18 / 04 / 2024

İnşaat sektörü 2014'te Türkiye'den daha hızlı büyüyecek!

İnşaat sektörü 2014'te Türkiye'den daha hızlı büyüyecek!

2013'e kentsel dönüşüm, Mütekabiliyet ve 2B gibi yeni yasalarla giren inşaat sektörü hareketli bir yıl geçirdi. Geçen yıl yüzde 7.6 oranında büyüyen sektör, 2014'te Türkiye'den daha hızlı büyümeyi hedefliyor...



2013'e kentsel dönüşüm, Mütekabiliyet ve 2B gibi yeni yasalarla giren inşaat sektörü hareketli bir yıl geçirdi. Geçen yıl yüzde 7.6 oranında büyüyen sektör, 2014'te Türkiye'den daha hızlı büyümeyi hedefliyor.


2013'te kentsel dönüşüm, Mütekabiliyet Yasası ve orman vasfını yetirmiş arazilerin satışını düzenleyen 2B'ye kavuşan gayrimenkul sektörü hareketli bir yıl geçirdi. Yasal düzenlemelerle güç kazanan sektör, yeni yıla da umutlu girdi. Yılın ilk dokuz ayında Türkiye ekonomisi yüzde 4.4 büyürken, inşaat sektörü de yılı yüzde 7.5 gibi rekor bir performansla kapattı. Sektörün dev oyuncuları büyümenin 2014'te de ülke ekonomisinin önüne geçmesi hedefiyle çalışıyor. 2013'te önceki yıla kıyasla daha iyi performans gösteren konut sektörünün, yeni düzenlemelerle tüketicilere cazip fırsatlar sunması bekleniyor. 


SATIŞLARDA PATLAMA YAŞANDI 

Konut satışlarında 2013'te tam anlamıyla patlama yaşandı. 2012'yi 700 bin civarında satışla kapatan sektör, 2013'ün ilk 9 ayında bu rakamı 900 bin seviyelerine çıkardı. 2013 yılsonu satışlarının ise 1 milyonu geçmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri, yılsonu kampanyalarının önemli bir etki yaratarak satışlara hareket kazandırdığını belirtti. 2013'ü değerlendiren yetkililer, "Her proje satılmadı. Ancak yer, büyüklük, konsept ve doğru fiyatlandırma yapılan projelerin satışında sıkıntı olmadı" değerlendirmesini yaptı. 


Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum 

Emlak Konut GYO, 2013'ü satış rekoruyla tamamladı 

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, geçen yıl gösterdiği başarılı performansla dikkat çekti. Genel Müdür Murat Kurum, "2013'te belirlediğimiz hedefleri gerçekleştirdik. Şirketimiz açısından kritik bir öneme sahip olan ikincil halka arz sürecini de başarıyla tamamlandık. Bizim için verimli bir yıl oldu" dedi. Kurum, şunları anlattı: "2013'te 19 başarılı ihale gerçekleştirdik. Ekim ayı itibarıyla 11 bin 298 adetlik satış rakamına ulaştık. Satşlarımız 4.66 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bu, gayrimenkul sektörü tarihinde şu ana kadar konut üreticisi şirketler bazında bir yıl içerisinde gerçekleştirilen en büyük ciro oldu. Sürdürdüğümüz bu ivmeyle birlikte, yılsonu için 15 bin adet olarak belirlediğimiz konut satış adedi hedefine gönül rahatlığıyla ulaştık" diye konuştu. Kurum, 2014 hedefleri için şunları anlattı: "Geçen yıl gösterdiğimiz başarıyı arkamıza alarak 2014'e umutla girdik. Daha inançlı bir şekilde ve çok daha büyük bir Emlak Konut olma hedefimiz var. Lider pozisyonumuzu daha da perçinlemek üzere, ikincil halka arzdan edinilen 3.25 milyar tutarındaki finansmanı en iyi yatırımları yapmakta kullanacağız." 


DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz 

Dönüşüm sektöre büyük bir ivme kazandırıyor 

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, kentsel dönüşüm projelerinin inşaat sektöründe yeni alanlar açtığını belirtti. Ziya Yılmaz, geçen yıl geniş bir alana yayılan kentsel dönüşümün planlı bir şekilde yapılmasının sektöre ciddi bir ivme kazandırdığını söyledi. Yılmaz, yabancıya mülk satışıyla ilgili gerçekleşen düzenlemelerin de sektörde satışların ve istihdamın artmasını sağlayacağını vurguladı. 


Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım 

Gelişim istikrara bağlı 

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, 2014'te sektörünün yönünü ekonomik ve siyasi gelişmelerin tayin edeceğini söyledi. Bu yıl 150 ila 200 bin konutun satılabileceğinin altını çizen Umut Durbakayım, "Yerel seçimlerin süreci ve şekli ise bu hedefin gerçekleşmesinde kritik önem kazanacaktır" diye konuştu. 


EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı 

Yabancıya satışlar gündeme damga vurdu 

EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, yılın en önemli olayının yabancıya mülk satışı olduğunu vurguladı. Kabadayı, "Sektörün bu yıl da büyüyeceğini düşünüyoruz. 2013'te atılan önemli adımların 2014 yılında meyvelerini vereceğini düşünüyoruz. Sektör büyümesinin Türkiye ekonomisinde oluşacak performansa paralel olacağını öngörüyoruz" dedi. 


Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya 

Büyüme sürecek 

Artaş Grubu ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, 2013'ün ilk yarısında yüzde 3.7 oranında büyüme gösteren Türkiye ekonomisinde ekim ayında açıklanan Orta Vadeli Program'a göre 2013 yılsonunda yüzde 3.6, 2014 yılsonunda ise yüzde 4 oranında büyüme beklendiğini hatırlattı. İnşaat sektörüne bakıldığında ise 2013 yılının ilk yarısında yüzde 6.8 büyüme olduğunu ifade eden Çetinsaya, sektörün yılsonu büyümesinin de aynı sevyelerde olacağını anlattı. 2014'te ise sektörün yine ekonominin üstünde bir büyüme oranı sergileyeceği vurguladı. Çetinsaya, 2014'ün inşaat sektörünün gelişimini sürdüreceği bir yıl olarak göründüğünü kaydederek, şunları anlattı: "Sektörün daha da aktif olacağı alanlardan biri de kentsel dönüşüm projeleri olacak. Ayrıca 2014'te konut projeleri çevreye duyarlı ve tasarruflu olacak. Proje gelistiricileri için konutta markalaşmanın önemi daha da artacaktır." 


DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya 

Dengeli bir yıl bekliyoruz 

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, seçim yılı olmasına rağmen 2014'te kentsel dönüşüm projelerinin yoğun bir şekilde başlayacağını söyledi. Ali Dumankaya, sektörle ilgili 2014 beklentilerini şu sözlerle anlattı: "Merkezi lokasyonlardaki, doğru fiyatlama yapılmış projelerde satışlar iyi olacaktır. Genel olarak gayrimenkulde çıkan yeni yasaların da etkisiyle dengeli bir yıl bekliyorum" şeklinde ifade etti. 


Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya 

En az yüzde 10 büyür 

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, sektör açısından 2013'ün olumlu geçtiğinin altını çizdi. Ekonomideki dengelenme çalışmaları neticesinde sektörün hızla büyüdüğünü söyleyen Dumankaya, "Bu model bize önümüzdeki yıllarda da yüzde 4-5'lik bir büyüme getirecek. Yabancıya gayrimenkul satışının önündeki engellerin kalkmasıyla birlikte yabancı konut alıcıları ülkemizdeki inşaat projelerine yoğun ilgi gösterdi. Sektör de bu gelişmeye paralel olarak yurtdışı çalışmalarına ağırlık vermeye başladı. 2013 sektör açısından pek çok ilkin gerçekleştiği bir yıl oldu" dedi. 2014 yılında inşaat sektöründeki büyümeyi kentsel dönüşümün tetikleyeceğini söyleyen Dumankaya, "Sadece İstanbul'da yaklaşık 300-400 bin konutluk dönüşüm projesi var. Bu konu da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl için sektörün önemli gündem maddelerinden biri olacak. 2014'te emlak sektörünün en az yüzde 10 oranında büyüyeceğini öngörüyoruz" diye konuştu. 


Ağaoğlu Şirket ler Grubu CEO'su Hasan Rahvalı 

Hedef yüzde 5 büyüme 

Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Hasan Rahvalı, yılın ilk 9 ayında sektörde önemli oranda hareketlilik yaşandığını belirtti. Rahvalı, "Bu yılı geçtiğimiz yılla kıyasladığımızda sektör için daha olumlu olduğunu görüyoruz" diye konuştu. Rahvalı, "2013'te artışa geçen konut talebinin 2014'te de süreceğini düşünüyoruz. Sektör, ekonomik gelişmelere paralel olarak yüzde 7.6 büyüme gerçekleştirdi. Bu yıl da yüzde 5'in üzerinde bir büyüme olacağını öngörüyoruz" dedi. 


Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan 

Yeni konuta talep çok 

Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, 2013'ün önceki yıla göre daha iyi geçtiğini söyledi. 2014'e de olumlu baktıklarını söyleyen Özkan, "İstanbul'da yeni konuta güçlü bir talep var" dedi. Özkan, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4.4 büyüyen Türkiye ekonomisinin büyümesini sürdüreceğini, sektörün de bu büyümeye olumlu katkı yapacağını öngördüklerini ifade etti. 


GYODER Başkanı Aziz Torun 

Her şey çok iyi olacak 

GYODER Başkanı Aziz Torun, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer alan gayrimenkulün, ekonomik büyüme ve diğer göstergelere bakıldığında 2013 yılını iyi geçirdiğini vurguladı. Aziz Torun, "Son hafta yaşanan olaylar neticesinde, sektör açısından verimli geçirmemize rağmen yılı moral olarak iyi kapatmadık. Konut satışlarından yabancıya yapılanın ciddi payı olduğunu düşünürsek, son yaşanan gelişmelerin dışarıya da olumsuz yansıması kötü oldu" dedi. "2014 yılında ise siyasi ve ekonomik istikrarın devam edeceği, kurların düzeleceği, faizlerin de düşeceğine inanıyoruz" diyen Torun, algının iyi yönetilmesi gerektiğinin altını çizdi. Aziz Torun, "Türkiye genelinde yüzde 4, gayrimenkul sektöründe ise yüzde 5 ila 6 büyüme bekliyoruz" diye konuştu. 


Fer Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova 

Olumlu hava sürecek 

Fer Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova, 2013'te arzın giderek arttığı gayrimenkul sektöründe projelerde talep yönünden bir sıkıntı yaşanmadığını söyledi. Kumova, sektörü etkileyen önemli gelişmeler arasında 3'üncü havalimanı ve 3. köprü inşaatı ve  Marmaray  projesi gibi önemli yatırımların bulunduğunu söyledi. Ramadan Kumova, 2013'te yakalanan olumlu havanın 2014'te de artarak süreceğine inandığını belirtti. 


İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes 

Başarılı bir yıl geçirdik 

İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, inşaat sektörünün başarılı ve beklentilere uygun bir yıl geçirdiğini söyledi. 2013'te ayrıca, konut kredisi faiz oranlarında yükseliş yaşandığını dile getiren Turgay Tanes, sektörle ilgili gelişmeleri şu şekilde özetledi: "Firmalar anlaşmalı oldukları bankalarla, aradaki artış miktarını müşteriye yansıtmamak adına çalışıyor. Hatta bu maliyetleri düşürme yönünde çeşitli görüşmeler yürütülüyor." 



Sabah Gazetesi 


Geri Dön