29 / 03 / 2024

İnşaat sektöründe güven sorunu devam ediyor!

İnşaat sektöründe güven sorunu devam ediyor!

Türkiye İstatistik Enstitüsü, nisan ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni açıkladı. İnşaatın görünürde çok canlı olmasına karşın sektörün güven endeksi düşük. Nisanda 81.5 oldu. İnşaatta geçen yıldan bu yana güven sorunu devam ediyor.




Türkiye İstatistik Enstitüsü, nisan ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni açıkladı. İlginç olan, tüketici güveninin beklentinin altında kalmasına karşılık reel kesim-üretici güveni ile perakende ticarette güven endeksinin beklenenin çok üzerinde olması.


Türkiye İstatistik Kurumu her ay ekonominin başlıca oyuncularının  (tüketicinin, üreticinin) güvenlerini ölçmek için çalışma yapar.


Bu çalışmada güven durumu “100 esasına dayalı bir endeks” ile değerlendirilir. Güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösterir.


1)  Tüketici güven endeksi nisan ayında 68.5 oldu. Tüketici güveni geçen yıldan bu yana düşük. Ocak’ta 71.6 olmuştu. Sonraki aylarda geriledi. Şubat ve marta göre çok az bir iyileşme var.


2) Üretici-Reel kesim güven endeksi iyi. Hatta çok iyi. Nisan’da 105.7 oldu. Hem geçen yıla hem de geçen aylara göre üretici güveninde iyileşme var.


3) Hizmet sektöründe nisan endeksi 89.9 olarak belirlendi. Geçen yıla göre ve geçen aylara göre hizmet sektörü güveninde de bozulma var.


4) Perakende ticaretle uğraşanların güveni geçen yılın aynı dönemine göre iyi ama bu yıl 110.5’e kadar yükselen endeks, nisanda 103.9 oldu. Perakende kesiminde endeksin 100’ün üstünde olması iyidir.


5) İnşaatın görünürde çok canlı olmasına karşın sektörün güven endeksi düşük. Nisanda 81.5 oldu. İnşaatta geçen yıldan bu yana güven sorunu devam ediyor.


6) Geliyoruz en önemli endekse. Ekonomik Güven Endeksi’’ne çünkü bu endeks, diğer 5 endeksin katkısı ile ekonominin genelindeki güveni gösteriyor.


Genel gösterge olan “Ekonomik Güven Endeksi”nde;  (1) Tüketici güveninin ağırlığı yüzde 20, (2) İmalat kesiminin-reel kesimin ağırlığı yüzde 40, (3) Hizmetler kesiminin ağırlığı yüzde 30, (4) İnşaat kesiminin ağırlığı yüzde 5, (5) Perakende ticaretin ağırlığı yüzde 5’dir.


Ekonomik Güven Endeksi nisanda 73.5 olarak belirlendi. Bir önceki aya göre ülke genelinde genel güvende yüzde 6.1 gerileme var. Geçen yılın nisan ayının yüzde 14.5 gerisinde bir güven durumu var.


Ocak ayında genel ekonomik güven endeksi 83.9 idi. Şubatta 71.5, martta 78.3 olmuştu.


Genelde reel kesim ile perakende ticarette güven endeksinin beklenenden iyi olması önemlidir. Sevinilecek bir durumdur. Ancak unutmayalım, iç talebi belirleyecek olan tüketicidir. Tüketici güveni düzelmez ise iç piyasada canlılık beklentisi gerçekleşemez.


Dünya/ Tevfik Güngör



Haber Özgür Düşünce Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği (İMSAD) Mayıs ayı sektör raporunu yayımladı. Buna göre inşaat sektöründe güven endeksi ilk kez Mayıs ayında geriledi. Yılın ilk 4 ayında güven endeksi 12,8 puan artarken Mayıs ayında Nisan ayma göre 3,6 puan geriledi. Böylelikle ilk 4 ayda görülen güven artısı ve iyimserlik düştü. 

İHRACATTA GERİLEME SÜRÜYOR 

İnşaat malzemeleri ihracatı Mart ayında yüzde 11 geriledi ve yıllık ihracat 16,3 milyar dolara düştü. Sadece Mart ayında ihracat 1 milyon 388 bin dolara indi. 


Raporda, ihracatta yılın ilk üç ayında benzer oranlarda gerileme yaşandığına dikkat çekilirken mevcut pazarlarda yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin etkisinin halen etkili olduğu ifade edildi. 


Özgür Düşünce


Geri Dön