26 / 04 / 2024

İnşaat sektörü Erzurum'un lokomotifi!

İnşaat sektörü Erzurum'un lokomotifi!

1 Kasım seçimleri öncesinde yavaşlamaya uğrayan inşaat sektörü,siyasi istikrarsızlığın son bulmasıyla tekrar hareketlilik kazandı.



İnşaat firmaları, Erzurum için inşaat sektörünün  çok önemli olduğunu vurgulayarak, 2015 yılının çok durgun geçtiğini ifade ettiler. Firmalar, seçimlerden sonra piyasalardaki durgunluğun biraz olsun hareketlendiğini belirterek, bu kez de kış sezonun kapanmasıyla işlerin yavaşladığını dile getirdiler.


Yavuz Yapı inşaattan sorumlu Fatih Borulu, İnşaat sektörünün Erzurum da ki önemine vurgu yaparak  şunları söyledi "Erzurum'un hayatı inşaat,inşaat olmadı mı Erzurum'da bir şey yok. İnşaat sektörü 2015 yılında  çok zor durumlar yaşadı. Erzurum'da yüzde 40 yüzde 50 belki de daha fazla bir düşüş var inşaatta. Yani normalde sokakta yürürken bile temel açılan inşaat sayısı parmakla sayılacak derecede. Otomatikman Erzurum piyasasını da etkiliyor herkesi etkiliyor,ustayı etkiliyor, bizi etkiliyor. Bu herkese sıçrıyor. İllaki olumlu bir görüntü var şu anda ama bu sahaya bu dönem için yansımaz.Yani önümüzdeki yıl olumlu tarafı yansır.Ama piyasaya ekonomiye faydası zaten güncel medyayı takip eden herkes biliyor ki dolardaki esneme, Euro daki esneme bunların tabi ki olumlu yönde etkisi var hiç bir zaman hükümetsizlik yani yönetim boşluğu hiç bir ülkede hiç bir zaman getirisi olan bir şey değildir.Dünyada her zaman yönetimin olmadığı yerde kaos vardır. Kaosun olduğu yerde de herkes zarar görür. Mutlaka olumlu yönde etkileri vardır olacakta yani.2015 çok kötü geçti esnaf olarak. Çünkü dediğim gibi bizim işimiz inşaat. İnşaatta da şu anda şu işte seçimler arasındaki kaos ortamı birde buralardaki vergilerin yüksek olması iklim şartları bunları da işin içine katarsak Erzurum bence bu sezon belki de uzun yıllardır yaşadığın en kötü ekonomik durumu yaşadı. Şimdi İstanbul'da köprü yapılmasının,üçüncü hava limanının yapılmasının ülkemize belki getirisi var ama bölgemize hiç bir getirisi yok.Bu bölgeyi hareketlendirecek çalışmaların yapılması lazım. Ama belki bundan sonraki süreçte devlet desteği olursa teşvik amaçlı bir şey olursa inşallah tekrar güzel bir sezon olur.


İNŞAAT SEKTÖRÜ ERZURUM'UN LOKOMOTİFİ"


Er Korkmazlar İnşaat yapı malzemeleri firmasının sahibi Celal Korkmaz,İnşaat sektörünün Erzurum'un Lokomotifi olduğunu ifade ederek, siyasi belirsizliğe rağmen, iç karışıklıklara rağmen Türkiye deki  ve Erzurum'daki  inşaat sektörünün  dimdik ayakta olduğunu belirtti.Korkmaz ,"2015 yılında çok ciddi iç sorunlarla karşılaştık;   hükümetsizlik, istikrarsızlık, Dünya istikrarsızlığına o kadar olumsuz koşullara rağmen Türkiye müthiş bir şekilde dimdik ayakta durdu. Siyasetiyle,gündemiyle,ticaretiyle... Buda ne demek oluyor 2001de yazar kasanın atılmasıyla Türkiye'nin ekonomisi allak bullak oldu.200 bine yakın işçili şirket kepenk kapattı Türkiye'de 2015 yılında Türkiye'nin başına gelmeyecek her şey geldi.Buna rağmen Allah' şükürler olsun  devletiyle,milletiyle,esnafımızla,birliğimizle,kardeşliğimizle dimdik ayaktayız.Bunlar tabi ki bizi bir vatandaş olarak mutlu kıldı niye çünkü devletimiz milletimiz çok güçlü bu kadar iç karışıklığa rağmen istikrarsızlığa rağmen Türkiye ayakta kaldı.Tek başına iktidarın gelmesiyle istikrasızlığın son bulacağını düşünüyorum.İnşaat yapı malzemesi ülkenin lüksüdür.İnşaat sektörü 2015'te yavaşlamaya uğradı bunun sebebi de siyasi istikrarsızlık.Ben bütün bu olumsuz tablonun 2016 yılından itibaren değişeceğini,düzeleceğini ,düşünüyorum" diye konuştu.


"ERZURUMDA ANA KALEM İNŞAATTIR"


İnşaat Erzurum'un  ve Doğu Anadolu Bölgesinin ana kelemidir diyen Buğrahan Yapı'nın Sahibi  Ahmet Demirci,"Resmi yatırımlar olsun,özel sektörün yaptığı işler olsun, yeni binalar, bakım, tamirat, tadilat bunlar bizim sektörümüzü etkileyen içerisinde yüzlerce kalem olan bir sektördür.Erzurum'da inşaatla ilgili çok fazla imalat yatırımı yoktur.Ama uygulamayla ilgili bir sürü işte bizim satıcı firmalar vardır,uygulayıcılar vardır,ustalar vardır.Zincirleme binlerce insanı etkileyen bir sektördür.Nedir bunlar devletin yaptığı yatırımlardır,özel sektörün yaptığı yatırımlardır.Devlet yatırımlarının da büyük bir kısmı zaten İl Özel İdaresi aracılığıyla yapılan İşte okullardı ya da yol yatırımlarıydı,bakımlarıydı,onarımlarıydı.Yasanın değişmesiyle birlikte bunlarda büyük şehir belediyesine aktarıldı.Büyük şehir belediyesi hem İl Özel İdaresi'nden devraldığı inşaat işlerini yapıyor,hem köy yollarından tutun işte sulama kanallarına devletin yapması gereken  okul bakımlarını onarımlarını bunları kendi bünyesinde tuttu.Bunları ne yaptı bu sefer özel sektörün ekmek kapısını kapattı kendi şirketlerini kurdu kendi şirketleri aracılığıyla bunu yapmaya başladı.Erzurum'da inşaatta özel inşaat yap sat sektörü canlı bir sektördü buna da belediye sağ olsun yine kendi kurduğu şirketlerle el atmaya başladı.Kendi konut üretmeye başladı böyle bir açık yoktu ihtiyaç yoktu Erzurum'da ki müteahhit firmalar diğer firmalarda gayet güzel yapıyordu. Eğer bir düzensizlik varsa belediye yol gösterici olabilirdi. Yerel yönetimler olarak insanlara yardımcı olabilirdi.Denetim kontrol mekanizmasını çalıştırabilirdi.Her şeyi kendi bünyesinde toplamaya başladı. Bu sefer kendi seçtiği kendi arzu ettiği  firmalarla arzu ettiği sektörle mal alımını yapmakta arzu ettiği insanlara işi vermekte dolayısıyla biraz daha tekelleşmekte.Bu yapımcı firmalarında bir çoğu gördüğümüz ve duyduğumuz kadarıyla dışarıdan gelmekte.Genelde İstanbul'da Erzurum'da bu işi yapanlar yokmuş gibi  firmalar gelmekte bu da Erzurum'daki inşaat sektörüne vurulan bir darbedir.Yeni kurulan hükümet iyi olacak şu anda halen  daha belli değil bir hükümet kurulacaktır.Ben tek başına bir iktidar daha iyidir diyenlerden değilim öyle düşünmeyenlere de saygı duyarım çok önemli değil benim için.İstikrar insanlara bağlıdır,yöneticilere bağlıdır.Türkiye'de hükümetin kurulamaması ekonomiyi etkilemiş ama bizim bölgemizi daha çok etkilemiştir.Çünkü bizde zaten sektör  kısıtlı bir sürede çalışmakta 5-6 ay anca çalışılabilir yaz sezonumuzda bitti tabi olumsuz yönde etkiledi yeni sezon ne getirir ne götürür bilmiyoruz İnşallah hayırlısı olur" dedi


"2015 YILI ERZURUM İÇİN DURGUN GEÇTİ"


Erzurum Ticaret ve Sanayiciler Odası Genel sekreter yardımcısı Kalite sistem sorumlusu Kürşat Karagöl, 2015 yılının Erzurum için durgun geçtiğini fakat belirsizliğin ortadan kalkmasıyla Erzurum'daki ve Türkiye deki inşaat sektörünü canlanacağını ifade etti. Karagöl "2015 yılı bizim için şu anda Erzurum da özellikle inşaat sektörü olarak belki yapsatlar vardı ama genel manada 1/5000 lik imar planı açılmadığı için o yönde bir problemler vardı. Kamu alanındaki inşatlarda da bir durgunluk var.Bize gelen inşaat firmaları bu sene Erzurum da inşaat sektörünün iyi durumda olmadığını söylediler. İnşaatın durmasıyla birlikte inşaatta çalışan birçok vatandaşta mağdur oldu.Malzeme satan inşaat firmaları da alacaklarını tahsil edemediklerinden dolayı burada ciddi bir mağduriyet oldu.Diğer bir açıdan da genel olarak Erzurum’un tamamına baktığımız zaman firmalar yani  sadece inşaat firmaları bu işi yapıyordu ama şimdi artık inşaat firması olmayıp ta özellikle yapsat yapan firma sayısı arttı bu dönemde. Yani diyelim ki un imalatı yapan veya sigorta sektöründe çalışan veya başka başka sektörde çalışan firmalarda özellikle yapsat olarak inşaat sektörüne girmiş oldular. Bunların sayısında bir artış oldu. İnşaat sektörü Erzurum’un Lokomotiflerinden.Demir dolar bazlı olduğu için bunların fiyatlarındaki artışta maliyeti artırıyor.Konutları alacak vatandaş da faiz artışlarından dolayı kredi kullanmakta problem yaşıyor. Özellikle 2015 yılında Türkiye iki seçim geçirdi. Bu ara dönemde 7 haziran öncesi ve 1 Kasım arasında seçime gidildiği dönemde firmalar önünü göremediği için çok fazla yatırımlara girmek istemediler. Çünkü faizlerin ne olacağı tahmin edemediler. Doların dövizin ne yönde seyredeceklerini tahmin edemediler. Bu yüzden yatırımcılar inşaat sektörüne yatırım yapmaktan kaçındılar.Bu belirsizlikten dolayı yabancı sermaye sadece Erzurum dan değil tüm Türkiye’ye yatırım yapmaktan çekindi.1 Kasımdan sonraki süreç henüz netleşmedi ama bundan sonra bir iktidar var belirsizlik ortadan kalktı. Bundan sonra inşaat sektörünün olumlu yönde seyredeceğini düşünüyorum" diye konuştu. 


Celal Korkmaz İnşaat sektörünün Erzurumun Lokomotifi,Celal Korkmaz,inşaat sektörü,erzurum inşaat sektörü

 


Geri Dön