26 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe güven endeksi yüzde 4,2 azaldı!

İnşaat sektöründe güven endeksi yüzde 4,2 azaldı!

TÜİK ağustos ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı. Buna göre inşaat sektörü güven endeksi yüzde 4,2 ve perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2,3 azaldı.



Hizmet sektörü güven endeksi, ağustos ayında yüzde 9,7, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 4,2 ve perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2,3 azaldı. 


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı.Buna göre, temmuz ayında 100,86 olan mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi, yüzde 9,7 azalarak ağustos ayında 91,06'ya düştü.Hizmet sektörü güven endeksindeki bu azalış; son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini, hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.


Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre iş hacmi-satışlar, mevcut mal stok seviyesi ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 4,9, yüzde 1,6 ve yüzde 0,6 düştü.


İnşaat sektörü güven endeksi 79,4 oldu 

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 82,95 iken, bu ay yüzde 4,2 azalarak 79,43 değerine gerildi. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu azalış, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.


İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 3,7 azaldı.


Vatan



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Güven endeksi, hizmet sektöründe yüzde 9.7, perakendede yüzde 2.3, inşaatta 4.2 azaldı.

 

Türkiye İstatistik Kurumu'ııun açıkladığı ağustos ayına ait Sektörel Güven Endeksi sonuçlarına göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi temmuzda 100.86 iken, ağustosta yüzde 9.7 azalarak 91.06 değerine düştü. Endeksin 100'ün altına inmesi sektörde beklentilerin 'kötümser' olduğuna işaret ediyor. 


Hizmet sektörü güven endeksindeki azalış, son üç ayda iş durumunun iyileştiğini, hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren ve gelecek üç ayda hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. 


İnşaat da geriledi 


Aynı dönemde perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2.3 azaldı ve 103.5'ten 101.2 değerine düştü. Ekonominin lokomotifi inşaat sektörü için de durum değişmedi. Sektörün güveni yüzde 4.2 azalarak yüzde 79.4 değerine geriledi. Temmuzda inşaat sektörünün güven endeksi yüzde 82.9 seviyesindeydi. Reel kesim güven endeksi de ağustosta 108 seviyesinden yüzde 103.6'ya geriledi. 




Cumhuriyet




Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


EKONOMİK güven endeksi 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 24.1lik sert düşüşle 72.66'ya geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekonomik güven endeksi 72.7 oldu. Buna göre, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen ekonomik güven endeksi, ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 24.1 azalarak 95.73 değerinden 72.66 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, hizmet sektörü, inşaat sektörü, reel kesim (imalat sanayi) ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. 


Sözcü


Geri Dön