18 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe markalı konut projeleri daha çok tercih ediliyor!

İnşaat sektöründe markalı konut projeleri daha çok tercih ediliyor!

Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, Türkiye’deki inşaat sektörünün gelişme sürecinden bahsetti. Güral, markalı konut projesi anlayışının Türkiye'deki inşaat sektörünün gelişmesi sonucu ortaya çıktığını belirtti.



Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TUGİK) Genel Başkanı olan Erkan GÜRAL, Türkiye’de aile şirketlerinin artık kurumsallaşma sürecine girmesi gerektiğini ve markalaşma çalışmalarına hız verilmesinin öneminden bahsetti. 


-  Faizler indirildi, sektörü ve tüketicileri nasıl etkileyecek?


Faizler her zaman için hepimizin ortak derdi,ortak konusu. Bugün, sadece inşaat sektörün için değil, KOBİ’lerin finansman erişimini kolaylaştırmak  açısından faiz önemli bir konu. Yüksek faiz oranlarıyla beklenen istihdam yaratılır mı? Gerçekten çok zor oluyor. İş dünyasının temsilcileri olarak bizler faizlerin düşmesi ve kolay finansman temin edilmesiyle ilgili her zaman bir beklenti içinde oluyoruz. Faizlerin makul seviyeye çekilmesiyle sanayi tesislerinin sayısı artacak, dolayısıyla bu  istihdam demek. Üretim yapılacak, katma değer demek. Bu anlamda sadece bu günün değil, geçmişten gelen sıkıntılarımızın temelinde yatan en büyük problem faiz. Tabii bir oranı olacak, fakat dünya standartlarının son derece üstündeyiz biz. Bu anlamda ümüt ediyorum ve bekliyorum hatırı sayılır ve gerçekten finanman erişimlerini kolaylaştıracak indirimler gelecektir.


YATIRIMLARA DEVAM


-  İnşaat projeleriniz var. 500 milyon TL’lik bir yatırım. Başka ne gibi yatırımlar planlıyorsunuz?


Biz porselen üretiyoruz. Porselen eşyası tamamen zerafet endeksli bir üründür. Seramik üretiyoruz, tamamıyla estetik merkezli bir üründür. Turizm sektöründe hizmet veriyoruz, tamamiyle misafirperverlik ve yine hizmete yönelik çalışmaları gerektirir. Residence’a baktığınızda residence da bir yaşam aslında. Orada daire şekillendiriyorsunuz. Orada yeni bir yaşam, yeni bir hayat, yeni bir ev ortamı var. Biz de porselenden, seramikten, turizmden gelen tüm tecrübelerimizi birleştirerek özel bir proje hazırladığımızı düşünüyorum. Basınekspres yolu üzerinde yeni bir yaşam hayata geçecek. İki karma proje, iki kuleden oluşuyor. Yanında da 5 yıldızlı bir dünya markası zincir otel var. Dolayısıyla iki proje olarak bakmak lazım. Türkiye’deki inşaat sektörünün gelişmesi sürecindeki geldiğimiz, o markalı konut projesi anlayışının bir sonucudur aslında. Sattığımız ilk ama bu son olmayacak, devam edeceğiz. Çünkü farklı özel projeler geliştirmeyi şirket olarak çok seviyoruz. Bakın bizim yaptığımız işlere, herkesin yaptığını yapmayız. Farklı arayışlarımız vardır. Kim ne yapmıyorsa biz onları bulalım, yapılmayan neler varsa onları keşfedelim, onları yapalım şeklinde bir şirket mantığımız var. Çok da keyifli oluyor. Taklit edilmek bizim çok hoşumuza gider, bundan hiç rahatsız olmayız. Yaptığımız hangi iş olursa olsun ne kadar çok taklit edilirsek çok mutlu oluruz ki yaptığımız işin doğruluğunun sağlaması anlamında da bize bir güven verir bu.


ÜRETİMDE DARALMA YOK


-  Porselen, seramik, turizm ve inşaat dedik. Bu üç sektörde genel hava nasıl?


Biz aynı zamanda ambalaj sektöründe de faaliyet gösteriyoruz. Dolayısıyla çok çeşitli sektörlerden, firmalardan üretim yaptığımız için bence en önemli kıstası alabileceğimiz sektör bence ambalaj. Çünkü tekstilden gıdaya yüzlerce firmaya üretim yapıyoruz. Memnuniyetle söylemek istiyorum, ambalaj fabrikamızın gelen üretimlerinde hiçbir daralma yok. Bu demek oluyor ki işletmeler üretim yapıyorlar. Yapıyorlar ki ambalaj malzemelerini bizden alıyorlar. Turizm de bir yavaşlama söz konusu ama Antalya bölgesinde ve Rusya ve Almanya’dan gelen turistlerin yoğun olduğu bölgelerimizde bu yaşanıyor. İstanbul’da biraz daralma var, Anadolu da biraz daha termalin olduğu dinlenme amaçlı olan yerlerde biraz daralma var. Düzeltir miyiz? Düzeltiriz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak yapacağımız tatillerde biraz buna destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Özetle iç turizm de biraz daralma var. Porselen sektörüne gelecek olursak, porselende biz üretimimizin yüzde 50’sini ihraç ediyoruz. Bu arada memnuniyetle söylemek gerekir ki Kütahya Porselen şu anda dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahip tesisi. Bu anlamda yüzde 50’sini de ihraç ediyor olmak bizlere memnuniyet veriyor. Bu gurur da hepimizin diye düşünüyorum. İnşaat da şu an itibariyle gayet iyi. Kurumsal firmaların markalı projeleri her zaman için en fazla tercih edilen projeler. Çünkü orada bir güven de satıyorsunuz. Sadece daire alayım yatırım yapayım anlamında çok ucuz fiyatlara sunulan projeler zaman zaman yatırım yapmak isteyenleri sükut-u hayale uğratabiliyorlar. Tabii ki burada güven, öncelikli dikkat edilmesi gereken unsurlardan bir tanesi. İyi projeler sunulabilir, çok iyi reklam yapabilirler. Güvenmeyeceğiniz firmaların projelerine de itibar edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda ülkemiz özellikle mütekabiliyetin çıkması ile birlikte, yurtdışından gelen yatırımcıların da çok önemli talepleri olmaya başladı. Onların istek ve taleplerine yönelik projeler geliştirilmeye başlandı.


‘TÜRKİYE TURİSTİYİZ ‘


-  Dernek olarak turizmi geliştirmek amaçlı projeleriniz var mı?


2016 senesinde iç turizmin biraz daralacağını maalesef üzülerek görüyoruz. Bu anlamda ülke turizmine katkı sağlamak için bir düşüncemiz vardı, onu hayata geçirdik. Projemizin ismi ‘Türkiye Turistiyiz.’  Buradaki önerimiz şu, bu sene tatillerimizi yurt içinde yapalım. Gitmediğimiz yerlere gidelim, gezmediğimiz yerleri gezelim. Hem ülke zenginliklerimize bir kez daha tanıklık edelim hem de daralan Türkiye turizmine katkıda bulunalım. Çünkü bu güne kadar çok sayıda vatandaşımızın yurtdışında tatillerini yapma alışkanlıkları olduğunu gördük. Bu daralan turizm döngüsü için de katkımızın böyle olacağını ve biraz daha bu sürece katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Bu anlamda çok duyarlı vatandaşlarımız var. Özellikle Antalya bölgesi tesislerimizin yönetici ve sahipleri olmak üzere bu konuyu çok da sahiplendiler. Bu anlamda Türkiye deki genç ve nitelikli tesislerin boş kalması hakikaten ülke ekonomisi için büyük bir kayıptır. Dolayısıyla bu çerçevede biz de diyoruz ki bu sene tatilimizi Türkiye’de gerçekleştirelim.


Star


Geri Dön