19 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe 2015 yılı ılımlı büyüme dönemi olacak!

İnşaat sektöründe 2015 yılı ılımlı büyüme dönemi olacak!

Türk inşaat ve müteahhitlik sektörü artık dünyada marka haline geldi. Yurtdışındaki müteahhitlik hizmetlerimiz inşaat sektörünün gurur tablosu olarak yansıyor. Türk inşaat ve müteahhitlik sektörü başarılı işlere imza atmaya devam ediyor.



Türk inşaat ve müteahhitlik sektörü, küresel boyutta yaşanan ekonomik krizin yanı sıra Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan siyasi krizlere rağmen başarılı işlere imza atmaya devam ediyor. Türk inşaat firmaları, kazandıkları tecrübeyle dünya inşaat sektörüne yön veren aktörler haline geldi. Sektör elde ettiği bu başarılardan aldığı güç ve prestij ile dünyadaki pazar payını arttırmaya devam etmeyi hedefliyor. Öte yandan iç pazarda kentsel dönüşüm projelerinin sektör açısından önemli bir atılım olduğu da dikkat çekiyor. 


Önümüzdeki yılın Türkiye ekonomisi, inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayi açısından ılımlı büyümenin olacağı bir dönem olarak tahmin ediliyor. Seçim yılı olması ile kamu altyapı yatırımlarının hızlanabileceği öngörülüyor. 2015 yılında mevcut siyasi ve dış politik riskler çerçevesinde inşaat sektöründe yüzde 4-5 ve inşaat malzemeleri iç pazarında ise yüzde 10-12 arası bir büyüme bekleniyor. 


TÜRK FİRMALARININ BÜYÜK BAŞARISI

 Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri inşaat sektörünün gurur tablosu olarak karşımıza çıkıyor. Enerjiden, sulama tesislerine; elektrik santrallerinden, boru hatlarına, demiryolları, limanlar, karayolları, havalimanında marka projeler; üst yapıda prestij binalar Türk firmalarının eserleri olarak yükseliyor. Başta Rusya olmak üzere Türkmenistan, Azerbaycan, Afrika'nın hemen hemen tüm ülkelerinde Türk müteahhitlik sektörü önemli projelere imza atıyor. 

Türkiye'ye ve Türk ekonomisine ciddi katkısı olan inşaat sektörü, dünya genelinde 103 ülkede 274,1 milyar dolar değerinde 7 bin 371 proje üstlendi. 2013 yılında başta Türkmenistan'da üstlenilen projeler olmak üzere, üsüenilen büyük ölçekli projeler ile ortalama proje bedeli 83,8 milyon dolar seviyesine ulaştı. Rakamlardan anlaşılacağı gibi Türk inşaat firmaları, kazandıkları tecrübeyle dünya inşaat sektörüne yön veren aktörler haline geldi. 


YURTDIŞI PAZARLARDA DURUM

 Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri inşaat sektörünün en kuvvetli alanlarından birini oluşturuyor. 2014 yılının ilk yarısında alınan proje sayısı geçen yılın ilk yarısına göre 2 adet artarak 116 oldu. Buna karşılık üstlenilen işlerin tutarı yüzde 14,7 gerileyerek 9,9 milyar dolara indi. 2014 yılında Irak, Libya, Rusya, Mısır ve Cezayir pazarlarında yaşanan sıkıntılar müteahhitlik sektörünün performansını bir ölçüde sınırladı. 


İNŞAAT SEKTÖRÜ İSTİHDAMDA BÜYÜYOR

 2014 yılının tamamında inşaat sektörünün yüzde 4, yapı malzemeleri sanayi üretiminin yüzde 5, yapı malzemeleri iç pazarının yüzde 10-12 arasında büyüyeceği tahmin ediliyor. YEM'in raporuna göre bu süreçte inşaat sektöründe istihdam 1.95 milyon ile geçen yılın aynı döneminin 111 bin kişi üzerinde gerçekleşti. Sektör; Türkiye için oldukça önemli bir istihdam kaynağı olmayı sürdürüyor ve sürdürecek. 

Öte yandan ekonomide uygulanan iç talebi sınırlayan politikalar konut satışlarını etkiliyor. Bu yılın ilk yarısında konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 gerileyerek 524 bin 776 adet olduğu talimin ediliyor. 


Aynı dönemde yabancıların konut alımı ise yüzde 62,5 arttı. Buna karşın inşaat sektörü istihdamım arttırıyor. 2014 yılı ilk yarısı sonunda inşaat sektöründe istihdam 1.95 milyon ile geçen yılın aynı döneminin 111 bin kişi üzerinde. Rakamlarda sektörün Türkiye için oldukça önemli bir istihdam kaynağı olduğunu gözler önüne seriyor. 


YENİ PROJE İŞTAHI SÜRDÜ 

Bu yılın ilk altı aylık döneminde yeni konut yapı ruhsatları metre kare olarak yüzde 35,7 artarak 84 milyon metrekareye ulaştı. Konut dışı binalar için alınan yapı ruhsatları ise metre kare bazında yüzde 36,2 artarak 28,6 milyon metre kare olarak kaydedildi. Otel, ofis, ticaret binaları ile sanayidepo binalarının tamamında alınan yapı ruhsatlarının önemli ölçüde arttığı dikkat çekti. 

DÜNYADA NELER OLUYOR? 

Gelişmiş ve gelişen ülkelerdeki ekonomik performanslar inşaat sektörüne de kendisini hissettirdi. 

ABD'de inşaat, konut ve gayrimenkul sektörü 2014 yılında hızlı bir büyüme gösterirken, AB inşaat sektörü de uzun bir aradan sonra yeniden büyüme ivmesi yakaladı. Buna karşılık gelişen ülkelerde ise inşaat sektörlerinde büyüme yavaşlıyor. Çin ve Hindistan'da yavaşlayan inşaat sektörlerindeki büyüme, Rusya ve Brezilya'da ise neredeyse durma noktasına geldiği ifade ediliyor 


NASLI'DAN KENTSEL DÖNÜŞÜM VE İSTİHDAM VURGUSU

Türkiye Genç İşadamları Derneği  Ankara  Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Türker Naslı, inşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer aldığını söyledi. 

Naslı, inşaat sektörü sayesinde 35'in üzerinde alt sektörün de üretim ve istihdam anlamında güç bulduğuna dikkat çekti. 


Kentsel dönüşüm sürecinin sektör açısından "milat" niteliği taşıdığına da vurgu yapan Naslı, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesiyle ilgili Kanun ile Kentsel Dönüşümün ülkenin geleceği ve inşaat sektörü için yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu belirtti. Türkiye'nin nitelikli, sağlam, dayanıklı, güvenilir konutlara, yapılara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Naslı, Türkiye'de afetlere hazırlık kapsamında en önemli önleyici tedbirin, mevcut yapı stokunun afetlere karşı güvenli hale getirilmesi olduğunu söyledi. 

Kentsel Dönüşüm sürecinde sağlam ve nitelikli yapılara kavuşmak kadar kent estetiğinin de en az nitelik kadar önem taşıdığını hatırlatan Naslı, "estetik ve kimlik" kavramının korunmasına özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kentleri dönüştürürken 'tek tip', estetikten yoksun yapılar yerine, şehrin tarihi ve kültürel dokusuna uygun yapıların inşasının önemli olduğunu anlatan Naslı, "Kentsel dönüşümü güvenilir ve özgün kentler oluşturabilmek için bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Şehirlerimizi estetikten yoksun tek tip yapılara dönüştürmemeliyiz"dedi. 


Seda Gök-Ticaret Gazetesi 


Geri Dön