20 / 04 / 2024

İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi durağanlaştı!

İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi durağanlaştı!

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi eylül ayındaki gerilemenin ardından durağanlaşarak, ekim ayında da aynı seviyede kaldı.



İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi eylül ayındaki gerilemenin ardından durağanlaşarak, ekim ayında da aynı seviyede kaldı. Faaliyetlerde ise ekim ayında bir önceki aya göre önemli bir artış yaşandı. Buna karşın güven ve beklentiler eylül ayından sonra ekim ayında da gerileyerek dengelenen bileşik endeks durağanlaştı. Endekste ekim ayında yaşanan ekonomi dışı gelişmeler etkili oldu.


Faaliyet Endeksi Ekim ayında arttı

Faaliyetler ekim ayında bir önceki aya göre önemli ölçüde arttı. Geçen ay uzun bayram tatili ile önemli ölçüde gerileyen faaliyetler eylül ayına göre önemli bir toparlanma gösterdi. Faaliyet endeksi ekim ayında 4,7 puan arttı. Faaliyet endeksi geçen yıl ekim ayı faaliyet endeksinin de 8,4 puan üzerinde gerçekleşti. Ekim ayında tüm faaliyetlerde bir önceki aya göre önemli artış yaşandı. Yurtiçi satışlarda ekim ayında bir önceki aya göre hızlı bir artış oldu. İhracat ekim ayında göreceli daha sınırlı bir artış gösterdi. Üretimde özellikle iç satışlardaki canlanmaya bağlı kuvvetli bir artış yaşandı. Faaliyetlerdeki artış ile cirolarda da yükselme ortaya çıktı. Eylül ayındaki durağanlığın ardından ekim ayında faaliyetler toparlandı, ancak toparlanmanın kalıcı olacağına dair henüz yeterli işaret bulunmadığı belirtildi.


Güven Endeksi Ekim ayında geriledi

Ekim ayında güven endeksi sınırlı bir gerileme gösterdi. Güven endeksi bir önceki aya göre 0,7 puan düştü. Böylece güven endeksinde iki ay üst üste gerileme yaşandı. Ağustos ayında güven kaybı durmuş ve sınırlı iyileşme ümit vermişti. Ancak eylül ayından sonra ekim ayında da güven unsurları zayıfladı. Güven seviyesi geçen yılın aynı ayının güven seviyesinin de 5,6 puan altında kaldı. Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin güven zayıfladı. İnşaat sektörüne ve inşaat malzemeleri sanayine yönelik güven ise sınırlı ölçüde geriledi. Yurtiçi pazarlarına yönelik güven ise eylül ayından sonra ekim ayında da zayıfladı. İhracat pazarlarına yönelik güvende ise sınırlı bir kayıp oldu. Ekim ayında faaliyetlerdeki önemli toparlanmaya rağmen güven endeksinin zayıf kalması ekonomi dışı alanlardaki gelişmelerin güven üzerinde etkisini göstermektedir.


Beklenti Endeksinde de düşüş sınırlı kaldı

Beklenti Endeksi sınırlı ölçüde geriledi. Faaliyetlerde görülen artışa karşın yaşanan güven kaybı ile birlikte beklentiler de zayıf kaldı. Böylece beklentiler son iki ayda düştü. Beklenti endeksi ekim ayında bir önceki aya göre 0,8 puan düştü. Beklenti endeksi geçen yılın aynı döneminin 1,9 puan altında kaldı. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde ekim ayında sınırlı bir gerileme yaşandı. İnşaat malzemeleri sanayi beklentilerinde de çok sınırlı bir gerileme oldu. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişleri ekim ayında sınırlı bir artış gösterdi. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri durağanlaştı. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisinde ise iç siparişlerdeki sınırlı artışa bağlı olarak yükselme yaşandı.


Yılın son çeyreğinde faaliyetlerdeki toparlanmanın kalıcı olmasının ancak güven ve beklentilerde yaşanacak iyileşmelere bağlı olacağı belirtildi.


Haber AA'da şu şekilde yer aldı


İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, eylül ayındaki gerilemenin ardından durağanlaşarak ekim ayında da aynı seviyede kaldı.


İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksleri'nin ekim ayı sonuçlarını açıkladı. Bileşik endeksin, eylüldeki gerilemenin ardından durağanlaşarak ekim ayında da aynı seviyede kaldığı gözlendi. Endekste ekim ayında yaşanan ekonomi dışı gelişmeler etkili oldu.


Eylülde uzun bayram tatiliyle önemli ölçüde gerileyen faaliyetler ciddi bir toparlanma gösterdi. Ekimde 4,7 puan artan faaliyet endeksi geçen yılın aynı ayının da 8,4 puan üzerinde gerçekleşti. Ekimde yurt içi satışlarda bir önceki aya göre hızlı bir yükseliş kaydedilirken, ihracat daha sınırlı bir artış gösterdi. Üretimde özellikle iç satışlardaki canlanmaya bağlı kuvvetli bir artış yaşandı. Faaliyetlerdeki artışla cirolarda da yükselme meydana geldi.


Güven endeksi ise ekim ayında sınırlı bir gerileme gösterdi. Bir önceki aya göre 0,7 puan düşen güven endeksinde 2 ay üst üste gerileme yaşandı. Güven seviyesi geçen yılın aynı ayının 5,6 puan altında kaldı.


Ekim ayında beklenti endeksi de sınırlı ölçüde geriledi. Faaliyetlerde görülen artışa karşın yaşanan güven kaybıyla beklentiler de zayıf kaldı. Beklenti endeksi ekimde bir önceki aya göre 0,8 puan düşerken, geçen yılın aynı döneminin 1,9 puan altında kaldı. Böylece beklentilerde son 2 ayda düşüş kaydedildi.


Gelecek 3 aya ilişkin alınan yurt içi siparişleri ekim ayında bir artış gösterirken, ihracat siparişleri durağanlaştı. Üretim beklentisinde ise iç siparişlerdeki sınırlı artışa bağlı olarak yükselme yaşandı. 


Yılın son çeyreğinde faaliyetlerdeki toparlanmanın kalıcı olmasının ancak güven ve beklentilerde yaşanacak iyileşmelere bağlı olacağı belirtildi.


AA


Geri Dön