26 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe arsa pürüzleri giderilmeli!

İnşaat sektöründe arsa pürüzleri giderilmeli!

Beğen İnşaat Yöneticisi Vehbi Demirci, Beğen İnşaat'ın proje ve hedeflerinden söz ederek, inşaat sektörüne dair birçok paylaşımda bulundu. Demirci, Belediyeyelerden arsa pürüzleri hakkında yardım etmelerini istedi.



Beğen İnşaat Yöneticisi Vehbi Demirci, Beğen İnşaat'ın proje ve hedeflerinden söz ederek, inşaat sektörüne dair birçok paylaşımda bulundu.


Beğen İnşaat olmak ne tarz konut ve projeler yapıyorsunuz? 

Şu anda yaptığımız konutlar Konya'da Meram, Selçuklu ve Karatay ilçelerinde yer alıyor. Karatay'daki misyonumuzu tamamladığıma inanıyorum. Meram ilçesinde Beğen Bahar Evleri adı altında 374 dairelik büyük bir projemiz var. Yeraltı otoparkı, sosyal donatılı, çocukların oynayabileceği oyun alanları olan, spor salonu olan güzel bir projeye imza atıyoruz. 4 etapta yapmaya başlanıştık. Bizim için zor bir süreç oldu. Kanayan yara dediğimiz arsa sahipleri ile olan süreçten dolayı 2 yıl bir sapma söz konusu oldu. 74 daireyi geçen yıl teslim etmiştik 110 daireye de müşterilerimiz yerleştiler. 88 daire de 1-2 ay içerisinde teslim edeceğiz. 2016 yılında da tam anlamıyla projeyi teslim etmiş olacağız. Yine Selçuklu ilçesinde Şefikcan Caddesi bölgesinde adını Osmanlı koyduğumuz bir sitemiz var. İlerideki nesillere Osmanlı'nın ismi her zaman baki kalsın diye böyle bir konut ismi düşündük. Her sitenin ayrı ayrı özelliği var. Birine Fatih, biline Kanuni ismini koyduk Sitelerimizde de Osmanlı mimarisini yansıtmayı düşünüyoruz. Yıllarca Bozkırlı olmamız sebebiyle hep Ahmet Özcan caddesinde konutlar yaptık. Osmanlı'nın arsası geldiği zaman çok iştahlı bir şekilde işe koyulduk 8 tıııe parseli birleştirdik Niyetlerimiz, fikirlerimiz doğruydu fakat evdeki hesabı çarşıya uyduramadık. Arsa sahiplerinin bu kadar olumsuz olacaklarını kestiremedik. 

Belediyeler bu süreçte yardımcı olsalar, arsaların pürüzlerini giderseler çok iyi olacak. 


Biz müşteri Beğen İnşaatı niçin tercih etmeli? 

Biz şirketleştikten sonra, yaklaşık 13-14 yıl önce Ahmet Özcan caddesinde bir proje gerçekleştirmiştik O bölgenin de aynı zamanda en yüksek binasıydı. Sitenin içine de neler yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Kalitemizi bir üst seviyeye taşımaya karar verdik. Binayı bitirdikten sonra kornişlerini takalım dedik. Bütün dairelerin kornişlerini taktırdık Konya'da ilk defa ankastreyi biz taktık. Ondan sonra da böyle bırakmayalım düşüncesi ile bir de temizliğini yaptıralım dedik. Bir temizlik firması ile anlaştık. Tabi o zamanlar temizlik firması falanda yok. Hemen 1-2 tane bayan bulundu. Onlarda şu an temizlik firması sahibi oldular. -Bu sayede insanlar dairelerine geldiklerinde hiçbir şeyle uğraşmadan oturma imkânı buldular. Biı- de o zaman perde hediyemiz vardı Anlaştığımız biı- perdeciye de müşterilerimizi yollayarak perde ihtiyaçlarını gidermelerini sağladık. Bunları yaptıktan sonra müşteri memnuniyeti zaten kendiliğinden ön plana çıkıyor. Biı- hatamız olur diye de telefonlarımızı 7/24 açık bıraktık Müşterimiz hangi saatte ararsa arasın sorunlarını gidermeye çalıştık Hedef olarak hep müşteri memnuniyetini ön planda tuttuk.


İnşaat sektöründe gördüğünüz sıkıntılar nelerdir? 

Tabii ki sıkıntılar her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de oluyor. Mülkiyet hakkı olduğu için tabiri caizse püf deseniz yıkılacak evi yıkamıyoruz. Arsa olsa sıkıntı değil. Kentsel dönüşüm yasasından alabiliyorsunuz. Kişi oturduğu için mülkiyet hakkı diye kanuni bir koruması var. Maalesef evi yıkamayınca da binaya başlayamıyoruz. Hal böyle olunca biz nasıl şehri güzelleştirelim. Yine bir arsa alacağımızda arsa sahibi vefat etti. Varisler arasında arsa paylaştır ilana kadar çok uzun bir zaman geçiyor. Arsayı alamayınca birleştiremiyoruz, birleştiremeyince ruhsat alamıyoruz. Arsa sahiplerine de bunları anlatrak da çok zorlanıyoruz. Belediye bu konuda elimizden tutsa arsaların pürüzlerini giderse çok daha iyi olacak. 



Vasıflı eleman bulma konusunda sıkıntılar yaşıyor musunuz? 

Maalesef bu konuda sıkıntılar yaşıyoruz. Eleman bulamıyoruz. 4-5 tane temizlikçi vasıfsız eleman çalıştıralım diyoruz bin 500 TL maaş, yemek ve SSK veriyoruz, emin olun bulamıyoruz. Hiçbir inşaatımızda Suriyeli de çalıştıramıyoruz. Nedenini soracak olursanız, devletin biı- sınıflandırması yok. Pasaportları ve SSK'ları olmadığı için çalıştıramıyoruz. Bir yaptırım, biı- pasaport ve iş güvenlikleri olsa sıkıntı olmayacak. Yetkililerimizin Suriyelileri başıboş bırakmaması lazım. Çalışmaları için yasal prosedürlerin işleme konulması lazım diye düşünüyorum. Kaçak konumunda çalışmak zorunda kalıyorlar. Hızlı biı- yapılandırma ile yasal sorunlar halledilirse bu insanlar da zor durumda kalmamış olurlar. İnsanların cebinde 3-5 kuruş parası olursa toplumda huzur da daha fazla olur. 


Şehir o kadar hızlı gelişiyor ve değişiyor ki hormonlu büyüme dediğimiz kontrolsüz büyüme meydana geliyor. Trafik, altyapı gibi sorunlar da baş gösterdi, inşallah gerçekleştireceğimiz projeler ile bunlara derman olmaya çalışacağız


Emre EROĞLU/Yenigün


Geri Dön