19 / 04 / 2024

İnşaat Mühendisleri: Yapı denetimi önemsenmiyor!

İnşaat Mühendisleri: Yapı denetimi önemsenmiyor!

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ‘Yapı Denetim Çalıştayı’nda ‘sağlıksız yapı’ sorunlarını konuştu.





İnşaat Mühendisleri Odası  Ankara  Şubesi ‘Yapı Denetim Çalıştayı’nda ‘sağlıksız yapı’ sorunlarını konuştu.


TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi yapı denetimi alanındaki sorunların tartışıldığı bir çalıştay düzenledi. ‘Kontrol edemiyoruz’ başlığıyla gerçekleşen çalıştayda mühendisler yapıların denetlenmesi konusunda mühendislik mesleğinin sorumluluğunu ve neler yapılabileceğini konuştu.


Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İMO Ankara Şube Başkanı Selim Tulumtaş, mimar ve mühendislerin yapıların denetlenmesinde asli aktörler olduğuna dikkat çekti. Yapı alanındaki denetimsizliğe işaret eden Tulumtaş, denetimlerin de önemsenmediğini söyledi. Tulumtaş,  “Yaşanan kar nedeniyle gerçekleşen çökmelere ilişkin mühendislere tavsiyelerde bulunuluyor. Yetkililer alt geçitlerde yaşanan su baskınlarına ilişkin 'Yüzyılda bir kez gerçekleşiyor' diyerek maliyetini ön plana çıkaran açıklamalarla mühendislik mesleğini aşağılayan söylemler kullanıyor” dedi.


‘DENETİM MALİYET OLARAK GÖRÜLÜYOR’


İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe de Zeytinburnu'da bir binanın çökmesi sonucu iki kişinin öldüğünü hatırlatarak, “Türkiye'de insanların başına nerede, ne zaman, ne geleceği belli değil. Bir bakıyorsunuz sokaktan geçereken bir bina yıkılıyor ve ölebiliyorsunuz” dedi. Deprem ülkesi olan Türkiye'de can ve mal kayıplarının azaltılması konusunda temel meslek örgütü olduklarını kaydeden Gökçe, yapıların uzun süreli yaşam alanı olarak kullanılabilmesi için üretim kalitesinin ve denetimin önemli olduğuna dikkat çekti. Marmara ve Van'da yaşanan depremlerin yapı stokunun bütünlüklü olarak elden geçirilmesi gerektiğini gösterdiğini kaydeden Gökçe, mal sahibi ve müteahhitlerin ise yapı denetimini maliyet artırıcı bir unsur olarak görerek isteksiz davrandığını söyledi.


Gökçe, müteahhitlerin yapı denetimi konusunda seçtiği düşük maliyetli yapı denetim kuruluşlarının kalite açısından da düşük olduğunu söyledi. Serbest rekabetin depreme dayanıklı evleri ‘ulaşılamaz’ hale getirdiğini belirten Gökçe meslek odalarının süreçten dışlanmaya çalışıldığını kaydetti. Gökçe, kullanıcı ve tüketicilerin maliyeti ve ceplerindeki parayı düşündüğünü bu yüzden halkın can güvenliğinin mühendisler için önemli olduğunu kaydetti.


Evrensel 




Geri Dön