29 / 03 / 2024

İnşaat sektöründe denetimler artıyor!

İnşaat sektöründe denetimler artıyor!

İnşaat sektöründe denetim artıyor. İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Basri Akyıldız, yapılan denetimler sayesinde sektörde bazı alışkanlıkların değiştiğini, ancak belirsizliklerin ortadan kaldırılması gerektiğini açıkladı




İnşaat sektöründe yaşanan iş kazaları ile birlikte başlayan denetimler bazı tartışmaları da beraberinde getirdi. İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Basri Akyıldız, 2014 yılının ikinci yarısında yaşanan iş kazalarında inşaat sektörünün ilk sırada olduğunu, inşaat sektöründe neredeyse her gün ölümlü iş kazası meydana geldiğini kaydetti. İş kazalarının artması üzerine inşaat sektöründe denetimlerin devam ettiğini ifade eden Akyıldız, “İş güvenliği ile ilgili şantiye denetimleri beraberinde bazı sıkıntıları da getirdi. Baktığımızda inşaatlarda iş güvenliği ile ilgili alınan tedbirlerin yetersiz olduğu, iş kazalarının da bundan kaynaklandığı çok net bir şekilde anlaşıldı” dedi. İş güvenliği ile ilgili yapılan denetim sürecinde inşaatların eksiklerini giderene kadar durdurulduğunu hatırlatan Akyıldız, “Bu, piyasada bazı alışkanlıkların değişmesine sebep olacak. Müteahhitler ve yatırım yapan yatırımcılar, iş güvenliği ile ilgili kalemlere belli ödenekler ayırmak zorunda kalacak. Bu alışkanlığın oturması gerekiyor. 

Zannediyorum bu çok uzun sürmeyecek. Yılbaşından sonra artık sektör tarafından da bu benimsendiği takdirde, 2015 yılında bu konuda çok sıkıntı yaşanacağını düşünmüyoruz” diye konuştu.


Sorumlu kim olacak?


İş güvenliği denetimlerinde kimlerin sorumlu olacağının tartışma konusu olduğuna vurgu yapan Akyıldız, şu ifadeleri kullandı: “Bu süreçte yapı denetimler mi, şantiye şefi mi ya da iş güvenliği uzmanı mı sorumlu olmalı? Bu hususta bazı belirsizlikler vardı. Şu anda bir kanun taslağı hazırlanıyor. Bu kanun çıktığında bu belirsizlik de ortadan kalkacak. İş güvenliği denetimiyle ilgili kimlerin birinci ve ikinci derece sorumlu olacağı net bir şekilde ortaya konulduktan sonra, gerek iş güvenliği ile alakalı, gerekse yapı denetim süreciyle alakalı bütün meseleler halledilmiş olacak. Denetimler sonrasında bir yasa değişikliği olmadı. Sadece mevcut kanununr uygulanmasıyla ilgili aksaklıkların giderilmesi noktasında iş güvenliğiyle ilgili şantiyelerde denetimler devam ediyor.” 



Yeni Mesaj


Geri Dön