16 / 04 / 2024

İnşaat sektörü metrekare sorunu yaşıyor!

İnşaat sektörü metrekare sorunu yaşıyor!

İnşaat sektörü temsilcileri İmar Yönetmeliğinde yapılan değişikliğin ardından metrekare hesabının oldukça net bir şekilde anlatılmasına rağmen otopark, asansör boşluğu, teras gibi ortak alanların brüt metrekareye katılmasına tepkililer...



Geçtiğimiz yıl kurlardaki dalgalanmalar nedeniyle beklenileni veremeyen inşaat sektörü şimdi de metrekare sorunu yaşıyor.



İnşaat sektörü temsilcileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığının İmar Yönetmeliğinde yapılan değişikliğin ardından metrekare hesabının oldukça net bir şekilde anlatılmasına rağmen otopark, asansör boşluğu, teras gibi ortak alanların brüt metrekareye katılmasına tepkililer. Özellikle büyükşehirlerde görülen ve konutun metrekaresine otopark, asansör boşluğu ve hatta su depolarının da eklenmesiyle ortaya çıkan 'brüt metrekare' hesabı akılları karıştırıyor. Konut alıcısının metrekare hesabı nedeniyle mağdur olduğunu belirten Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığını konuyla ilgili denetimlerini artırmaya davet elti. 


'Vatandaşa açıklanmalı' Brüt metrekare konusunda vatandaşın yeterli bilgi sahibi olmadığını vurgulayan Çakar. 

"İnşaat firmaları konut alıcısı vatandaşımıza brul metrekare denildiğinde hangi alanları dahil ettiğini madde madde anlatmalı. Konutun net metrekaresinin ne kadar olduğu da vatandaşa açıkça söylenmeli. 


Ayrıca, konut alıcılarını yanıltan bilgiler veren, lanıtınılannda brüt metrekare yanılgısı yaratan tirnıalar hakkında mutlaka yasal yaptırım uygulanmalı. Bakanlık bu konuda mutlaka takipçi olmalı, cezai yaptırım uygulanan firmalar da mutlaka kamuoyuna ilan edilmeli. Böylece diğer inşaat firmaları için de caydırıcılık sağlanacaktır. 

Konutta yaşanan tüketici hakları ihlali için bakanlığı da göreve davet ediyorum" dedi. 


'Hayal kırıklığı yaşatıyor' Net metrekarenin projede duvarların kapladığı alanın hariç tutulduğu faydalı alan' olarak adlandırılan kısım olduğunu bildiren İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Nevzat Lrsan. 

konul almak isteyenlerin brüt metrekarede yanıldığı noktanın ise hesaba otopark, depo gibi alanların dahil edilmesi olduğunu belirtti. Ortak alanların da dahil edilerek hesaplanan brüt metrekarenin daire metrekare alanı olarak söylendiği zaman sıkıntı olduğunu vurgulayan Lrsan. sözlerini şövle sürdürdü: "Vatandaş ortak alanlarla hesaplanmış brul metrekareyi duyduğunda çok geniş bir daire satın alıyor yanılgısını yaşıyor. Vatandaşımız metrekaresi itibariyle büyük konutlara rağbet gösterir. 


Müteahhit firmalar tüketicilerde bu beklentiyi bildikleri için maalesef brüt metrekareyle tanıtım yapıyorlar. Konut alınmaya gidildiğinde mutlaka lam olarak orlak kullanım alanlarınız nedir, daire olarak nel metrekaresi nedir diye sorulmalıdır. 

İnşaat dilinde aslında brul ile nel ayrımı çok açıktır ancak giderek yeni projelerde ortak kullanım alanı olarak sunulan seçenekler artıyor. Bu nedenle brul metrekare diye söylenen alan gittikçe büyük sunuluyor. 


Vatandaş da yanılgı yaşayınca özellikle daireyi bitmeden satın aldığında hayal kırıklığına uğrayabiliyor." Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nde yaptığı değişiklikle açıkça belirlenen net metrekare' hesabına rağmen, bazı inşaat firmalarının ortak kullanım alanlarını da metrekare hesabına dahil etmesi konul alıcılarını olduğu kadar, güveni on planda tutan firmaları da rahatsız ediyor. Türkiye'deki inşaat sektörünün 150 bin üyesi bulunduğuna işaret eden İnşaat Başkanı Tahir Tellioğlu. yaşanan olumsuzluklar nedeniyle tüm sektörün zarar gördüğünü ve 'Doğru bir tanım değil' Normal ölçümlere göre brüt metrekare denilen hesabın, bir dairenin duvardan duvara ölçülen, duvarları, balkonları dahil olan. kal holünden de her dairenin kendine düşen bölümü olduğunu belirten Tellioğlu. "Bazı inşaat firmaları otopark, sığınak odası, sosyal alanlar gibi ortak kullanım alanlarını katarak brüt metrekareye ulaşıyor. Böylece nette 80 metrekare olan konut, brüt isin içine girince 140 metrekareye çıkabiliyor.

 

Bazılarına göre bu da bir brüt tanımıdır. Ancak bize göre doğru bir tanım değil. Bizim hesabımıza gore. nel metrekare konutun balkonları da dahil içlen içe ölçerek, brul metrekare ise duvarları da içine katarak ölçmeyle bulunur" dedi. 


Posta Anadolu 





Geri Dön