25 / 04 / 2024

İnşaat sektörü değerlendirme raporu yayınlandı!

İnşaat sektörü değerlendirme raporu yayınlandı!

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayınladığı Türkiye’nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda 2008 yılında yaşanan kriz sonrasında darbe alan inşaat sektöründe kriz öncesi raka



İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayınladığı Türkiye’nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda 2008 yılında yaşanan kriz sonrasında darbe alan inşaat sektöründe kriz öncesi rakamlara yakınlaşıldığına dikkat çekildi. 2010’un 1. çeyreğinde beklenen düzeyde olmayan inşaata yönelik talep, 2. çeyrek itibariyle artış kaydetmiştir. Gerek GSYH verileri, gerekse yapı ruhsatları rakamları bu görünümü desteklemektedir. Yine inşaat sektöründe ticari yapıların ağırlığı artmaya devam etmiştir. Bununla birlikte konuta yönelik talep de korunmuştur. Özellikle proje bazlı büyüyen inşaat sektörünün gelişme hızı 2010’un 2. çeyreğinde yüzde 21,9 düzeyinde oluşmuştur. Türkiye ekonomisinin %10,3 büyüdüğü bir dönemde inşaat sektörünün beklenenin üstünde bir performans ortaya koyması oldukça olumlu bir gelişmedir. Yine sektör bazında büyümede liderliği alması dikkat çekicidir.

İnşaat sektörünün büyüklüğünde ise çeyreklik bazda cari fiyatlarla 10 milyar TL’nin yeniden hızla aşıldığı görülmektedir. 2009’un 3. çeyreğinde sektörün büyüklüğü 8,65 milyar TL’ye kadar geriledikten sonra bu tutarın 2010’un ikinci çeyreğinde 12,15 milyar dolara ulaşması oldukça olumlu bir gelişmedir. Kriz öncesi seviyelere işaret eden bu rakam önümüzdeki döneme ilişkin beklentileri de güçlendirmektedir. AB’ye uyum sürecinde açıklanmaya başlanan 3 aylık inşaat verileri de sektördeki toparlanmayı ortaya koymaktadır. 2007’nin 4. çeyreğinden beri 9 çeyrektir arka arkaya daralma kaydeden inşaat sektörü üretim endeksi 2010’un 1. çeyreğinde pozitife dönmüştür. yüzde 7,2’lik üretim artışı yaşayan inşaat sektöründe son açıklanan verilere göre bu oran yüzde 19,9 olarak gerçekleşmiştir. Yani inşaat sektöründe belirgin bir ivmelenme söz konusudur.

Yapı ruhsatlarında ortaya çıkan sonuçlar da inşaat sektöründe yatırım eğilimini ortaya koymaktadır. Nitekim yapı ruhsatları verisinde KDV ve harç indirimleri ile geçtiğimiz yılın Mart ayında yaşanan iyimserlikten daha iyi bir tabloyu 2010’un 2. çeyreğinde ortaya konmuştur. Buna göre yüzölçümü bazında yapı ruhsatları alımları tüm bina türleri için Haziran ayında yüzde 71,8’lik artış kaydetmiştir. Yine Mayıs-Haziran aralığında toplam 37,5 milyon m2 yapı ruhsatı alınmıştır. Bu rakam bir önceki çeyrekte 26 milyon m2 düzeyinde kalmıştır. Genel olarak yapı verileri ele alındığında kriz öncesi döneme geri dönüldüğü hissedilmektedir. Yatırımcıların uzun vadeli pozisyon aldıkları dikkat çekmektedir. Bu noktada inşaat projelerinin ivmelenmesi ve sektörün gelişim hızının artması beklenmelidir.

İMSAD aylık rapor için tıklayınız... 

Basında yer alan diğre haberler:

İnşaat sektörü kriz öncesine geri döndü
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayınladığı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda 2008 yılında yaşanan kriz sonrasında darbe alan inşaat sektöründe kriz öncesi rakamlara yak laşıldığına dikkat çekildi.
Raporda 2010’un 1. çeyreğinde beklenen düzey de olmayan inşaata yönelik talebin yılın 2. çeyre ğinde artış kaydet tiğine dikkat çekilirken gerek GSYH verileri, gerekse yapı ruhsatları rakamları nın bu görünümü destekle diğinin altı çizildi. İnşaat sektöründe ticari yapıların ağırlığı devam ederken konuta yönelik talep lerde kendini korudu. Özellikle proje bazlı büyüyen inşaat sektörünün gelişme hızı 2010’un 2. çeyreğinde yüzde 21 .9 düzeyinde gerçekleşti.
Türkiye ekonomisinin yüzde 10 .3 büyüdüğü bir dönemde inşaat sektörünün beklenenin üstünde bir performans ortaya koyması ise oldukça olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.

Çeyrek yılın cari fiyatı 10 milyar TL
İnşaat sektörünün çeyreklik baz da cari fiyatlarla 10 milyar TL’nin aşıldığı görül ürken 2009’un 3. çeyreğinde sektörün büyüklüğü 8 .65 milyar TL’ye kadar geriledikten sonra bu tutarın 2010’un ikinci çeyreğinde 12,15 milyar dolara ulaşması oldukça olumlu bir gelişme olarak kaydedildi. Kriz öncesi seviyelere işaret eden bu rakam ın önümüzdeki döneme yönelik beklentileri yükseltti.

Daralma bitti, sektör yeniden yükselişte
AB’ye uyum sürecinde açıklanmaya başlanan 3 aylık inşaat verileri de sektördeki toparlanmayı ortaya koy uyor. 2007’nin 4. çeyreğinden beri 9 çeyrektir arka arkaya daralma kaydeden inşaat sektörü üretim endeksi 2010’un 1. çeyreğinde pozitife dön dü. Yüzde 7.2’lik üretim artışı yaşayan inşaat sektöründe son açıklanan verilere göre bu oran yüzde 19 .9 olarak gerçekleşti.

Yapı ruhsatlarında ortaya çıkan sonuçlar da inşaat sektöründe yatırım eğilimini gözler önüne serdi. Yapı ruhsatları verisinde KDV ve harç indirimleri ile geçtiğimiz yılın Mart ayında yaşanan iyimserlikten daha iyi bir tablo 2010’un 2. çeyreğinde ortaya çıktı. Yüzölçümü bazında yapı ruhsatları alımları tüm bina türleri için Haziran ayında yüzde71 .8’lik artış kayde derken yine Mayıs-Haziran aralığında toplam 37 milyon 5 00 bin metrekare yapı ruhsatı alın dı. Bu rakam bir önceki çeyrekte 26 milyon metrekare düzeyinde seyretmişti.


Geri Dön