29 / 03 / 2024

İnşaat sektörü iş güvenliği paketini yararlı buldu!

İnşaat sektörü iş güvenliği paketini yararlı buldu!

Başbakan'ın açıkladığı işverene büyük sorumluluklar yükleyen devrim niteliğindeki paket, iş dünyasında geniş yankı buldu. İşverenler ödül ve ceza sisteminin getirilmesinin yararlı olduğunu belirterek, "Önemli bir adım" dedi..



Başbakan Ahmet Davutoğlu, tarafından açıklanan iş güvenliği paketi iş dünyasında geniş yankı buldu. Çalışma yaşamıyla ilgili kuralların silbaştan yeniden yazıldığı ve işverene büyük sorumluluklar yükleyen paketi işverenler sağlam bir iradenin ürünü olarak yorumladı. Kurallara uyanların ödüllendirilmesi, uymayanların cezalandırılmasını amaçlayan paketle Türkiye'de çalışma ortamının gelişmiş ülkeler seviyesine çekilmesi amaçlanıyor. Uygulama sürecinde her iki tarafa da önemli sorumluluklar düştüğünü anlatan işadamları, bu süreçte taşların yerine oturacağını anlattı. 


Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı/Mithat Yenigün


Ayrışma sektöre faydalı olacak

Paket, düzgün çalışan firmaların sektörün adını lekeleyenlerden ayrıştırılmasını sağlayacak. Yaptırım ve ödül boyutu da içeren düzenlemelerin yararlı olacağını düşünüyoruz. Bunun ötesinde, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün, toplumsal boyutu da olan, işverenler ve çalışanlar tarafından özümsenmesi gereken çok katmanlı bir kavram olduğuna inanıyoruz.


Konutder Başkanı /Ömer Faruk Çelik


İyi düşünülmüş bir eylem planı

Bu paket iyi düşünlünmüş ve ölümlerin önüne geçmeyi isteyen iradenin başarılı bir eylemidir. Ancak acı bir olayın peşinden apar topar düzenleme yapmak meseleyi kökten çözmüyor. Van depreminden sonra kentsel dönüşüm yasası çıkarıldı. Eksikleri yaşarken gördük. Bunun yolu her iki tarafa eşit sorumluluk vermekle olur. Gerçek çözüm isteniyorsa uzun vadeli bir çalışma yapılmalı.


Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK)


İş sağlığı ve güvenliğinde önemli bir adım

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından yapılan açıklamada iş sağlığı ve güvenliğinde, kurallara uyan işletmelerin teşviki ve uymayanların cezalandırılmasının, güvenlik kültürünün yerleşmesi yolunda önemli bir adım olacağı belirtildi. Yaşanan iş kazalarında sorunun mevzuat eksikliğinden değil, etkin şekilde uygulanamamasından kaynaklandığı belirtilen açıklamada, uygulanma kapasitesinin artırılması için iş yerlerinde kamunun rehberlik hizmetlerinin güçlendirilmesi gerektiği görüşüne yer verildi.


İMKON Başkanı/Tahir Tellioğlu


Ücretsiz yeterlilik kursları çok önemli

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, 1 Ocak 2017'ye kadar mesleki yeterlilik belgesi olmayanların inşaatlarda çalışamayacağını belirterek, işçileri ücretsiz mesleki yeterlilik kurslarına katılmaya davet etti. Tellioğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, iş sağlığı ve güvenliği alanında dün açıkladığı tedbirleri yerinde bulduklarını ifade etti.


İMİB Yönetim Kurulu Başkanı/ Ali Kahyaoğlu


Mutlaka Maden Bakanlığı kurulmalı

Sektörün birkaç bakanlığa bağlı çalışmasını başlıca sorun olarak değerlendiren Ali Kahyaoğlu, "10 yıldır maden bakanlığının kurulmasını talep ediyoruz. Maden iznini veren, denetleyen, yaptırımları tek elden uygulayan bir bakanlık kurulmalı. Hatta atıl durumdaki Maden Tetkik Arama Enstitisü (MTA) yeniden aktif hale getirilerek kurulacak bakanlığa bağlanmalı" dedi.


Sabah


Geri Dön