19 / 04 / 2024

İnşaat sektörü 2015'ten neler bekliyor?

İnşaat sektörü 2015'ten neler bekliyor?

Bankacılar, inşaat şirketi yöneticileri, gayrimenkul uzmanları 2015'i sektör açısından nasıl görüyor? Kentsel dönüşümün etkileri neler olacak? Konut kredisi faizlerinin yönü ne olur? İşte uzmanların öngörüleri...



Şehirleşme çalışmalarının hız kazandığı Türkiye'de konut ve ofis projesi geliştirme konusunda bir yarış söz konusu. Son yıllarda öne çıkan İstanbul, geçmiş yıllara oranla prim potansiyelinin azalmasına rağmen hala yerli-yabancıların yatırım yapmaya iştahlı oldukları bir kent. Neredeyse bir şantiye görüntüsü çizen İstanbul, 2015 yılında da gayrimenkul yatırımları konusunda popülerliğini koruyor. 


Bankacılar, inşaat şirketi yöneticileri, gayrimenkul uzmanları 2015'i sektör açısından nasıl görüyor? Kentsel dönüşümün etkileri neler olacak? Konut kredisi faizleri ne olur?


İşte sektör temsilcilerinin görüşleri...


Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay: Faizler 2015'te düşmeyecek


"Türkiye'nin çevresindeki belirsizlikler kısa vadede çözülmeyecek, Türk ekonomisi üzerinde baskı unsuru olmayı sürdürecek. Büyüme 2015'te 2014'e yakın seviyede olacaktır. 2015'te Amerikan Merkez Bankası'nın alacağı kararlar, bizim gibi pek çok gelişmekte olan, dış finansmana ihtiyaç duyan ülkelerin ekonomisini etkileyecek. 2015'de faizlerin aşağı yönlü hareket etmeyeceğini öngörüyoruz. Potansiyelden düşük bir büyüme ve çift hanelerde seyreden faiz oranları gayrimenkul sektöründeki hızlı gelişimi engelleyecektir. 24 Ekim BDDK verilerine göre, sektör büyüklüğü 121 milyar TL'ye ulaşırken bu yıl kredi hacmindeki büyümenin yüzde 10'larda kalmasını bekliyoruz. 2015 sonunda ise sektör kredi hacminin katılım bankaları hariç 123 milyar TL'nin üzerinde olmasını bekliyoruz." 


TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya: İnsanların alım gücü yükselmedi


"Türkiye'de evlenmeler, ayrı eve çıkma gibi sebeplerle her yıl ortalama 800 binin üzerinde konut talebi doğuyor. Bu talebe karşın konut üreticileri de yeni projeler üretmeye devam ediyorlar. 

Ancak son yıllarda artan maliyetler nedeniyle talebin yoğun olduğu orta sınıfa dönük konut üretilemiyor. Yeni projelerin fiyatlarının yüksekliğine karşın insanların alım gücünün değişmemesi üst gelir grubuna yönelik konut satışlarında durgunluğa neden olacaktır. Yatırımcılar daha çok kent merkezini tercih ettikleri için buralardaki projelerde sıkıntılar yaşanmayacaktır."


Denge Değerleme Genel Müdürü Baki Budakoğlu: Yabancı kaynağa ihtiyaç var


"İnşaat sektöründeki hareketlilik 2015 yılında da devam edecek. Çünkü birçok inşaat firması kentsel dönüşüm konusundaki çalışmalarını önümüzdeki dönemde bir bir hayata geçirmeye başlıyorlar. Bu süreç takip eden yıllarda da gözlemlenecek. Ancak birçok firma yatırım konusunda yabancı ortaklıklara gidebilir. Çünkü özellikle dönüşüm süreci çok maliyetli ve meşakkatli süreç. Bir ya da birkaç dönüşüm projesini hayata geçirmek için ya öz kaynakların çok güçlü olması ya da dışarıdan kaynak sağlanması gerekiyor."


Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu: İhtiyaca yönelik projeler şanslı


"İnşaat sektöründeki gelişme son yıllarda birçok yatırımcının bu alana ilgi duymasına neden oluyor ancak artık eski prim potansiyelleri bulunmuyor. Sektörün eski oyuncularından biri olarak proje geliştirmeye devam ediyoruz. Bu süreçte m2 fiyatı 3 bin TL ve altında kalan projeler gerçek ihtiyaca hitap ettiği için kolay satılıyor. Ancak doğru lokasyon seçimi yapılmayan 5 bin TL ve üzeri fiyatlı projelerde ise sorunlar yaşanıyor."



İnDergi



Geri Dön