26 / 04 / 2024

İnşaat sektörü 2017'yi nasıl geçirecek?

İnşaat sektörü 2017'yi nasıl geçirecek?

İnşaat sektörü 2017'yi nasıl geçirecek? İstanbul Ticaret Gazetesi köşe yazarı olan Can Gürlesel bugünkü yazısında inşaaat sektörünü değerlendirdi. Gürlesel, inşaat sektörünün 2017'yi nasıl geçireceği anlattı.



İnşaat sektörü 2016'ran ilk dokuz ayında yüzde 7.4 büyüdü. Yıl genelinde de büyümenin yüzde 5-6 arasında olacağı öngörülüyor. Böylece inşaat sektörü genel ekonomin ve diğer birçok sektörün üzerinde performans göstermiş olacak. 2017'ye ise Türkiye 2016'dan devralman ekonomik ve siyasi mirasın yarattığı belirsizlikler ile girdi. Bu çerçevede inşaat sektörünün 2017'yi nasıl geçireceği merak konusu. 


1- Hükümet inşaat sektörünü alt yapı yatırımları ile destekliyor 

Öncelikle Hükümetin yavaşlayan ekonomiyi tekrar toparlamak için kamu yatırımlarını yüzde 27 artıracak olması ve altyapı yatırımlarını genişletmesi inşaat sektörünü önemli ölçüde destekleyecek. 


2- Alınan konut yapı ruhsatları işleri sürükleyecek 

2016'da alınan yapı ruhsatları, metrekare ve daire sayısı olarak konutlarda yüzde 6 büyüdü. Konut dışı binalarda ise yüzde 4 geriledi. Bu çerçevede 2017'de konut inşaatlarında işlerin artarak devam edeceği bekleniyor. Ancak konut dışı bina yatırımları yavaşlayacak. 


3- Konut satışları kampanyalar ile sürecek 

Konut sektöründe 2016'da konut satışları yılın son dört ayında uygulanan kampanyalar ile yeni bir rekor kırdı. 2017'de ise aynı satış seviyesine ulaşılması için kampanyaların sürmesi gerekiyor. Nitekim 2016 son dört ayındaki kampanyalar ile 2017 talebinin bir bölümü öne çekildi. Uygulamaya başlanan 20 yıl vadeli konut satışı ise inşaat şirketlerinin mali yapıları elverdikçe devam edecek ve konut satışlarını destekleyecek. 


4- Konut kredi faizleri kampanyalar ile düşük tutulacak 

2016'nın ikinci yarısından itibaren konut kredilerinin aylık ortalama faiz oranları yüzde 1'in altında gerçekleşti. Ticari kredilerde de faiz oranları, göreceli düşük kaldı. Ancak bankaların 2017 genelinde aylık ortalama yüzde l'in altında faiz ile konut kredisi kullandırma olasılığı düşük. Muhtemelen ticari kredi faiz oranları da 2016 ortalamasının üzerinde olacak. Buna rağmen uygulanan kampanyalar ile kredi faiz oranları düşük tutulmaya çalışılacak. 


5- Kentsel dönüşüm, düzenleme değişikliği ile hızlanacak 

Kentsel dönüşüm süreci, hızlandırmaya yönelik yapılan düzenlemenin etkisi ile 2017'de hızlanacak. Yenileme faaliyetleri ise mevcut belirsizliklere rağmen sürecek. Mevcut konutların yenilenmesi, konut sahipleri için servet yenilemenin de bir aracı haline geldi. Bu nedenle yenileme yatırımları hız kesmeyecek. 


6- Müteahhit firmalarda zorlananlar olabilir 

Mevcut piyasa koşulları müteahhit firmaları da zorlamaya devam edecek. Döviz kuru artışları, maliyetlerdeki artışlar, piyasadaki likidite sıkışıklığı ve ödeme güçlükleri ile el konan firmaların yarattığı dışsal etkiler sektörü zorlayacak. 



İstanbul Ticaret


Geri Dön