25 / 04 / 2024

İnşaat Mühendisleri Odası'ndan Avcılar'daki kazayla ilgili rapor!

İnşaat Mühendisleri Odası'ndan Avcılar'daki kazayla ilgili rapor!

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Avcılar'da bu sabah yaya üst geçidinin araç çarpması sonucu çökmesiyle ilgili ön değerlendirme raporunu yayınlandı. Raporda, proje ve inşa aşamasındaki eksikliklere dikkat çekildi.



İnşaat Mühendisleri Odası Avcılar'da bu sabah meydana gelen, 1 kişinin ölümü, 4 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kazayla ilgili bir rapor yayınladı.


İnşaat Mühendisleri Odası'nın kaza ile ilgili değerlendirmesi şöyle:


"Topkapı-Büyükçekmece istikametinde hareket halinde olan silo tipi damperli aracın damperinin açılması suretiyle önce yol yönlendirme tabelalarına ardından yaya üst geçidinin kirişine çarpması sonucu kaza meydana gelmiştir. Aynı üst geçitte kısa zaman önce yine kamyon damperinin açılması sonucu benzer bir kaza yaşanmıştır.


Yaya üst geçidi çelik kiriş ve kolonlardan oluşan 3 açıklıklı bir köprü niteliğindedir. Hareket halindeyken aracın damperi açılmış ve köprünün orta açıklığındaki kirişe çarpmıştır. Çarpma sonucunda orta açıklıktaki çelik kiriş kolonlarla olan bağlantı noktalarından bir bütün olarak kopmuştur. Yaya üst geçidinin uç açıklıklarında bulunan kirişlerde herhangi bir göçme olmamıştır. Olayda ölü ve yaralanmalar olmuştur. Enkaz kaldırma çalışmaları sırasında yapılan gözlemlerde iş güvenliği tedbirlerinin alınmadığı ve bu konuda eğitimsiz olunduğu açık bir şekilde görülmüştür.Üst geçidin hasar alan fakat göçmeyen uç açıklıklardaki kirişlerinin altında hala vatandaşların merakla olayı izledikleri görülmüştür.


Sonuç olarak;


Yapılan gözlemler neticesinde darbe sonucu oluşan göçmenin projelendirme hatalarından kaynaklanabileceği, imalattan kaynaklanabileceği ya da kullanılan malzemenin standartlara uygun olmamasından kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Aynı yerde benzer bir olayın geçmişte yaşanmış olması ders alınmadığını ortaya koymaktadır.


Enkaz kaldırma çalışmaları sırasında yeterli güvenlik önlemlerinin alınmaması ikinci bir kazaya davetiye çıkarır niteliktedir.


Bu olay göstermiştir ki bu tip yapıların projelendirilmesi ve imalatı uzman teknik ekipler tarafından yapılmalıdır. Kaynak ve montaj ustalarının bile eğitimli ve sertifikalı olmaları gerekmektedir.


Yapılan gözlemlerde dikkat çekici olan bir unsur da üst geçit ayaklarının herhangi bir çarpmaya karşı korumasının olmadığıdır."


Olay


Avcılar’da E-5 Karayolu’nda bu sabah seyir halindeki bir tankerin damperinin açılması nedeniyle çarptığı üst geçit büyük bir gürültü ile çöktü. Üst geçidin çöken parçası tankerin ve diğer yönde ilerleyen bir minibüsün üstüne düştü. Enkaz altında kalan minibüsün sürücüsü hayatını kaybederken, 4 kişi de yaralandı. Kaza nedeniyle yol uzun süre trafiğe kapandı, metrobüs seferleri yapılamadı. Kazanın, tanker damperinin açık ilerlemesinden dolayı meydana geldiği belirlendi. 


Geri Dön