28 / 03 / 2024

İnşaat sektörü 2015'te büyümeye devam edecek!

İnşaat sektörü 2015'te büyümeye devam edecek!

Türk inşaat ve müteahhitlik sektörü dünyada marka haline geldi. Sektör, küresel boyutta yaşanan ekonomik krizin yanısıra Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da meydana gelen siyasi krizlere rağmen başarılı işlere imza atmaya devam ediyor...



Türk inşaat ve müteahhitlik sektörü dünyada marka haline geldi. Sektör, küresel boyutta yaşanan ekonomik krizin yanısıra Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da meydana gelen siyasi krizlere rağmen başarılı işlere imza atmaya devam ediyor. Türk inşaat firmaları da elde ettikleri bu başarılardan aldıkları güç ve prestij ile dünyadaki pazar paylanın artırmayı hedefliyor. 



Sektörün bu başarısında Ankaralı firmaların büyük rolü olduğunun altı çiziliyor. İç pazarda ise kentsel dönüşüm projelerinin sektör açısından önemli bir atılım olduğu da dikkat çekiyor. 

Önümüzdeki yılın Türkiye ekonomisi, inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayi açısından ılımlı büyümenin olacağı bir dönem olarak tahmin ediliyor. 2015 yılında mevcut siyasi ve dış politik riskler çerçevesinde inşaat sektöründe yüzde 4-5 ve inşaat malzemeleri iç pazarında ise yüzde 10-12 arası bir büyüme bekleniyor. 



Yurtdışında büyük başarı Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri inşaat sektörünün gurur tablosu olarak karşımıza çıkıyor. 

Enerjiden, sulama tesislerine; elektrik santrallerinden, boru hatlarına, demiryolları, limanlar, karayolları, havalimanında marka projeler; üst yapıda prestij binalar Türk firmalarının eserleri olarak yükseliyor. Başta Rusya olmak üzere Türkmenistan, Azerbaycan, Afrika'nın hemen hemen tüm ülkelerinde Türk müteahhitlik sektörü önemli projelere imza atıyor. 

İnşaat sektörü, dünya genelinde 103 ülkede 274.1 milyar dolar değerinde 7 bin 371 proje üstlendi. 2013 yılında başta Türkmenistan'daki projeler olmak üzere, ortalama proje bedeli 83.8 milyon dolar seviyesine ulaştı. 


MÜTEAHHİTLERİN ÇABASI 


Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri inşaat sektörünün en kuvvetli alanlarından birini oluşturuyor. 2014 yılının ilk yarısında alınan proje sayısı geçen yılın ilk yarısına göre 2 adet artarak 116 oldu. Buna karşılık üstlenilen işlerin tutarı yüzde 14.7 gerileyerek 9.9 milyar dolara indi. 2014 yılında Irak, Libya, Rusya, Mısır ve Cezayir pazarlarında yaşanan sıkıntılar müteahhitlik sektörünün performansını bir ölçüde sınırladı. 


İstihdamı da büyütüyor 2014 yılının tamamında inşaat sektörünün yüzde 4, yapı malzemeleri sanayi üretiminin yüzde 5, yapı malzemeleri iç pazarının yüzde 10-12 arasında büyüyeceği tahmin ediliyor. 


YEM'in raporuna göre bu süreçte inşaat sektöründe istihdam 1.95 milyon ile geçen yılın aynı döneminin 111 bin kişi üzerinde gerçekleşti. Sektör; Türkiye için oldukça önemli bir istihdam kaynağı olmayı sürdürüyor ve sürdürecek. Öte yandan ekonomide uygulanan iç talebi sınırlayan politikalar konut satışlarını etkiliyor. Bu yılın ilk yarısında konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.8 gerileyerek 524 bin 776 adet olduğu tahmin ediliyor. Aynı dönemde yabancıların konut alımı ise yüzde 62.5 arttı. 


Milliyet İnşaat 


Geri Dön