27 / 04 / 2024

İnşaat ruhsatı yenilenmezse ne olur?

İnşaat ruhsatı yenilenmezse ne olur?

İnşaat çalışmaları için ruhsat aldıktan sonra 2 yıl içinde inşaata başlanmazsa ve 5 sene içinde de bitirilmezse ruhsatın yenilenmesi gerekiyor. Peki, inşaat ruhsatı yenilenmezse ne olur?



İnşaat ruhsatı yenilenmezse ne olur?

İnşaatı ruhsatı, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tâbi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında Valiliklerce izin veriliyor.


İzin belgesi, inşaat ruhsatı olarak ifade ediliyor. İnşaat çalışmaları için ruhsat aldıktan sonra 2 yıl içinde inşaata başlanması ve 5 sene içinde de bitirilmesi gerekiyor. 


Aksi halde alınan ruhsat geçersiz sayılıyor. Bu durumda inşaat ruhsatının yenilenmesi gerekiyor. Peki, inşaat ruhsatı yenilenmezse ne olur?


İnşaat ruhsatı yenilenmezse, ilgili inşaat ruhsatsız ve kaçak olarak gözüküyor. Bu nedenle kaçak inşaatlar ile aynı yaptırımlara maruz kalıyor.


Kaçak inşaat cezası

Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılar: 

İmar Kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce (...) tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durduruluyor. 

 

Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılıyor. Bu tebligatın bir nüshasıda muhtara bırakılıyor.

 

Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mühürün kaldırılmasını isteniyor. 

 

Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin veriliyor. 


Aksi takdirde, ruhsat iptal ediliyor, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan ev, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılıyor ve masrafı yapı sahibinden tahsil ediliyor. İdari para cezası da uygulanabiliyor. 


İnşaat ruhsatı almak kaç lira?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön