17 / 04 / 2024

İMSAD: İnşaat malzeme fiyatları yüzde 12 arttı!

 İMSAD: İnşaat malzeme fiyatları yüzde 12 arttı!

İMSAD, inşaat malzemesi fiyatlarının yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,07; bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 11,89 oranında arttığını duyurdu



İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği İMSAD' ın Mayıs ayı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporuna göre, emtia fiyatlarındaki artışın sınırlanması nedeniyle önceki dönemlere oranla daha sınırlı bir yükseliş gerçekleştiren inşaat malzemesi fiyatları yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,07, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 11,89 oranında arttı.


Genel inşaat maliyetlerindeki artış oranı yüzde 1,25 düzeyinde oluşurken, sanayi üretimi başlığı altında inşaat malzemeleri sanayisine yönelik bilgi veren metalik olmayan diğer mineral ürünleri imalatında düşüş hızı son aylarda yavaşlama gösterdi. Buna göre yılın ilk 3 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre kaydedilen düşüş yüzde 11,62, yüzde 11,91 ve yüzde 4,36 olarak gerçekleşti. Raporda, ''Her ne kadar düşüş hız kesse de yılın ilk çeyreğinde sektörde daralma yaşandığı unutulmamalıdır.'' ifadelerine yer verildi.


İMSAD raporunda, inşaat sektörünün bir süredir beklediği yasalar arka arkaya çıktığını ifade ederek şu görüşlere yer verdi:


'2B yasası, yabancılara mülk satışı ve kentsel dönüşüm projeleri ekseninde oluşan beklentilerin realize olması sonrasında bu gerçekleşmelerin rakamlara yansıması yılın ikinci yarısında görülecektir. Bununla birlikte global krizin mevcut rakamlar üzerindeki etkisi sürmektedir. Bu doğrultuda baz etkisinden arındırılmış rakamlarda inşaat üretiminde ivme kaybının yavaşladığı görülmektedir. Çeyreklik dönemde açıklanan inşaat maliyetleri verileri de bu görüşü desteklemektedir.'


Genel maliyetlerle, malzeme fiyatları arasındaki korelasyonun oldukça yüksek olduğunun altı çizilen raporda konuya ilişkin şu değerlendirmeler yer aldı:


'Bunun nedeni bina üretimi sürecinde inşaat malzemeleri maliyetlerinin ağırlığının yüksek olmasıdır. İnşaat malzemesinin maliyet yapısında emtia fiyatlarının ağırlığı düşünüldüğünde sektöre ilişkin maliyet analizinde emtianın önemi göze çarpmaktadır. 2011 yılının dördüncü çeyreği bu açıdan fiyatlardaki artışı sınırlandıran bir rol oynamıştır.


2012'nin ilk çeyreğinde emtia fiyatlarındaki artışın sınırlanması nedeniyle önceki dönemlere oranla daha sınırlı bir yükseliş gerçekleştiren inşaat malzemesi fiyatlarında 2012'nin ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,07, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 11,89 oranında artış kaydedilmiştir. Genel inşaat maliyetlerindeki artış oranı ise yüzde 1,25 düzeyinde oluşmuştur. 2011'in dördüncü çeyreğinde yüzde 0,46 artan işçilik maliyetleri dördüncü çeyrekte yüzde 1,87'lik çıkış göstermiştir.'


Geri Dön