20 / 04 / 2024

İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi Ağustos'ta geriledi!

İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi Ağustos'ta geriledi!

İnşaat sektörünün genel gidişatına ilişkin güven ağustos ayında 3,2 puan azalırken, inşaat malzemeleri sanayi genel gidişatına ilişkin güven de ağustos ayında 3,5 puan geriledi.



İnşaat sektörünün genel gidişatına ilişkin güven ağustos ayında 3,2 puan azalırken, inşaat malzemeleri sanayi genel gidişatına ilişkin güven de ağustos ayında 3,5 puan geriledi. Yurt içi pazarlarda genel gidişatta 3,6 puan ile hızlanan bir gerileme yaşanırken, ihracat pazarları genel gidişatına ilişkin güven ise sınırlı gerileme eğilimi içerisinde. 


Ağustos ayında beklentilerdeki bozulma sürerken beklentiler Temmuz ayına göre 3,1 puan geriledi. Zayıf olan beklentiler erken seçim kararı ile birlikte gerilemeye başlarken, Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerdeki gerileme sürüyor. İnşaat malzemeleri sanayine ilişkin beklentiler son iki ayda 6,9 puan düşerken, önümüzdeki üç aya ilişkin yurt içi sipariş beklentileri ilk kez iki ay üst üste irtifa kaybetti. 


Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişlerindeki durağanlık ise gerilemeye dönüştü. Bunlara bağlı olarak önümüzdeki üç ayın üretimine ve yatırımlarına ilişkin beklentiler de zayıflamakta. Üretim ve yatırım beklentileri uzun süre sonra gerilemekte. 


Raporda yer verilenlere göre, erken seçim kararı alınması ile birlikte siyasi belirsizlik süresinin uzaması ve artan terör olayları sonucu beklentiler ve güven ağustos ayında gerilerken faaliyetler de olumsuz etkilenmeye başladı. Seçime kadar olan dönemde faaliyetlerde durağanlık bekleniyor. 


Son Saat


Geri Dön