19 / 04 / 2024

İnşaat sektörü güven endeksi Haziran'da 2,2 arttı!

İnşaat sektörü güven endeksi Haziran'da 2,2 arttı!

Haziran ayı güven endeksleri inşaat ve hizmet sektöründe patronların iyimser beklenti içinde olduğunu gösterdi. Perakende sektöründe ise işverenlerin gelecek 3 aydan umutlu olmadığı gözlendi



Haziran ayı güven endeksleri inşaat ve hizmet sektöründe patronların iyimser beklenti içinde olduğunu gösterdi. Perakende sektöründe ise işverenlerin gelecek 3 aydan umutlu olmadığı gözlendi



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı. Buna göre en fazla artış inşaat sektöründe yaşandı. İnşaat sektörü güven endeksi 2,2 artarak 79,18'den 80,94'e çıktı. Yükseliş gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi ise yüzde 0,4 azalırken, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 4,1 arttı. Aynı dönemde hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,3 artarken, perakende ticaret sektöründe yüzde 4'lük güven kaybı yaşandı. Mayısta 94,50 olan mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi haziranda 95,75'e yükseldi.


Hizmette beklenti güçlü geldi

Hizmet sektöründeki yukarı yönlü hareketin nedeni sektör temsilcilerinin geleceğe inanmalarından kaynaklandı. Son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini ve hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren setör temsilcileri, gelecek üç aylık dönemde de hizmetlere olan talebin artacağını öngördü. Hizmet sektöründe geçen aya göre hizmetlere olan talep endeksi yüzde 2, hizmetlere olan talep beklentisi endeksi yüzde 1,8 ve iş durumu endeksi ise yüzde 0,2 arttı.


Stoklarda düşüş var

Perakende güven endeksindeki düşüş, son üç aylık dönemde sektörde faaliyet gösteren patronların gelecek üç aylık dönemde iş hacmi ve satışlarda istenilen rakamlara ulaşamayacağı beklentilerinden kaynaklandı. Sektörde, iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 8, mevcut mal stok seviyesi yüzde 1,2 ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi yüzde 3 azaldı.



Yeni Şafak



Haber  Ankara  Son Söz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,2 artarken, inşaat sektöründe ise yüzde 2,2 artış görüldü. Türkiye İstatistik Kurumunun yayımladığı 2016 yılı Haziran ayı Sektörel Güven Endeksine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Mayıs ayında 94,50 iken, Haziran ayında 95,75 değerine yükseldi. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 0,2, yüzde 2 ve yüzde 1,8 arttı. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu artış; son üç aylık dönemde "iş durumunun" iyileştiğini, "hizmetlere olan talebin" arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde "hizmetlere olan talebin" artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. 


İNŞAAT SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ YÜZDE 2,2 ARTTI

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 79,18 iken, Haziran ayında 80,94 değerine yükseldi. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 0,4 azalırken toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 4,1 arttı. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu yükseliş; gelecek üç aylık dönemde "toplam çalışan sayısında" artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. "Alman kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini" mevsim normalinin üzerinde değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.


Ankara Son Söz


Geri Dön