20 / 04 / 2024

İnşaat sektörü temsilcileri hükümet temaslarını sürdürüyor!

 İnşaat sektörü temsilcileri hükümet temaslarını sürdürüyor!

Geçen hafta Ankara'ya çıkarma yapan inşaat sektörü temsilcileri bu kez de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'yle buluştu. Toplantıda yabancıya satış yapan konutçular, ihracatçı sınıfında sayılmayı talep etti, tanıtım desteği istedi.



İnşaat sektörü temsilcileri hükümet temaslarını sürdürüyor. Geçen hafta salı günü Arnkara'da Başbakan Davutoğlu ve 8 bakanla bir araya gelen sektör dün de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile görüştü. 


A4 BÜYÜKLÜĞÜNDE TAPU


Zeybekçi, bakanlık binasında Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı Celal Koloğlu, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı Demir İnözü, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Aziz Torun ve Konut Yatırımcıları ve Geliştiricileri Derneği Başkan Yardımcısı Ziya Yılmaz'ı kabul etti. Görüşmenin faydalı geçtiğini bildiren Ziya Yılmaz, yabancıya satış, ihale kanunu, KDV, tüketici kanunu gibi konuların konuşulduğunu ifade etti. Yabancıya satışın sektörün önemli gündem maddelerinden olduğunu vurgulayan Yılmaz, bunun İspanya ve Dubai'de olduğu gibi de devlet politikası haline gelmesini istediklerini belirtti. Yabancıya konut satan firmaların ihracatçı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Ülkeden çıkışı olmayan bir mal satıyoruz. Dışarı çıkan tek şey A4 büyüklüğünde bir tapu. Ve ülkeye milyarlarca dolar getiriyoruz" dedi. 

   

TÜRKİYE TANITIM MÜDÜRLÜĞÜ 


Ziya Yılmaz, "Bu konuda KONUTDER olarak bir önerimizi paylaştık, diyoruz ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı bir araya gelsin yanına Emlak Konut ve TOKİ'yi de alarak bir müdürlük oluştursun. Bu müdürlüğün toplayacağı fonla, belirlenen hedef ülkelerde yoğun bir Türkiye tanıtımı yapılsın, tanıtım ofisleri açılsın. Sektörden 20-30 firma da bu tanıtıma dahil olsun" diye konuştu. Geçen yıl yabancıya konut satışının yaklaşık 4.5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini vurgulayan Yılmaz, "Bu rakam birkaç senede 15-20 milyar dolara çıkabilir. 250 milyon dolarlık bir tanıtım bütçesi 10 milyar dolarlık satış getirir" ifadelerini kullandı.


DESTEK SÖZÜ VERDİ


Ziya Yılmaz, Bakan Zeybekçi'nin yurtdışı tanıtım faaliyetlerinde firmaları destekleyeceklerini söylediğini belirterek, "Diğer bakanlıklarla ilgili koordinasyonun sağlanması konusunda da destekçi olacaklar" dedi. Yılmaz, tüketici kanunu konusunda ise önümüzdeki günlerde bir çalıştay yapılacağını, ortak akılla bu konuyu çözmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.      


GRİ ALANLARI KALDIRMALIYIZ


ZEYBEKCİ, Şeffaflık Paketi'ndeki son durumun sorulması üzerine, Türkiye'de gri alan oluşturan tüm sebeplerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. İmarlar konusunda mutlaka çalışma yapılmalı. Türkiye'nin en kıymetli alanlarının olduğu bir sahil belde belediyesinde 3 kişilik encümene siz bir anda milyar dolarlık rantlara karar verebilen bir yetki verdiğinizde, buralarda sıkıntı çıkması normal. Bu sıkıntıları ortadan kaldırmamız gerekiyor.  



Akşam 



Geri Dön