26 / 04 / 2024

İnşaat sektörü Torba Yasa'yı değerlendirdi!

İnşaat sektörü Torba Yasa'yı değerlendirdi!

Yapı dünyasının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi ve İstanbul İnşaatçılar Derneği İNDER işbirliği ile düzenlenen Torba Yasa ve İnşaat Sektörü" toplantısı 1 Mart 2011de Yapı-Endüstri Merkezinde gerçekleştirildi



 Torba Yasanın inşaat sektörüne etkisi
Yapı-Endüstri Merkezinde yapılan toplantıda değerlendirildi
 
Yapı-Endüstri Merkezi ve İstanbul İnşaatçılar Derneği- İNDER işbirliğinde düzenlenen, Torba Yasa ve İnşaat Sektörü toplantısı sektörden büyük ilgi gördü. Toplantıda konuşmacı olarak yer alan konunun uzmanları, ağırlıklı olarak kamunun vergi ile sosyal güvenlik prim alacaklarını yeniden yapılandıran ve çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler içeren Torba Yasa olarak adlandırılan yasanın inşaat sektörüne etkileriyle ilgili bilgi verdiler.
 
Yapı dünyasının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi ve İstanbul İnşaatçılar Derneği İNDER işbirliği ile düzenlenen Torba Yasa ve İnşaat Sektörü" toplantısı 1 Mart 2011de Yapı-Endüstri Merkezinde gerçekleştirildi. Toplantıda kısa bir süre önce kabul edilen, ağırlıklı olarak kamunun vergi ile sosyal güvenlik prim alacaklarını yeniden yapılandıran ve çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler içeren Torba Yasanın inşaat sektörüne olan etkileri, neden olacağı değişiklikler ile sektöre getireceği fırsat ve yaptırımlar uzmanlarca konunun ilgililerine detaylı olarak aktarıldı.
Toplantı Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol ve INDER-İstanbul İnşaatçılar Derneği Genel Başkanı

Nazmi Durbakayım tarafından yapılan açılış konuşmalarının ardından Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Barış Onayın Türk yapı sektörünün güncel durumu ve fırsatlar başlıklı konuşmasıyla devam etti.

Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol konuşmasında, bugüne kadar ağırlıklı olarak mimarlara ve inşaat mühendislerine yönelik olan YEM etkinliklerinin artık müteahhitlik sektörünü de kapsayacağını açıkladı. Hasol, kamunun vergi ile sosyal güvenlik prim alacaklarının yeniden yapılandırılması amacıyla hazırlanan ve çalışma yaşamına düzenlemeler getirilmesini hedefleyen torba yasanın karmaşık yapısına dikkat çekti ve gerçekleştirilen toplantının katılımcıların aklındaki soruları yanıtlaması açısından faydalı olmasını diledi.

Hasoldan sonra söz alan İNDER Genel Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaatçılığın 'yap-satçılık' denilerek geçiştirilmesinden ve çok önemli bir üretim yapıldığının göz ardı edilmesinden yakındı. "Kurumsallaşmaya uygun değil; çünkü karar verdiğiniz anda hiçbir belgeye ihtiyacınız olmadan inşaatçı oluveriyorsunuz ve vazgeçtiğiniz zaman da bırakıveriyorsunuz" diyen Durbakayım, oysa dikkate alınması gereken birçok parametre olduğunu belirtti. Yasaların da bu ihtiyaçları görecek biçimde oluşturulması gerektiğini ifade eden Durbakayım, "Ne yazık ki yasalar hazırlanırken konutları üreten ya da kullanan bizler masaya çağrılmıyoruz. Aksaklıklar, uygulamada görüldükçe düzeltilmeye çalışılıyor. Yasalar oluşturulurken üretici, kullanıcı, finans ayakları dikkate alınsa, çıkan kanunlar daha işlevli olacaktır; daha hızlı yol almamızı sağlayacaktır" diye konuştu. Durbakayım, torba yasalarla yapılan düzenlemeleri takip etmenin zorluğuna değindiği konuşmasında, kanun çıktıktan sonra geri dönmenin de zor olduğunu vurguladı. İNDER olarak, vergi yayılımının işlevsel ve daha adil olmasını istediklerini belirten Durbakayım, "KDV'lerin iadesi konusunda da, bunu alamayacağımız bir bedel olarak görmek istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Toplantıda daha sonra Yapı-Endüstri Merkezi Müdürü Barış Onay, YEMin yapiveri.com sitesinde yer alan verilerle hazırlanan 'Türk Yapı Sektörü Raporu 2010' çerçevesinde sektöre ilişkin genel bir değerlendirme yaptı. Toplantının "Torba Yasanın İnşaat Sektörüne Getirdikleri" başlıklı bölümünde ise Prof. Dr. Şükrü Kızılot, yasayı; inşaatçıların birikmiş vergi borçları ve sağlanan kolaylıklar, inşaat işleriyle ilgili matrah artırımı yoluyla vergi incelemesine sigorta, bildirilmeyen kazanç ve iratlara sağlanan avantajlar, inşaat işleriyle ilgili belgesiz stok malların beyanı ve avantajları, Vergi Mahkemesi ve Danıştay'daki ihtilaflı dosyalara sağlanan özel avantajlar açılarından ele aldı. Ekrem Sarısu ise yasayla prim borçlarının yapılandırılması, asgari işçilik uygulamasında sağlanan kolaylıklar, inşaatçılara sağlanan teşvikler ve yurt dışına götürülen işçiler konularına değindi.

Sonrasında söz alan Nur Ekesan da, inşaat işlerinde vergi incelemesi ve dikkat edilecek noktalar, KDV uygulamaları ve iadesi ile arsa karşılığı inşaatlarda arsa sahibi ve inşaat firmasını ilgilendiren durumlar ve sorunlar üzerine yorumlarını aktardı. İnşaat sektörüne özellikle vergi, stok, prim borçları, teşvik, yurt dışında işçi çalıştırma ve arsa karşılığı inşaat yapma konularında yeni açılımlar getiren yasanın konuşulduğu toplantıya, inşaat sektöründe hizmet veren firmaların üst düzey yetkilileri, finans ve muhasebe departmanlarının yöneticileri ile konunun ilgilileri katıldı.


Geri Dön