25 / 04 / 2024

İnşaat ruhsatı almamış hiçbir firma maketten konut satışı yapamayacak!

İnşaat ruhsatı almamış hiçbir firma maketten konut satışı yapamayacak!

Tüketici sorunları için beklenen yeni Tüketici Kanunu yarın yürürlüğe giriyor. Yeni Tüketici Kanununu tanıtan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, inşaat ruhsatı almamış hiçbir firmanın maketten konut satışı yapamayacağını söyledi




Tüketici sorunları için beklenen yeni Tüketici Kanunu yarın yürürlüğe giriyor. Yeni Tüketici Kanununu tanıtan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, inşaat ruhsatı almamış hiçbir firmanın maketten konut satışı yapamayacağını söyledi. Yazıcı, konut devir teslim tarihine kadar tüketiciye yüzde 2 tazminat ödemesi şartıyla sözleşmeden vazgeçme hakkı verildiğini bildirdi. Yazıcı, konut satışlarında ve tüketici kredileri sözleşmelerinde tüketiciye 14 günde cayma hakkı verildiğini aktardı. 


Yarın yürürlüğe girecek olan kanun ile ilgili basın toplantısında konuşan Yazıcı, uygulamada kredi kullanan tüketicilerin, aynı bankanın iştiraki olan sigorta şirketinden, sigorta yaptırmak mecburiyetinde bırakıldığını belirterek bu zorunluluğun kaldırıldığını, ancak tüketici isterse sigorta yaptırabileceğini bildirdi. Yazıcı, tüketici tarafından, başka bir sigorta şirketinin poliçesinin ibraz edilmesi halinde bankanın bunu kabul etmesi gerektiğini vurguladı. 

Konut kredisinin erken ödenmesi halinde yüzde 2 olan erken ödeme tazminatının, kalan vadesi 36 aya kadar kredilerde yüzde l'e indirildiğini vurgulayan Yazıcı, kredi için açılan hesaptan hiçbir şekilde hesap kesim ücreti alınamayacağını bildirdi. Yazıcı, yeni yasa ile maketten satışlarda tüketicinin mağduriyetinin önlenmesinin hedeflendiğini belirterek, "Mevcut uygulamada, belediyeden herhangi bir izin almayan kişilerin, maketten konut satışı yaptığı görülmektedir. Yeni kanunla inşaat ruhsatı almamış üretici, maketten tüketiciye konut satışı yapamayacak." dedi. 


Yazıcı, konutun devir ve teslim tarihine kadar tüketiciye belli masraflar ve sözleşme bedelinin yüzde 2"sine kadar tazminat ödeme suretiyle sözleşmeden vazgeçme hakkı tanındığını da belirtti. Kart aidatı ile ilgili konuşan Yazıcı, bundan böyle kart çıkaran kuruluşların tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı sunmak zorunda olacaklarını söyledi. 



Zaman




Geri Dön