19 / 04 / 2024

İnşaat sektörü yeni yılda ekonomiden hızlı büyüyecek!

İnşaat sektörü yeni yılda ekonomiden hızlı büyüyecek!

Hız kesmeden yoluna devam eden gayrimenkul yatırımlarına 2016 yılında yenileri eklenecek. İnşaat sektörü bu yılı yüzde 6-7 oranında büyüme ile kapatmaya hazırlanıyor. İnşaat sektörü bu yılı yüzde 6-7 oranında büyüme ile kapatmaya hazırlanıyor.



4 yeni projeye başlıyor 

Eroğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu: "Eroğlu Gayrimenkul olarak İstanbul, Bursa, Antalya ve Fethiye'de konutun yanı sıra ticari alanlara yönelik projelerimiz var. 


2013'te 7 projeyi bitirerek, önemli bir başarıya imza attık. 

2014 yılında İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de 4 yeni proje yapmayı planlıyoruz. Şu ana kadar ürettiğimiz 2 milyon metrekarelik inşaat alanımızı yeni projelerimizle birlikte 2 milyon 600 bin metrekareye çıkarmış olacağız." 2013te hızımızı kesmedik Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik: "2013 yılı sektör olarak olumlu beklentilerimizin olduğu bir yıldı. 


Projelerimizin geliştirme sürecini bırakmadık. 

İstanbul'daki Bomonti Time ve Ankara'daki The First projelerimizden lansman öncesinde kendi müşterilerimize ve çevremize satışlar yaptık. İstanbul Halkalı'da İstanbul Sarayları, Bosphorus City, Ankara'da İncek Life ve Bursa 


Modern projelerinin satışlarını ise halen yürütüyoruz. 

2'nci büyük AVM açılacak Torunlar GYO AVM'lerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlham İnan Dündar: "Halen altı AVM ile faaliyet gösteriyoruz. Dokuz aylık dönemde 349.1 milyon TL yatırım 'Mail of İstanbul Projesi'nin açılış heyecanı içindeyiz. Mail of İstanbul AVM açıldığında 155 bin metrekare kiralanabilir alanı ile Türkiye'nin 2'nci ve Avrupa'nın 10'uncu büyük AVM'si olacak. 


Yatırım maliyeti 395 milyon TL olan projemiz İstanbul'a yeni bir soluk getirecek." İnşaat sektörü yeni yılda da ekonomiden hızlı büyüyecek Hız kesmeden yoluna devam eden gayrimenkul yatınmlanna 2016 yılında yenileri eklenecek. İnşaat sektörü bu yılı yüzde 6-7 oranında büyüme ile kapatmaya hazırlanıyor. Sektörde, yapılan son yasal düzenlemelerin etkisiyle 2016'te de ekonominin genelinden daha yüksek bir büyüme bekleniyor. Beklenen oran yüzde 5 ile yüzde 10 arasında değişiyor. 


Türkiye ekonomisinin en canlı sektörlerinden biri olan inşat, 2013 yılında önemli gelişmeler yaşadı. Bir yandan yeni projeler devreye alınırken, sektörü yakından ilgilendiren Mütekabiliyet Yasası, KDV düzenlemesi, kentsel dönüşüm gibi pek çok yasal değişikliği de gidildi. Bütün bu düzenlemelerin sonuçlannı 2014 yılında almaya hazırlanan sektörde, 2013'te olduğu gibi yeni yılda da Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyüme performansı bekleniyor. Sektörün 2013 yılını yüzde 6-7 oranında bir büyüme ile kapatması beklenirken, 2014 yılına ilişkin tahminler yüzde 5'ten başlayıp yüzde 10'a kadar çıkıyor. Eroğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, 2014 yılında gayrimenkul sektörünü etkileyecek konulardan ilkinin yabancılar tarafından konut alımlan olacağını belirtiyor ve Körfez ülkelerinden talep artışı bekliyor. Eroğlu sektörü yakından ilgilendiren diğer konulan banka faiz oranlanve makroekonomik gelişmeler olarak sıralıyor. Sinpaş GYO icra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, sektörü değerlendirirken üçüncü çeyrekteki tabloyu dikkate alıyor ve "Dördüncü çeyrekte büyüme çok daha fazla olacak. Ben 2014'ten oldukça umutluyum" diyor. Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, "Konut satışlarında bu yıl tam anlamıyla bir patlama yaşandı. Sektör 2012 yılını 700 bin adet konut satışıyla kapatmıştı. 2013 yılında toplam satışlann 900 bin adedi geçmesi bekleniyor" diyor. 


Özyurt, kentsel dönüşüm çalışmalannın hızlanması ve toplu ulaşım ağının genişlemesiyle birlikte konut sektörünün 2014 yılında en az yüzde 10 büyümesini beklediklerini aktanyor. 

Yeşil GYO Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya ise, "2012 sektörün beklentilerinin altında tamamlanan bir yıl olmuştu ancak 2013, sektörün yüzünü güldürdü diyebiliriz. Dolayısıyla beklentiler karşılığını buldu" değerlendirmesi yapıyor. Rekabetin yoğun olduğu bir yıl olmasına karşın gayrimenkule olan talep, döviz ve altın gibi riskli yatınm araçlannın karşısında güvenilir şekilde yükseldiğine dikkat çeken Gökkaya, Mütekabiliyet Yasasının olumlu etkisinin 2014'te görüleceğini belirtiyor. 


Gökkaya, sektörün 2014 yılındaki büyümesinin yüzde 6-7 oranında gerçekleşmesini bekliyor. 

2 yeni proje hayata geçiyor l 3 milyar TL'lik projeler yolda I 'Olumlu gelişmeler yaşadık' özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer özyurt: "2013, Özyurtlar İnşaat açısından büyüme yılıydı. Bu yıl N5 Suites, NCity Esenyurt ve NCadde adlarını taşıyan üç yeni projemizi satışa sunduk. Ayrıca Ntovvers projemizi tamamlayarak konut sahiplerine teslim ettik. 


2014'te de büyümeye devam eçieceğiz. Yeni projelerimiz İstanbul'da Esenyurt ile Gaziantep'te hayata geçecek. İlave olarak, Bayrampaşa Maltepe'de otel-rezidans inşa edeceğiz. Büyük bir otel markasının adını taşıyacak olan projemizin ruhsatını aldık. İkinci projemizi memleketim Gaziantep'te hayata geçmiş olacak. 


Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz: "2013'te Z Ofis ve Bumerang'dan sonra İ Ofis'i devreye sokarak Kağıthane bölgesini adeta bir Dap Vadisi'ne dönüştürdük. Maltepe'de ise Vazo Kule projemizi başlattık. Önümüzdeki süreçte Kartal'da, Emlak GYO çatısı altında güçlü, saygın ve benzersiz bir projeye imza atacağız, edeceğiz. 2014 yılında 7 adet yeni projeye başlayacağız. Genellikle karma konseptte projeler üreteceğiz. Bazıları rezidans ve home office olacak. 2014 yılında devreye alacaımız projelerimizin toplam hacmi ise 3 milyar TL'yi bulacak." iş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes: "Son derece olumlu gelişmeler yaşadık. Toplam yatırım değeri 600 milyon doları bulan projelerimize ek olarak yeni projelerin planlamasına başladık. Hali hazırda devam eden Tuzla Teknoloji Merkezi ve Karma,  İzmir  Ege Perla projelerinin çalışmalarına planlandığı şekilde devam edilecek. 


Bunun yanı sıra İstanbul Kartal'daki arsamız üzerinde bir kentsel dönüşüm projesi olarak konut, ticari ve ofis alanlarıyla karma bir proje geliştireceğiz. NEF ile yaptığımız işbirlğinin ilk meyvesi ise Topkapı'da geliştirilecek proje olacak." Innovia'da 8 bin 100 daire teslim edildi Yeşil GYO Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya: " 2013'te bizim için en önemli gündem maddesi Innovia 3'üncü etap dairlerinin teslimi oldu. Ağustos ayında başlayan 3 bin 293 dairenin teslimini sonlandırdık.

 

Böylece Türkiye'nin tek marka altında en büyük konut projesi olan Innovia'da 8 bin 100 dairenin teslimini tamamlamış olduk.Aynı zamanda Esenyurt'taki imar sorunlarının çözülmesiyle de 4'üncü etabın hem satışları hem de inşaatı hızlanmış oldu. 2014 için hedefimiz 4'üncü etabın inşaatına büyük bir hızla devam etmek. Diğer yandan portföyümüzde olan İzmit'teki projemizi de satışa çıkartmayı hedefliyoruz. 200 adedi bahçeli ev konseptinde, 200 adediyse fazla katlı olmayan binalar halinde inşa edilecek 400 birimlik orman içinde bir proje." 


Posta


Geri Dön