25 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe 2015 yılı projeleri!

İnşaat sektöründe 2015 yılı projeleri!

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan İnşaat 2014 yılında altın dönemini yaşadı. Alınan İnşaat ruhsatı sayısından tutun da, üretilen ve satılan konut sayısına kadar bu alanda açıklanan rakamlar tespitimizi teyit ediyor.



Gayrimenkul sektöründe yaşanan baş döndürücü gelişmeler artık bir şekilde sokaktaki vatandaşın bile gündemini meşgul ediyor. Bazısı merakından göz ucuyla olup bitene kulak kabartsa da; malvarlığından dolayı ya da kazanç kapısı olarak gördükleri için sektördeki gelişmeleri adım adım takip edenlerin sayısı az değil. Tabi ki kentsel dönüşüm seferberliğinin devam ettiği 50 ye yakın ilimizde kurulan kule vinçler sektörün canlılığının bir ispatı. 

Ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişmesine katkı sağlayan gayrimenkul yatırımlarının sadece inşa edilen konut projeleri ile sınırlı olmadığını vurgulamamız gerekiyor. 2023'ün Türkiye'sini fikri ve fiziki yönden inşa ederken, lokomotif sektörlerin dinamiklerini en iyi şekilde değerlendirerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hizmetine sunan siyasi iktidarın en fazla övünç duyacağı sektör şüphesiz inşaat olacaktır. Bugün dünya genelinde inşaatta üretim potansiyeli ile ilk üç sırada yer alan bir ülkede yaşıyoruz. Katedeceğmüz çok yol var. Ama son 10 yılda kattettiğüniz bu yolun aktörlerinin düşünce ve beklentilerine de kulak vermek gerekiyor. 

Bugün markalı proje olarak adlandırılan ve sayısı bini geçen şantiyelerden iki milyona yalan insan ekmeğini kazanırken, işveren olarak birçok zorluğa göğüs geren patronların 2015'i üretim ve olgunlaşma yılı olarak görmeleri en doğal hakları. GYODER yönetiminin vurguladığı gibi gelişen, büyüyen Türkiye ekonomisinde gayrimenkul sektörünün durağan ve rant kapısı bir sektör değil, üreten istihdam sağlayan, vergi veren, dinamik reel bir sektör olarak kabul edilmesi gerekiyor. Umarız, gayrimenkul kıymetlerinin dünyada yeni bir değer olduğu gerçeğinden hareketle ve global bakışla, 2015 yılında Gayrimenkul Borsası kurulmasının ilk adımlan atılır. Halkımızın gayrimenkul sektörüne olan güven duygusunun yüzde 64 olduğu gerçeği de sektördeki dinamiklerin daha sağlıklı işlemesine vesile olmalıdır. Bu alanda 2015 yılında atılacak adımlan Yeni Akit Emlak ekibi olarak takip edeceğiz. 


2015'İ KAZANÇ YILI İLAN ETTİLER 

İnşaatın patronları 2015'in fırsatlar yılı olacağı konusunda hem fikir. Peki kimler firsatları nasıl değerlendirecek? İşte patronların cephesinden gayrimenkulde 2015'in yol haritası: 


SUR YAPI /ALTAN ELMAS 

"Konut projeleri, AVM'ler ve ofis projeleriyle 2014 yılında adından en çok söz ettiren şirketlerden birisi de Sur Yapı oldu. 2014 yılının dinamik geçtiğini söyleyen Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, 2015 yılından oldukça umutlu. Elmas şirketin büyüme trendinde 2014 un önemine ve gelecek planlarına dair şu açıklamayı yaptı: "2014 yılında Ümraniye'de Exen İstanbul. Güneşli Corridor ve Çekmeköy Tılia projelerini hayata geçirdik. Yine mevcut projelerimize İstanbul Sultanbeyli İdilia ve Sultangazi Vitrin konutları ile yeni ofis ve AVM projesi Eyüp Axis İstanbul'u ekledik Kasım ayında da Bursa Nilüfer ilçesinde Sur Yapı Marka AVM rezidans ve home-ofis satışlarına başladık Toplamda 7 konut, home-ofis ve ofis projesi satışa sunduk 2013 yılında açmış olduğumuz Axis Kağıthane AVM'mize, 2014 yılında Ümraniye Metrogarden AVM'yi ekledik 2014 yılı içerisinde ödüllü projemiz Exen İstanbul'un tüm etaplarını teslim ettik 2014 yılında Sur Yapı olarak yaklaşık 900 konut satışı hedeflemiştik Yılın ilk dokuz ayında 700'den fazla konut satışı gerçekleştirdik. Geçen sene başlatmış olduğumuz '5 bin lira peşinat ile evinizi alma fırsatını kaçırmayın' kampanyası büyük ilgi gördü. 2014 yılında hedeflediğimiz 500 milyon liralık ciroyu geçeceğimizi düşünüyoruz. 2015 yılında ise 2014'e göre yaklaşık yüzde 40 ciro artışı hedefliyoruz." 


ARTAŞ İNŞAAT / SÜLEYMAN ÇETİNSAYA 

"Türkiye genelinde konut satışlan 2014 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 oranında artış gösterdi. Yerel se« çimler, Cumhurbaşkanı seçimi ve sonrasında gelen yaz dönemiyle birlikte 2014 un Eylül ayma kadar sektör genelinde bir durgunluk vardı. Ancak seçimlerin ardından onlarca yeni projenin lanse edildiğini, satın alma kararını erteleyenlerin harekete geçtiğini gördük Şuan 2014 yılım gayet hareketli tamamladığımızı söyleyebilirim. Türkiye'deki yatırımcıların yanı sıra yabancı yatırımcılar da Türkiye'deki gelişmeleri ciddi bir şekilde takip ediyor. Önümüzdeki yılın, satın alma kararlarını erteleyenlerin harekete geçeceği bir yıl olacağım düşünüyorum. Aynca kentsel dönüşüm anlamında İstanbul'dan daha fazla projenin adını duymaya başlayacağız. Bununla birlikte birçok firma yeni projelerini lanse etmeye hazırlanıyor. 2015'in 2014 yılma kıyasla çok daha hareketli geçeceğini söyleyebiliriz." 


AĞAOĞLU ŞİRKETLER TOPLULUĞU ALİ AĞAOGLU 

"2014 un ikinci çeyreğinde yaşanan ekonomik hareketliliğin, 2015'te de artarak devam etmesini umuyoruz. Türkiye'de konut talebi hâlâ çok canlı. Mütekabiliyetten sonra yurtdışından da talep gelmeye başladı. Dolayısıyla üretimde, talepte ve fiyatta bir sıkıntı yok ito, ı Mütekabiliyet Yasasının geliştirilmesi, hukuk sisteminde ve bürokraside restorasyonun gerçekleştirilmesi ile inşaat sektörünün de başarı oranı artacaktır. Konut talebinin bir kısmı genel seçim sonrasına ertelenebilir. Yılın ilk yansının sektörde stabil geçeceğini öngörüyoruz, ikinci yan için yüzde 10'lann üzerinde bir büyüme bekliyoruz. 2015'te Alaşehir'de inşaatına başlanacak olan İstanbul Uluslararası Finans Merkezinin (İFM) bölgedeki tüm projelere etki yapmasını bekliyoruz. Odaklanacağımız semtler öncelikle Ataşehir ve Maslak olacak" 


EMİN EVİM / EMİN ÜSTÜN 

"2015 yılı bizim için vites yükseltme yılı olacak. Fikirtepe projemizle bunun ilk adımım atmış olacağız. İstanbul'da 8 projemiz var. Tuzla, Aydınlıdaki çalışmamız sürüyor. 2016 yılında yeni yönetim binamızı Kurtköy'de konuşlandırmak niyetindeyiz. İstanbul'daki dönüşümde biz de rol almak istiyoruz. Eminevim bünyesinde 2015 yılında 30 bin vatandaşı daha sisteme katıp toplam 120 binle rekor imza atacağımızı düşünüyorum. Anadolu'da da büyüyeceğiz. Afyonda termal atılımla birlikte otel projesi üzerinde yoğunlaştık Adapazan ve civar illerde de girişimlerimiz ilgiyle karşılanıyor." 


AK YAPI / MAHMUT AŞMALI

"Güven ve istikrarlı bir ülkede iş yapmaktan dolayı memnunuz. Buna bağlı olarak birçok şirket gibi biz de projeler geliştiriyoruz. Bunların bir kısmını ortaklarımızla yaptık 2014 yılını ciromuzu arttırarak geçirdik 2014'te iki seçim yaşanmasına rağmen siyasi ve ekonomik istikrar korundu. 2015 yılında yapılacak seçimlerde de aynı istikrar korunacaktır ve bunun sonucunda daha pozitif bir ekonomik büyüme bekliyoruz. İnşaat sektörümüzde özellikle körfez sermayesi ilgisi artarak devam edecektir. Bizler, bu yıl başlayacağımız 4 farklı projemizle birlikte sektörde adından daha çok söz ettiren bir firma olacağız İnşallah. 2023 vizyonu ileriyi görmemiz sağlayan ciddi bir hedeftir. Özellikle ar-ge yatırımlarına daha çok kaynak ayırmalı ve firmalarımızı uluslararası rekabet yapacak seviyeye getirmeliyiz. Katma değeri fazla olan ürünleri üretmek için daha çok çaba sarf etmeli ve daha çok çalışmalıyız." 


Yeni Akit-Mehmet Canıtatlı


Geri Dön