19 / 04 / 2024

İnşaat sabah kaçta başlar?

İnşaat sabah kaçta başlar?

İnşaat çalışmalarının çevreye yaydığı gürültü nedeni ile bu işlerin belli saat dilimleri içerisinde yapılması zorunlu oluyor. İnşaat çalışmalarının akşam ve gece saatlerinde yapılması yasaklanıyor. Peki, inşaat sabah kaçta başlar?



İnşaat sabah kaçta başlar?

İnşaat çalışmalarının çevreye yaydığı gürültü nedeni ile bu işlerin belli saat dilimleri içerisinde yapılması zorunlu oluyor. İnşaat çalışmalarının akşam ve gece saatlerinde yapılması yasaklanıyor.


Peki, konut bölgesinde yapılan inşaat sabah kaçta başlar? İnşaat akşam kaçta biter?


İnşaat yapılabilecek gündüz zaman dilimi, sabah 07.00’den akşam 19.00’a kadar olmak üzere 12 saat olarak belirtiliyor. İnşaat yapılamayacak saatler ise akşam saatleri 19.00’dan 23.00’e kadar 4 saat, gece ise 23.00’ten sabah 07.00’ye kadar 8 saat olarak belirleniyor.


Aynı zamanda Cumartesi ve Pazar günleri inşaata başlama süresi sabah 7.00’den sabah 10.00’a alınmış olup, hafta sonu inşaatın bu saatte başlamaları gerekiyor. 


İnşaat çalışma saatleri yönetmelik kuralları:

a) Şantiye alanındaki faaliyet türlerinden çevreye yayılan gürültü seviyesi Ek-VII’de yer alan Tablo-5’te verilen sınır değerleri aşamaz.


b) Konut bölgeleri içinde ve yakın çevresinde gerçekleştirilen şantiye faaliyetleri gündüz zaman dilimi dışında akşam ve gece zaman dilimlerinde sürdürülemez. 


c) Haftasonu ve resmî tatil günlerinde gerçekleştirilecek şantiye faaliyetlerine, konut bölgeleri ve yakın çevresinden gelen şikayetlerin yoğunluğu dikkate alınarak, İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile yasaklama getirilebilir.


ç) Kamu yararı gerektiren baraj, köprü, tünel, otoyol, şehir içi anayol, toplu konut gibi projelerin inşaat faaliyetleri ile şehir içinde gündüz trafiği engelleyecek inşaat faaliyetleri gündüz zaman diliminde çalışmamak koşuluyla Ek-VII’de yer alan Tablo-5’teki gündüz değerlerinden akşam için 5 dBA, gece için 10 dBA çıkartılarak elde edilen sınır değerlerin sağlanması ve bu kapsamda alınacak İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile sürdürülebilir.


d) Şantiye faaliyeti sonucu oluşabilecek darbe gürültüsü, LCmax gürültü göstergesi cinsinden 100 dBC’yi aşamaz.


e) Faaliyet sahibi tarafından şantiye alanında; inşaatın başlama, bitiş tarihleri ve çalışma periyotları ile büyükşehir belediyesi veya il/ilçe belediyesinden alınan izinlere ilişkin bilgiler inşaat alanında herkesin kolayca görebileceği bir tabelada gösterilir.


f) Tatil beldelerinde ve turistik alanlarda gerçekleştirilen tüm şantiye faaliyetleri büyükşehir belediyesi ve/veya il/ilçe belediyesinin kararı doğrultusunda hafta sonları veya bir kaç ay süre ile tamamen durdurulabilir.



İnşaat izni almak için gerekli belgeler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön