20 / 04 / 2024

İnşaat sektörü 2016'dan umutlu!

İnşaat sektörü 2016'dan umutlu!

Bu yıl iki seçim ve sıcak para baskısına rağmen sektörün ivmesini kaybetmediğini dile getiren İnşaat sektörü temsilcileri "İnşaat sektörü 2016'ya iyi bir başlangıç yapacak" diyor



Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, konut satış rakamları, inşaat güven endeksi ve hazır beton satışları incelendiğinde, inşaat sektörünün 2016 yılına iyi bir başlangıç yapmasını beklediklerini ifade etti. 

Son çeyreğe yeni konut satışlarında yüzde 13'lük artışla girildiğini aktaran İşık, satışın bu yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 11 artarak 473 bin 659 düzeyinde gerçekleştiğini anımsattı. 


Işık, 3. çeyrekte yaşanan daralmaya rağmen, seçim sonrası istikrar ortamının getirdiği canlanmanın etkisiyle kasımdan itibaren inşaat sektörüne ilişkin öncü göstergelerin pozitife döndüğüne işaret ederek, şunları kaydetti: "Yılın on ayındaki rakamsal göstergeler, inşaat ve hazır beton sektörünün 2016 yılma hızlı bir giriş yapacağının sinyallerini veriyor. 


Yılın 3. çeyreğinde yeni konut satışlarında, inşaat güven endeksinde ve inşaat faaliyetlerinde yaşanan daralmanın etkisiyle hazır beton satışlarında yüzde 2'ye yakın azalış görüldü. Bu dönemde inşaat sektörü, yeni yatırımlara başlamaktan imtina ederken, devam eden yatırımlarını tamamlamada da aceleci davranmadı ancak konut satışlarında aynı dönemde yaşanan artış, sektörün stoklarının erimesi açısından önemli oldu." Işık, yüzölçüm bazında değerlendirildiğinde verilen yapı ruhsatı sayısının 3. çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16 azaldığına dikkati çekerek, "Yılın dokuz ayı ele alındığında bu daralmanın yüzde 25'e çıktığını görüyoruz. 


2015'in her üç çeyreğinde de yapı izinlerinde bir azalma görüyoruz. Buna rağmen sektörün öncü göstergesi olan konut satış rakamları, inşaat güven endeksi ve hazır beton satışları incelendiğinde, seçimler sonrasında 2015 yılının son iki ayında sektörün toparlanarak 2016 yılına iyi bir başlangıç yapmasını bekliyoruz" değerlendirmelerini yaptı. 


İnşaat sektörü güven endeksinin, ekimde 73,16 ile son 34 ayın en düşük değerini aldığını anımsatan Işık, bunun da seçim öncesindeki belirsizliğin ne derece etkili olduğunu açıkça ortaya koyduğunu belirtti. 


Işık, inşaat sektörü güven endeksinin kasım ayında aldığı 84,29 değerinin ise genel seçim sonrasında bir anda pozitife dönen algının en net göstergesi olduğunu vurgulayarak, "İnşaat güven endeksinde kasım ayında görülen bu gelişme, sektörün 2016 yılına pozitif bir başlangıç yapacağına işaret ediyor" ifadesini kullandı. 


Milat



Geri Dön