüzde 1,29 oranında arttığını açıkladı. 


Şubatta kişisel bakım harcamaları ürünlerinde fiyat artışı yüzde 5'i buldu İstanbul'da 2016 Şubat ayında perakende fiyatlar yüzde 1,29 artarken toptan fiyatlardaki artış yüzde 0,62 oldu. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi 2016 Şubat ayı itibariyle yıllık ortalama yüzde 9,15. Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalama yüzde 8.23 artış gösterdi. Perakende fiyatlar 2016 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayma göre yüzde 9,30, toptan fiyatlar ise yüzde 6,66 arttı. 


Gıdada yükseliş sürüyor Şubat 20İ6'da perakende fiyatlar bir önceki aya göre, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 4,92, diğer harcamalarda grubunda yüzde 4.31. gıda harcamalarında yüzde 2,87, ulaştırma harcamalarında 2,07, kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 0,59, ev eşyası harcamalarında yüzde 0,09, konut harcamalarında yüzde 0.01 arttı. Giyim harcamalarında yüzde 6.65 azalış gerçekleşti. 


2016 Şubat ayı itibariyle toptan fiyatlar ise aylık bazda; madenler grubunda yüzde 2.78, kimyevi maddelerde yüzde 2,71, işlenmemiş maddelerde yüzde 0,29 ve gıda maddeleri grubunda yüzde 0,21 artış gerçekleşti. İnşaat malzemeleri grubunda yüzde 0,63 ve yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 0,61 azalış meydana geldi. Mensucat grubunda ise herhangi bir fiyat hareketi izlenmedi. 


Merkez 'Düşer' diyor 

Öte yandan dün yayınlanan Merkez Bankası'nın 23 Şubat'ta gerçekleştirdiği Para politikası Kurulu toplantı özetinde enflasyonun düşüş eğiliminde olduğu iddia edildi. Ocak ayı döneminde temel mal grubu enflasyonunun yüksek seyrini korurken hizmet enflasyonunun arttığı bildirilen özette, "Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. Bununla birlikte, artan maliyet unsurları çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi sınırlamaktadır" değerlendirmesi yapıldı. 


BirGün



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İnşaat malzemeleri sanayinde Şubat ayında iyi hava koşulları ve mevsimsellik etkisinin azalması ile iç satışlar ve ihracat artarken; faaliyetler üç ay sonra yeniden yükseliş kaydetti.


Bahar aylarında kuvvetli üretim artışı beklenen sektörde, siyasi ve jeopolitik riskler ise yeniden kırılganlık yaratabilir.    


İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından açıklanan İnşaat Malzemesi Sanayi Endeksleri’ne göre; Şubat ayında İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi mevsimsellik etkisinin azalması ve göreceli yaşanan iyimserlik sonucu artan faaliyetler nedeniyle 1.4 puan arttı.


Üç aydır gerileyen ve dip seviyelere inen Güven Endeksi Şubat ayında yeniden artarken; bir önceki aya göre 1 puan yükseldi. İMSAD’ın değerlendirmesine göre, küresel dalgalanmanın azalması, döviz kurlarındaki gerileme ve jeopolitik risklerin durağanlaşması Şubat ayında göreceli bir iyimserlik yarattı.


Faaliyet endeksi Şubat ayında 3.8 puan artarken; geçen yılın Şubat ayının da 5.1 puan üzerinde gerçekleşti.


Yurtiçi satışlarda Şubat ayında bir önceki aya göre önemli artış yaşanırken; ihracattaki uzun süreli gerileme de Şubat’ta artışa döndü. Üretim ve cirolar da iç ve dış satışlardaki artışa bağlı olarak yükseldi.


İMSAD’dan yapılan değerlendirmede, “Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişlerinde de uzun süre sonra artış yaşanmaktadır. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi ise en hızlı artış gösteren kalem olmuştur. Bahar aylarında kuvvetli üretim artışı beklenmektedir” denildi.


Buna karşın sektördeki iyileşmenin kırılganlığını koruduğuna dikkat çekilen değerlendirmede, “Faaliyetler ile özellikle güven ve beklentilerdeki toparlanma sınırlı ve kırılgandır.  Mevsimselliğin olumsuz etkileri sona ererken siyasi ve jeopolitik risklerin azalması halinde faaliyetler, güven ve beklentilerdeki iyileşme daha kalıcı olabilecektir” denildi.


Sözcü


Geri Dön