19 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe 27.5 bin yeni işsiz

İnşaat sektöründe 27.5 bin yeni işsiz

Birleşik Metal-İş Sendikasının yaptığı araştırmada, ekonomik krizin ardından yaşanan işten çıkarmaların, sosyal sigorta kayıtlarına yansıdığı saptandı.



Alınan bilgiye göre, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) sigortalı işçilere ilişkin verilerinden yola çıkarak, ekonomik krizin ardından yaşanan işten çıkarmalara ilişkin bir araştırma yaptı.

SGK'nın zorunlu sigortalı verileri üzerinden yapılan araştırmada göre, ekonomik kriz, eylül ayı itibariyle en çok sanayi kentleri ile metal ve inşaat sektörlerinde etkili olduğu ifade edildi.

Metal sektöründe, geçen yılın eylül ayında çalışan sigortalı işçi sayısı 5 bin 391 artarken, bu yılın aynı ayında sektördeki sigortalı işçi sayısı 14 bin 377 azaldı.

Sektörün, ''ulaşım araçları imalatı'' alt sektöründe geçen yılın eylül ayında 821 kişi sigorta kapsamına alınmışken, bu yılın aynı döneminde sigortalılığı son bulan işçi sayısı 6 bin 611 oldu. Ulaşım araçları imalatını, 3 bin 396 işçi kaybı ile ''metal eşya imalatı'', 3 bin 394 işçi kaybıyla ''ana metal'', bin 899 işçi kaybıyla ''makine imalatı ve tamiri'' alt sektörleri izledi.

Metal sektöründe, sigortalı sayısının artış gösterdiği tek alt sektör 923 kişiyle ''elektrikli makine teçhizat imalatı'' oldu.

Sendikanın üye tabanına yönelik yaptığı araştırmalara göre, ekim ayında yaşanan işten çıkartmaların eylül ayının iki katı düzeyinde olduğuna dikkat çekilerek, sektörde ekim ayındaki işten çıkartmaların, sigorta kayıtlarına yaklaşık 30 bin olarak yansıyabileceği ifade edildi.

Öte yandan, sigortalı işçi sayısı eylül ayında, geçen yılın eylül ayına göre sigortacılık sektöründe bin 220, tütün sektöründe 841, mobilya sektöründe bin 58, petro-kimya sektöründe bin 79 azaldı.

Sigortalı işçi sayısının en fazla azaldığı sektör ise inşaat oldu. Geçen yılın eylül ayında 6 bin 504 işçiye yeni iş olanağı sağlayan inşaat sektöründe, bu yılın aynı döneminde 27 bin 434 kişi işini kaybetti.

İnşaat sektöründe işini kaybeden işçilerin yüzde 92'si mevsimlik işçi iken, metal sektöründe sigorta kapsamı dışına çıkanların tamamına yakını daimi işçilerden oluşuyor.

İşten çıkartmaların özel sektörde yoğunlaştığı belirtilen araştırmada, tütün sektöründe işsiz kalanların yüzde 82'sini kadın işçilerin oluşturduğuna dikkat çekildi.

SANAYİ KENTLERİNDEKİ DURUM

Araştırmaya göre, istihdam yaratmada başarılı bir performans gösteren sanayi kentlerinde ekonomik krizin etkisi daha fazla hissedildi.

Otomotiv sektörünün kalbi olarak kabul edilen Bursa'da geçen yılın eylül ayında 3 bin 415 kişiye yeni iş olanağı sağlanırken, bu yılın aynı ayında işsiz kalanların sayısı 943 oldu. İşsiz kalanlar genellikle bin ve daha fazla işçi çalıştıran iş yerlerinde istihdam ediliyordu.

Geçen yılın eylül ayında ilave 2 bin 166 kişiye iş olanağı sağlayan Kocaeli'de ise bu yılın aynı ayında istihdam 786 kişi daraldı.

''İŞÇİ EKMEĞİNDEN EDİLİYOR''

Araştırmanın sonuç bölümünde, ''kriz bahanesi ile işçilerin mağdur edilmeye çalışıldığı'' savunuldu.

Krizin etkisini hisseden kadar, hissetmeyen işletmelerin de bulunduğuna işaret edilen araştırmada, üretim ve pazar açısından sorun yaşamayan işverenlerin bile, kriz bahanesine sarılarak işten çıkartma ve sendikasızlaştırma çabalarına giriştikleri öne sürüldü.

''Krizi fırsata dönüştürme'' yaklaşımındaki kimi işverenlerin, ''işçiyi ekmeğinden ettiği'' ileri sürülen araştırmada, şunlar kaydedildi:
''İşten çıkarmalar kadar ücretsiz izinler de gündemde. Ücretsiz izinlerle birlikte, işçilerin gelirleri doğrudan aşağıya çekiliyor. Krizin bedeli ya işsizlik ya da gelir kaybı olarak işçiye fatura edilmek isteniyor. Geçtiğimiz 5 yılda, işçilerin 25 yıllık ücretleri tutarındaki üretim ve işverenlerin hanesine kar yazılan devasa birikim yok sayılarak işçilerden fedakarlık bekleniyor. Kriz bahanesinin arkasına saklanan kimi işverenler, işçiden ne koparacağım derdinde ama yıllardır fedakarlık yaptırılan işçilerin artık yapabilecekleri bir şeyin kalmadığı akıllardan çıkarılmamalı.''

Geri Dön