23 / 04 / 2024

İnşaat ruhsat yenileme süresi ne kadardır?

İnşaat ruhsat yenileme süresi ne kadardır?

İnşaata başlamak için ilgili idarelerden alınması gerekli olan belgeye inşaat ruhsatı deniyor. Ruhsat alındıktan belli bir süre sonra inşaata başlanmazsa ruhsatın yenilenmesi gerekiyor. Peki,inşaat ruhsat yenileme süresi ne kadardır?



İnşaat ruhsat yenileme süresi ne kadardır?

İnşaata başlamak için ilgili idarelerden alınması gerekli olan belgeye inşaat ruhsatı deniyor. Yapıya, ruhsat alınmadan inşaat çalışmalarına başlanamıyor.


İmar Kanunu gereğince, yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıl olup; Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılıyor. 


Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburi oluyor. Başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklıdır. Ruhsat yenilenmesi ve plan tadili sırasında ayrıca harç alınmaz. 


Ancak inşaat sahasında artış, bağımsız bölümlerin brüt alanında veya niteliğinde değişme olması halinde yeniden hesaplanacak harçtan evvelce ödenen harç tutarı, tenzil edilir. Yeni durumda hesaplanan harç tutarında azalma olması halinde iade yapılmaz. Diğer kanunlardaki muafiyet hükümleri saklıdır.


Ruhsat ve eklerinin yapı yerinde bulundurulması mecburidir. 


Buna göre, bir eve oturma ruhsatı alınabilmesi için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. 


İnşaat ruhsat harcı 2015 ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön