29 / 03 / 2024

İnşaat sektöründe maliyet arttı, kaynak aranıyor!

İnşaat sektöründe maliyet arttı, kaynak aranıyor!

Konut sektöründe maliyetler dolar kurundaki yükselmenin etkisi ile yüzde 10'un üzerinde arttı. Satışlarında önceki seneler gibi olmaması sebebi ile sektör finansal güçlüğü telafi edecek arayış içinde.



Bu sebeple İstanbul'da düzenlenen gayrimenkul sektörünün önemli oyuncularını bir araya getiren GYODER Gayrimenkul Zirvesi'nin ana gündemine sektörün finansman yapısı oturdu. 


Uzun vadeli sermaye piyasası araçları kullanılmalı Sektörün finansal güçlük çekmeye başlaması sebebiyle gündeme gelen borsa fikrine değinen GYODER Başkanı Aziz Torun, sektörün sermaye piyasası araçlarını kullanması gerektiğine dikkat çekerek. "Zayıf karnımız olan öz sermaye yapısını güçlendirmek için. halka arz. yabancı fonlar, kira sertfikası, gayrimenkul sertifikası, tahvil gibi uzun vadeli sermaye piyasası Maliyet arttı, inşaat sektörü kaynak arıyor araçlarını kullanarak gelecekteki bir yol kazasına engel olmalıyız." dedi. 


Sektörün borsa için değerlendirmesi ise şöyle: Ağaoğlu Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı: Gayrimenkul borsası sektör açısından önemli bir yenilik olur. Sektörün bu ve buna benzer yeni finansman enstrümanlarına ihtiyacı var. Sadece gayrimenkul borsasında değil benzeri finansal enstrümanlar yatırımcıların önüne seçenek olarak sunulmalı. Gayrimenkule yatırım yapmak isteyen yatırımcı olarak ikinci, üçüncü gayrimeııkulü fiziki olarak satın almak yerine menkul olarak alabilmeli. Bu tip araçlar yatırıma alternatif sunacaktır. 


Makyol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Alper Tüfekçi: Gayrimenkulde çok fazla yenilik finansal anlamda riskli. Amerika'daki sistemin çökmesinin sebebi finansal yeniliklere gitmesi oldu. Bu açıdan biraz muhafazakar yaklaşıyorum. Sistem ancak iyi analiz edilirse işe yarayabilir. Sadece kurulmak için kurulacak bir şey değil Çünkü borsa da inşaatta spekülatif sektörler. İyi analiz edilmeli bu sebeple. 


Sinpaş Holding İcra Kurulu Başkanı Avni Çelik: Gayrimenkul ayni haklar mutlaka likidite edilmeli. Ama onun önünde mortgage yasasından beri sürdürdüğümüz bir olumsuzluk var. Kamunun borçlanma ihtiyacının hâlâ fazlalığı, beraberinde enflasyon üzerindeki olumsuz etkileri en büyük problem. Enflasyon ve faizler yüksek. 

Bunlar gayrimenkul ayni hakların likiditeleştiıilmesini zora sokar. Burada Türkiye için, gelişmekte olan ülke, kısa vadeli fonlar değil de uzun vadeli fon şeklinde değerlendirilirse istifade edilebilir. 


Ticari Hayat


Geri Dön